Лечков окончателно невинен по пето дело

OFFNews 16 март 2015 в 15:51 3245 0

Лечков окончателно невинен по пето дело

Йордан Лечков беше оправдан окончателно по пето дело, в което той беше подсъдим. Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила оправдателната присъда срещу бившия кмет на Сливен по обвинението, че е ощетил общината с над 671 000 лева, съобщава "Правен свят".

Това дело за трети път бе гледано от ВКС, който два пъти го връща на Апелативния съд в Бургас. Лечков бе подсъдим за престъпление по служба. Според обвинението той е е нарушил Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост в периода август 2008 г. - февруари 2010 г., като е предоставил за ползване без наем общински имот - бившия зенитен полк - на четири частни фирми. Бившият кмет е допуснал дружествата "Хидросистеми", "ЛТБ България", "Еко бул агро" ЕООД и "Булгейт" на територията на поделението в Сливен, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс и без сключени договори.

Миналата година ВКС върна делото, което бе стигнало до последна инстанция с условна присъда за бившия футболен национал. Тогава обаче върховните съдии откриха, че председателят на Бургаския апелативен съд Георги Кошничаров, който го е гледал, не само не е отстранил пропуските в отмененото веднъж решение, а го е преписал, заедно с техническите грешки в него.

След като беше върнато отново, делото е било разпределено на състав с председател Златина Иванова и докладчик Деница Вълкова, които напълно оправдават Лечков, а ВКС вече няма забележки.

"В мотивите на новата присъда личи, че съдът е приел за необходимо да посочи конкретните констатации за допуснатите нарушения, както и указанията в отменителното решение на състава на ВКС за отстраняването им, което не е нарушение. Наред с това подробно и задълбочено е направил самостоятелен анализ на доказателствените материали като ги е съпоставил поотделно и в съвкупност, включително и показанията на посочените свидетели, които установяват относими към предмета на доказване обстоятелства. По ясен и недвусмислен начин е обосновал извода, че относимите към предмета на доказване обстоятелства-начина на извършване на нарушението, изразяващ се в устно разпореждане, не е установен и не може да бъде установен от показанията на тези свидетели. Няма едностранност при оценката им в полза на подсъдимия и правилно е приел за негодни доказателствени източници, в които се съдържат твърдения, основани на предположения, на логически изводи или установяващи факти, които са им станали известни от слуховете, (както са поддържа в протеста, "… в [населено място] се говори упорито…"), поради което не са възприети", се казва в решението на ВКС.

До оправдателната присъда на Лечков се е стигнало и заради сбъркано обвинение. В обвинителния акт съдът е констатирал "недопустимо смесване на двете форми на изпълнителното деяние по чл. 282 ал.1 НК - "наруши" или "не изпълни служебните си задължения" като по този начин подсъдимият е бил поставен в невъзможност да организира ефективно защитата си. В същото време обаче в съдържанието на обвинителния акт имало данни за продължавано престъпление по служба в период, за който пък Лечков няма повдигнато обвинение. Наскоро Йордан Лечков обяви, че на свой ред завежда дела срещу държавата за вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови