ВСС бойкотира нова проверка на "Яневагейт"

OFFNews 08 ноември 2016 в 15:12 4978 3

ВСС бойкотира нова проверка на

С поредица от хватки т.нар. "мнозинство" в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) успя да отхвърли искането на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за нова проверка по скандалните записи "Яневагейт". Причина за искането на Панов беше интервюто на единия от участниците в разговорите - адв. Момчил Мондешки, който твърди, че записите са били режисирани и всичко казано в тях е било планирано. 

Мотивите, с които Панов поиска повторна проверка на аферата, са свързани с поведението на бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. Панов предложи етичната комисия при ВСС да направи проверка за нарушения на етичния кодекс на магистратите. 

Поставянето отново на дневен ред на темата "Яневагейт" в колегия предизвика остра реакция и обвинения в тормоз от страна на Панов. Той беше упрекнат в "омаскаряване" на свои колеги, след което мнозинството в колегията напусна заседанието, като така нямаше кворум за взимането на каквото и да е решение, съобщава "Правен свят". Още по време на докладването на предложението, от помещението излязоха председателят на ВАС Георги Колев, Димитър Узунов и Милка Итова. Малко по-късно към тях се присъединиха Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова. 

Първоначално някои от тях опитаха да избягат от темата, като призоваха Панов да оттегли точката от дневния ред. Те решиха да напуснат залата, след като Панов отказа да оттегли предложението си. В крайна сметка то беше отхвърлено със 7 на 6 гласа предложението. 

Лозан Панов заяви, че съпротивата и нежеланието тази точка да бъде включена в дневния ред днес, показват, че някои членове въобще не искат тази тема да се поставя на разискване.

"Не разбирате ли, че се засяга независимостта на съдебната система. Има нови обстоятелства - интервю във в. "Труд" и нови записи. Още един субект казва, че е присъствал и участвал в тези разговори. Замесват се имена на магистрати и членове на ВСС. Вие сте най-заинтересовани да си изчистите името. Говоря за г-н Георги Колев, г-н Димитър Узунов, г-жа Милка Итова и г-жа Галя Георгиева. Проверката е наложителна, касае се за етичен проблем. Всички сме заинтересовани да се изясни истината. Истината рефлектира несъмнено върху авторитета на съдебните институции. Няма как нашето бездействие и липса на институционална реакция да не въздейства. Въпросът е етичен, дали има наказателно производство е в правомощията на други институции", заяви Панов.

След интервюто на Мондешки, който първоначално ВСС не успя да открие, за да изслуша при първата проверка по случая, съдия Румяна Ченалова заяви, че записите са автентични и че твърденията за режисирането им не отговарят на истината. Последва нов запис, от който става ясно, че премиерът Бойко Борисов прави секс с "посетители" и записва клипчета с две камери, които след това гледа и обсъжда заедно с охраната си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови