Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за "Червей", но не и умишлено

Последна промяна на 09 ноември 2016 в 15:46 2480 0

Владимира Янева призна, че може да е сбъркала за

Снимка БГНЕС

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева за пръв път присъства лично на делото "Червей", което започна днес в Софийския апелативен съд (САС). Преди началото на заседанието тя каза, че идва, за да може да даде обяснения, а отсъствието си от заседанията на първата инстанция обясни с притеснението от ситуацията, в която била поставена след обвиненията. "Това е последният процесуален момент, в който аз мога да изляза и да се защитя. Каквото и да ми коства това като мотивация да го направя", каза още Янева, цитирана от "Правен свят" и БГНЕС.

В обясненията си пред съда тя логично се концентрира основно в разяснения по единственото обвинение, по което беше призната за виновна и осъдена условно на година затвор. Става дума за разрешеното продължение на прилагане на СРС със 120 дни над допустимото по закон. Днес бившата шефка на СГС каза, че не е разполагала с информацията, от която да провери дали сроковете са спазени.

Според обвинението Янева е извършила продължавано престъпление, като на 12 септември 2013 г., 12 ноември 2013 г., 28 януари 2014 г. и 25 март 2014 г., два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на СРС в нарушение на закона. В обвинителния акт се казва, че разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" без тя да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Пред САС Янева обясни, че предимно тя се е занимавала с разрешаването на СРС и много по-рядко заместниците ѝ. При това положение всички искания за деня били събирани от служителя по сигурността и той ги докладвал около обяд, като нейно задължение е да се произнесе веднага. Тя разказа, че във всички случаи, за да направи преценка за разрешаване или отказ, е ползвала информация от справка на службите, в която за всяко СРС се описват срокове, в които вече е било експлоатирано; дали става дума за ново искане или за продължаване и т.н.

В конкретния случай, когато е давала разрешението за продължаване на използване на СРС от март 2014 г., тя каза, че в справката, която е получила, нямало отбелязване за януари и така нямала точна информация за срока, в който СРС са били експлоатирани до онзи момент.

"Мартенският доклад сочи за септемврийските и ноемврийски разрешения, но не сочи за януарското. Възможно е да е имало пропуски в нашата работа. Грешката ми обаче в никакъв случай не е била умишлено извършено престъпление", каза Янева.

След обясненията ѝ съдът беше решил да приключи делото и да започнат пледоариите, но адвокат Трендафил Трендафилов поиска това да стане в следващо заседание, за да може да подготви защитата след направените обяснения. След кратко съвещание съдебният състав прецени, че трябва да уважи искането и насрочи делото за 7 декември.

След заседанието адвокат Людмил Рангелов, който защитава другия подсъдим – бившия шеф на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, коментира, че няма притеснения след обясненията на Янева. Тъй като тя каза, че не е получила нужната информация от справките към исканията за СРС, Рангелов добави, че тези справки не са документи, за които може да се търси отговорност за съставянето им.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !