ВСС се опаса с незаконни камери, членове на Съвета поискаха оставката на Димитър Узунов

OFFNews 06 октомври 2016 в 15:48 4640 3

ВСС се опаса с незаконни камери, членове на Съвета поискаха оставката на Димитър Узунов

Два скандала белязаха днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). 

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и Калин Калпакчиев поставиха въпроса за "преосмиляне" ролята на представляващия Съвета Димитър Узунов. Причина за това е че еднолично Узунов е членове на ВСС, които да се срещнат с европейските прокурори в периода от 2 до 7 октомври и от 10 до 13 октомври.

Панов изчете писмо от Министерството на правосъдието до представляващия ВСС, в което се настоява да се определят членове на съвета, които да се срещнат с европейските прокурори. Писмото е било получено във ВСС на 29 септември.Според резолюцията към писмото Галя Георгиева ще говори по темата "Румяна Ченалова", Румен Боев и Ясен Тодоров – за атестирането и кариерното израстване на обвинителите, били посочени и представители на двете колегии, които да разговарят с европрокурорите. От Прокурорската това са Румен Георгиев, Васил Петров и Ясен Тодоров, а от Съдийската – Светла Петкова, Даниела Костова и Милка Итова, съобщава "Правен свят".

Лозан Панов постави два въпроса – кой е определил точно тези членове на съвета да проведат срещите и по какви критерии.

Димитър Узунов отговори, че в разговор с човек от министерството на правосъдието му било дадено да разбере, че до 30 септември трябва да бъдат определени членовете на съвета. "Тогава нямаше заседание и аз определих хората по критерии, които сметнах за необходими", отговори Узунов без да поясни какви са критериите. 

В опит да защити представляващия Ясен Тодоров отправи предизвикателство към Панов – в следващото заседание на попита главния прокурор кой е определил следователя Бойко Атанасов да се среща с европрокурорите.

"Не знам от кого знаете за тази среща, може би и там има видеонаблюдение, както в коридорите на ВСС. Но разликата е съществена. Доколкото ми е известно мисията на прокурорите, както и тази по Механизма за сътрудничество и проверка сама определя с кого да се срещне и с кого не. Тук има официална кореспонденция, която трябваше да се отнесе до всички членове на съвета или поне до двете колегии. Вие еднолично сте определил и това е в нарушение на Вашите правомощия. Не за първи път се действа по този начин. Аз сега разбирам за писмото. Трябва да преосмислим нашата позиция за представляващ ВСС, защото г-н Узунов не се справя с тази роля. Той действа по непрозрачен и в нарушение на закона начин и ние трябва да вземем такова решение – той да бъде сменен", отвърна на свой ред Калин Калпакчиев, цитиран от "Правен свят".

Юлиана Колева също реагира остро, като обясни, че решението на Узунов е изненада за голяма част от членовете на Съвета. "Това е пълна изненада за голяма част от членовете на съвет. По такъв въпрос се свиква извънредно заседание. Явно критериите на Димитър Узунов не съвпадат с голяма част от критериите на останалите колеги. Вие по непрозрачен и неясен начин сте определили представители на ВСС. Давате ли си сметка какво правите – вие изземвате правомощия на двете колегии в случая", отсече тя. "Така се получи", отговори Узунов.

Последва размяна на реплики между членовете на ВСС и в този период представляващият ВСС и други от мнозинството – Ясен Тодоров, Румен Боев, Светла Петкова, Румен Георгиев, Галя Георгиева един след друг напуснаха залата.

"Обидно е в момента, в който се поставиха въпроси за функционирането на ВСС и администрирането от страна на представляващия, да си тръгват. Виждате, че т.нар. мнозинство панически избяга от залата", коментира Калпакчиев.

Малко преди това в рамките на заседанието беше поставен въпросът с опасването с камери на общите помещения на Съвета. Някои от членовете на ВСС забелязали, че в коридорите има камери без обаче да има информация от кого са поставени и с каква цел. От обясненията на шефа на Етичната комисия Ясен Тодоров стана ясно, че във ВСС шета джебчия и камерите били поставени като превантивна мярка. Това обаче не успокои страстите, тъй като се оказа, че няма нормативен документ или издаден акт, който да удостоверява поставянето на камерите.

"И в момента не е ясно кой е взел решението за тяхното поставяне, по какъв ред е осъществено това, на каква нормативна база почива и кой е компетентен да вземе решението. За мен това е пленумът. Ако някой счита, че трябва да внесе предложение за правила, да го направи, но дотогава камерите не би следвало да работят", заяви Соня Найденова, като допълни, че не вижда необходимост от тяхното поставяне.

Ясен Тодоров обясни, че има "абсолютна необходимост от съществуването на тази система". "Не мога да разбера притеснението на някои колеги, че има видеонаблюдение в общите части на сградата. Мисля, че никой от нас не върши нещо нередно и притеснително. Много добре ви беше обяснено - няма наблюдение в реално време, а само запис, който се съхранява в архива за 30 дни и може да се извади всеки момент от това наблюдение. Чисто популистки се нагнетява напрежение от битови случаи, които са неприятни за съвета. Не мога да разбера какво е притеснението. Цялото заседание е онлайн, дейността е публична. Кой се притеснява от посетителите в кабинета си и кой какво прави в коридорите?", заяви Тодоров.

Галина Карагьозова му обясни, че притеснението не е заради евентуалните посетители в кабинетите, а че няма решение на колективния орган, уточнява "Правен свят". Извършени са действия, които подлежат на строга регламентация, ние не знаем по чие решение е станало това, коментира още Карагьозова. По думите ѝ въпросът е трябвало да бъде отнесен до пленума на ВСС, който да вземе решение по него, а не ВСС да научава пост фактум за извършено действие от някого, който няма правомощие.

Магдалена Лазарова попита главния секретар на ВСС Димитър Тончев по чие решение е поставено видеонаблюдението, ако е негово еднолично, има ли заповед за това и на какво основание. "Ако няма такава заповед и няма основание, в случая става въпрос за незаконно видеонаблюдение или иначе казано частно видеонаблюдение. Това е намеса в личната ми сфера, а аз не желая това", каза Лазарова.

В крайна сметка тя предложи камерите да бъдат демонтирани и това беше прието с 8 на 7 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

07.10 2016 в 09:45

във ВСС шета джебчия
..
имахме тези подозрения. Не е един, 25 са.
 
X

Да помогнем на украинските деца!