Хайде да си поговорим за гръцкото море

Николаос Цитиридис 07 юни 2016 в 12:05 54187 15

Похвално - министърът на туризма Николина Ангелкова е послушала съвета на своя шеф Бойко Борисов отпреди година и не е ходила на море извън България. Вероятно избледнелите спомени за южната ни съседка са и причина Ангелкова да коментира гръцките плажове, чистотата им и безплатните чадъри, без да има много верни твърдения в думите ѝ. 

"В Гърция не се плаща за чадърите и шезлонгите, обаче там няма осигуряване на водно снабдяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито е при нас", бяха думите на министър Ангелкова в интервю за "Фокус".

Чадърите и шезлонгите

Ако почивате често в Гърция, то вероятно знаете, че там чадър и шезлонг получавате при консумация от бара. Тоест едно фрапе и вода (около 5 евро) ще ви осигури целодневно лежане под сянка на някой плаж.

Плаж на о. Крит. В крайната част са разположени платените чадъри, останалият плаж е свободен. 

Ако пък попаднете на плаж без бар (което е рядкост за по-посещаваните гръцки ивици), то вие сте на общински плаж и, ако има чадъри, те са безплатни.

Намират се и плажове, на които чадърът и шезлонгът се плащат, като цената варира между 3 и 7 евро.

В България такова нещо като безплатен чадър и шезлонг няма, освен ако не сте на частен плаж и за тази услуга сте платили заедно с престоя си в хотела.

В баровете по плажа се плаща един път за чадъра и шезлонга и вече отделно за консумация.

Душове, канализация и течаща вода

При повечето гръцки курорти, които приличат на селца, а не на хотелски комплекси, отпадъчните води се извозват в цистерни всяка седмица, което предотвратява изливането им направо в морето. Така се избягват случаи, както у нас миналата година в Лозенец.

Душове и съблекални по плажовете има, противно на твърденията на Ангелкова. Не са на всеки плаж, но и туристите едва ли избират почивката си по това дали има душ и течаща вода навсякъде. 

Лекарско обслужване и спасители

България наистина може да се похвали, че медицинско лице има на голяма част от плажовете, има и по-няколко спасители на по-дългите плажни ивици. 

Спасителна кула на плажа във Вулямени, Гърция

Както у нас, така и в Гърция по плажовете има атракциони като наем на лодки или водни колела. Собствениците на този вид бизнес са обучени да отдават първа помощ, а спасителните им умения във водата също не са за подценяване. 

Чистота на плажовете

439 гръцки плажа са получили т.нар. "син флаг" - той се дава от международно признатата организация "Blue Flag".

Плаж на о. Пирос

Плажовете, маркирани със "син флаг", трябва да отговарят на високи изисквания за:

- чистота на вода
- еко обучения и активности
- вземане на проби от водата на всеки 30 дни
- никакво изливане на отпадъчни води в морето
- никакви мазни петна по повърхността на водата
- никакви боклуци по повърхността на водата (бутилки, лепенки, хартии, дори паднали клони)

За да получи даден плаж "син флаг", той трябва да отговори още на редица изисквания, публикувани в 36 страници на сайта на организацията.

У нас едва 9 плажа са получили "син флаг" и отговарят на тежките изсиквания. Това са:

- Слънчев Ден
- 3 плажа на "Свети Влас"
- Северният и южният плаж на Слънчев бряг
- Плажът в Поморие
- харманите на Созопол
- Дюни
- Плаж "Оазис" на Лозенец

Също така в Гърция нито един концесионер или кмет няма да си позволи да загради път и да забрани достъпа общински плаж. Такъв беше случаят миналата година със созополския градоначалник Панайот Рейзи, който забрани достъпа до Шофьорския плаж. В скандала се намеси лично премиерът Борисов, който нареди оградата да се махне.

Добър ход от страна на Ангелкова беше да не тръгва да сравнява българските и гръцките къмпинги, защото там битката би била безвъзвратно загубена. Докато южната ни съседка е европейски лидер в къмпинг бранша и е топ дестинация за туристи от цял свят, у нас преди 3 месеца къмпингуването бе забранено, после отново позволено, а точни и ясни наредби за неговото безпроблемно съществуване и развитие няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

14

El Commandante

07.06 2016 в 16:04

Ми хайде..

Гръцкото море е екстра, нашто-не.

/close thread

14847

13

БирникЪ

07.06 2016 в 15:01

Единственият плюс на нашите плажове е пясъкът, щото голяма част от гръцките са каменисти. За другото, много здраве на министърката !

11751

12

Big Smile

07.06 2016 в 14:41

354 км. ивица на България срещу 13676 км. на Гърция - дадености, които няма как да бъдат променени. Мутрите обаче не могат да смятат.....

12139

10

iliyapopov

07.06 2016 в 13:49

Сравнение мужду нашите плажове и гръцките не е в наша полза 1. Там водата е доста по-солена и затова има по-малко планктон и всякакви водорасли и затова е видимо по-прозрачна и чиста.
2.Няма тези гигантски потискащи строежи и аларма от всякакви заведения.
3.Обслужването на плажа и в ресторантите е несраванимо - у нас ще бъде така след 25-30 години най-рано!
4.Обслужването в хотелите - също!

15256

9

mendi

07.06 2016 в 13:24

Аз нашето черноморие отдавна не го възприемам като туристическа дестинация. Първо че всички кенефи се заустват на 50 - 100 метра от ивицата, второ, че хотелиери и ресторантьори гледат на теб не като на клиент а като на будала който трябва да бъде ограбен по възможно най бруталния начин. Та да реват колкото искат, грам не ми е жал за тях! Щом не могат да предоставят някаква малко от малко адекватна услуга заслужават да фалират!

12169

8

BB-8

07.06 2016 в 13:22

То па все едно никой да не е стъпвал в Гърция и не знае как е, че да се говорят такива глупотевини и да се правят несръчни сравнения. Плажовете ни са мръсни, видимо е с просто око, не знам какви стандарти за почистване имаме на хартия, ама никакви ги няма на терен.
 
X

Да помогнем на украинските деца!