Технологията Narrowband IoT спестява средства на общините и оптимизира преноса на данни

A1 вече реализира няколко пилотни проекта в България

OFFNews Последна промяна на 27 март 2019 в 15:19 3223 0

Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините и ще оптимизира преноса на данни между умните устройства. Това каза Питър Гаспър, Solutions Architect и водещ IoT експерт в A1 Telekom Austria Group, който представи новата технология пред експерти на конференцията Smart Cities and Mobility, която се проведе вчера в София. Неговата лекция на тема „Мобилни технологии за интелигенти комунални услуги” показа как NB-IoT стандартът може да бъде имплементиран в индустрията с цел изграждане на умни градове.

„NB-IoT притежава няколко предимства: по-ниска консумация на енергия и по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, по-ниска цена на хардуерното оборудване, лицензиран честотен спектър, висока сигурност и възможност за дистанционно управление”, сподели Питър Гаспър в своята презентация. „NB-IoT е само една част от пъзела. По-голямата част е да намерим правилните случаи, в които да я внедрим”, допълни той, като наблегна, че това трябва да бъде подходът при изграждането на умни градове.

А1 България вече предлага редица продукти в сферата на Интернет на нещата. Усилията на компанията в тази насока са базирани на NB-IoT стандарта, тъй като той е най-подходящ за изграждане на мрежа от голям брой умни устройства, които да могат да обменят информация помежду си в реално време. Именно с помощта на тази технология днес А1 предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Компанията представи иновативните си решения в тази посока за пръв път у нас още през пролетта на 2018 г. на събитие в Монтана, като вече има реализирани пилотни проекти за институциите и бизнеса.

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT предлага редица предимства, най-важното от които е двупосочна комуникация между устройствата. Така например чрез NB-IoT в бъдеще ще можете през смартфона си да запитате умния си хладилник дали има нужда от нещо за пазаруване вкъщи. Хладилникът ви ще може да прецени, че имате прекалено малко зеленчуци например и да отговори на смартфона ви, който да изготви списък с нужни продукти за пазаруване и да ви го покаже като нотификация. Освен това NB-IoT предлага по-ниските разходи за нужния хардуер, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, ниска латентност на сигнала и висока сигурност на връзката.

В световен мащаб Интернет на нещата и мрежите от умни устройства ще играят все по-важна роля в живота ни. До 2025 година се очаква да има над 25 милиарда IoT връзки между различни умни устройства в света, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Питър Гаспър работи от 20 години в телекомуникационната индустрия за множество мобилни оператори в Австрия и Словакия. По време на работата си в Cisco (2007-2017) той се грижи за техническите консултации за мобилност и мрежови технологии в Близкия Изток, Африка и Русия. През последните 5 години той се фокусира върху решения и инфраструктура на Интернет на нещата (IoT), като също така помага за разработването на клиентски решения за IoT в сферата на смарт градовете, управлението на активи, търговията на дребно и транспорта. През 2017 г. той се присъединява към A1 Digital, за да работи като Solutions Architect с фокус върху свързаността, платформата и архитектурата на IoT и поддържа разработването на решения за клиентите, свързани с управление на автопарка, проследяване на активи, свързани продукти и други.

Партньорска публикация!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови