Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът върна за пореден път едно от делата срещу Лечков

26 септември 2013 в 10:47 1492 0

Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС
Йордан Лечков. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) върна едно от делата срещу бившия кмет на Сливен Йордан Лечков.

Това не е първото връщане на делото, в което Лечков беше признат още през 2011 година за виновен за това, че ощетил общинския бюджет на Сливен с  671 000 лв. 

Делото се гледаше в Ямбол, след като съдиите в Окръжния съд в Сливен си направиха отвод. На първа инстанция делото беше гледано два пъти, след като Бургаският апелативен съд го върна заради "декларативни" мотиви в присъдата, които повтаряли обвинителния акт. При първото разглеждане на делото Лечков получи 3 години условна присъда с петгодишен изпитателен срок, а на второто гледане на делото на първа инстанция съдът намали присъдата на 2,5 години с изпитателен срок от три години. Тази присъда беше потвърдена и от Апелативния съд в Бургас на 3 април т.г., след което делото стигна до ВКС.

Мотивите, с които Върховният съд връща делото за ново разглеждане, са открити съществени нарушения на процесуалните правила. В присъдата си Окръжният съд се е позовал и на протоколите от съдебното заседание при първото разглеждане на делото, което е в разрез с процесуалния кодекс.

Лечков отговаря по обвинения за това, че нарушавайки Закона за общинската собственост и Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост в периода август 2008 г. - февруари 2010 г., е предоставил за ползване без наем общински имот - бившия зенитен полк - на четири частни фирми. Бившият кмет е допуснал дружествата "Хидросистеми", ЛТБ България", "Еко бул агро" ЕООД и "Булгейт" на територията на поделението в Сливен, без да проведе публичен търг или публично оповестен конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews