Цацаров нахока колега от ВСС - писал в медия на подсъдим

Юлиан Христов 13 октомври 2016 в 14:23 6320 1

Цацаров нахока колега от ВСС - писал в медия на подсъдим

Следва ли членове на ВСС да се въздържат от изяви в медиите, издавани от обвиняеми или подсъдими лица. Това становище главният прокурор Сотир Цацаров предложи да бъде гласувано от членовете на съвета. Предложението му беше внесено като извънредна точка в дневния ред, а поводът е статия на Калин Калпакчиев, който е член на ВСС от съдийската квота, в списание "Клуб Z". В същото време главният прокурор отказа да даде обяснения докъде е стигнало разследването по случая със записите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. 

Близо час от днешното заседание на ВСС премина в нападки между членовете му, но до приемане на предложението на главния прокурор не се стигна, след като той го оттегли. Причината - предложението е постигнало целта си, защото станало ясно какви са позициите на членовете на ВСС. 

В началото на дискусиите по предложението на главния прокурор той поясни, че е недопустимо член на ВСС да пише в медия с подсъдим собственик. "Публично известно е, че той (Огнян Донев, бел. ред.) е подсъдим по наказателно дело в Софийския градски съд (СГС) за данъчно престъпление с укрити данъци за над 62 млн. лв.", коментира Цацаров, но след това поясни, че искането му не е свързано нито с конкретната медия, нито с личността на Донев. Той обаче постави въпроса как съдията и прокурорът по делото ще разчетат факта, че член на ВСС пише в медия, собственост на подсъдимия. 

Цацаров изчете текста на предложеното от него становище, което трябваше да гласи, че Пленумът на ВСС препоръчва на членовете на съвета да се въздържат от изяви в медии, за които е публично известно, че се издават от обвиняеми или подсъдими лица.

Първи думата взе Калин Калпакчиев, който заяви, че целта на предложението не е тази, която посочва главният прокурор. Според него Цацаров отклонява отговори на въпросите за това как върви разследването по случаите "Янева-Ченалова" и КТБ и вместо това държи сметка кой от ВСС в кои медии говори. Според Калпакчиев обаче в искането на Цацаров е скрита друга по важна цел - да бъде предизвикан отвод на съдията по делото срещу Огнян Донев. Той даде пример с искания от прокуратурата отвод на съдията по делото срещу Цветан Цветанов заради статия в медия.  

Калпакчиев попита защо становището е предложено само за членовете на ВСС, а не за съдиите, прокурорите и следователите. "Не е работа нито на главния прокурор, нито на ВСС, да казва и да определя кой, независимо дали е магистрат, обикновен гражданин или политик къде да упражнява правото си на свободно изразяване на мнение", коментира Калпакчиев и цитира текстове от конституцията за свободата на словото. 

Според него главният прокурор дели медиите на добри и лоши. "Но според мен главният прокурор на една правова държава не може да се вживяна в ролята на морален цензор или на министър на истината в държава, в която той живее или му се иска да живее - в категорията на антиутопиите, бих я нарекъл Прокуратурия, където казва къде да се дават изявления и къде не", каза Калпакчиев. 

Той предложи искането на главния прокурор да не бъде гласувано по същество и да бъде отклонено. 

Румен Георгиев от квотата на следователите призова Калпкачиев да уважава времето на колегите си, защото "всеки от нас си има пясъчен часовник, даден ни отгоре". Той иронично предложи, за да се пести време, всяко едно заседание на ВСС да започва с искания за оставки и всеки един от членовете му да казва дали подава оставка или не. Той припомни случая, при който Калпакчиев и негови колеги поискаха проверка заради празненството на новоизбраната за районен прокурор на Несебър Радост Бошнакова, на което е присъствал колегата им Ясен Тодоров.

"Сега, когато го питат къде получава хонорар, ако е получил за публикации, пак е прав, защото вече става дума за свобода на словото. Като се ядат кюфтета се плаща, като се публикуват публикации също се плаща. Сигурно не съм прав, но понеже ни остава една година да довършим и аз непрекъснато попадам в графата на хората, които не са прави, призовавам вечно правите, изключително добросъвестните и най-добрите възможни: имайте милост към нас, които не сме прави, които сме грешни, защото, уважаеми колеги, става дума за нашето собствено време. Вече не говорим за престижа на тази институция", каза Георгиев, пояснявайки, че имало хора "които направиха луди пари". 

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев нападна Калпакчиев. "Никой от нас не е толкова чист. Имате право да говорите навсякъде, но как така в други медии публикациите стават повод за образуване на наказателни производства, а в други - не. Не разбирам контрапункта на вашата теза в този смисъл", каза той. Колев направи разделение на медиите, в които се изявяват част от членовете на ВСС и останалите медии. "Когато се поставя въпросът защо точно в тези медии, вие не искате да отговорите. Какъв е проблемът, че ви поставяме този въпрос?", попита той и добави, че може да "фиксира" събития и дати, от което "ще стане много интересно". 

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови