Равногор – земен рай на ръба на Родопите

Теодор Спасов 02 юни 2018 в 07:00 39081 0

Снимка Теодор Спасов

Високо в Родопите, на 1350 метра над морското равнище и на половин час път от възрожденското градче Брацигово, се намира китното планинско селце Равногор. До него се стига по асфалтов път със сравнително добра пътна настилка, заобиколен от високи широколистни и борови дървета. Разстоянието от Пловдив е около час и петнайсетина минути, а от София е с около един час повече.

Екологично чистият район около Равногор

В различни интернет сайтове и в някои местни медии битува мита, че именно Равногор и районът около него е най-екологично чистото място на Балканите, според изследване на НАСА. Независимо дали тази информация е достоверна или не (не може да се намери сигурен източник, за да се потвърди или отрече това), в действителност в обграденото от гъсти и красиви борови гори планинско поле се диша осезаемо по-леко.

Красивите пейзажи


Релефът в района не е типичен за планина. Селото е разположено в т. нар. Равногорско плато. На 5-6 километра северно от Равногор, преминавайки пеша или с автомобил по черния път през обширните картофени ниви, се стига буквално до ръба на Родопите – а именно до Бековите скали. Там Равногорското плато свършва и се свлича в огромна по височина скалиста пропаст, от ръба на която се разкрива изключително свежа гледка към сините води на язовир „Въча“ и покритите с безкрайни зелени гори извивки на прелестната Родопа планина. В ясно време от там се виждат гладките низини на Тракия, а в далечината гордо зеленеят Средна гора и Стара планина. Районът на Бековите скали е облагороден. Изградени са пейки, на които туристите могат да се насладят на чудесните природни пейзажи.

Магията на гайдите

Точно в началото на полския път, който води до Бековите скали, се намира китният черковен двор, в който е разположен параклисът „Свети Илия“. Мястото е спокойно и приятно. Там всяка година през лятото се провежда традиционен събор, на който замирисва на скара и откъдето цялото Равногорско плато се озвучава от магията на гайдите. Местна традиция е на този събор 18-годишните младежи и девойки от селото да играят хоро, като така се извършва ритуал за тяхното изпращане – в миналото в казармата, днес в университетите на страната или на гурбет в чужбина.

Християнският остров


Макар и разположено в предимно българомохамедански район на Родопите, село Равногор е изцяло християнско. Знак за това дава големият стоманобетонен кръст, издигнат на самия вход на селото. Той символизира християнската вяра на жителите му. В центъра на селото е издигната също голяма православна църква. В близост до него, на връх „Света Елена“, също има изграден християнски параклис.

В миналото Равногорското плато е било обитавано от траките. За това свидетелстват няколкото тракийски могили, които се намират в околностите. Настоящото селище възниква по времето на Османското владичество и носи името „Кория“, което на турски означава „гора“. Селото е основано през 1777 г. Поради силното желание на местните жители тогава да запазят своята християнска вяра, османската администрация нарича жителите му „акси“ (твърдоглави), а селото Акси Кория. След Освобождението през 1978 г. името на селото е сменено на Ясъ Кория (равна гора). През 1934 г. официалното му турско име е преведено на български и оттогава вече се казва Равногор.
Още забележителности

Освен Бековите скали и християнските параклиси, в Равногор и околностите може да се видят още много забележителности. Може да комбинирате разходката си до Равногор или почивката си там с Фотинския водопад, намиращ се край близкото до Равногор село Фотиново, защитената местност „Атолука“ и курортния комплекс със същото име, природния резерват „Дупката“ и Червените скали, от които се отваря същинска картинна гледка към Тракия, по-точно към градовете Пловдив и Пазарджик. В самото село има и няколко приятни заведения, в които може да изпиете по една бира и да похапнете с приятели на свеж родопски въздух.


Селото на сърдечните хора

Местните хора са много сърдечни, усмихнати и услужливи. Те сякаш живеят в друг свят, не дават вид да се вълнуват от проблемите и мислите, с които се будят и заспиват гостите им от големите градове.


600-те жители на Равногор днес се издържат предимно от земеделие. В околностите на селото те отглеждат много картофи, но също така и овес, леща, грах, фасул и царевица. Животновъдството също е добре развито. Край селото има и мандра, в която се произвеждат всички видове млечни продукти.

***

В България има няколко туристически дестинации, които напълно неоснователно не са популярни. Без съмнение, Равногор и околностите са сред тях. Понастоящем малко са хората в страната, които изобщо знаят за съществуването на това приказно родопско село. То заслужава да бъде популяризирано не само заради красивата природа и неповторимите гледки, които се отварят от различни кътчета в селото и в неговите покрайнини. А и заради прекрасните и любезни местни хора, които със сигурност заслужават селото им да бъде много по-популярно.

Посетете вълшебното село Равногор и сами ще се убедите в неговия чар, който ще ви кара да се връщате там отново, отново и отново...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови