С какви куполи ще стреля Българската армия

Владимир Йончев 09 юли 2019 в 14:55 8492 5

Снимка Владимир Йончев

Легендарният офицер Марсел от Френския легион показва на български журналисти как се работи със симулатора.

Макар че сагата със закупуването на изтребител за Българската армия още не е приключила, друга голяма оръжейна сделка чука на вратата. Тя е за закупуване на 158 броя бойни машини на пехотата (БМП), а индикативната й стойност 1,4 млрд. лева - приблизително половината от парите, които ще ни излязат самолетите, чиято цена още не е окончателно ясна, но се оценява между 2 и 3 млрд. лева.

Процесът е доста напреднал - в момента се чака четирите фирми, които участват в процедурата да подадат офертите си.

Възможните кандидати са финландската Patria, американската General Dynamics с машината GDLS, германската Boxer на компанията Artec и френската Nexter.

Две от машините - Patria и Nexter кандидатстват с един и същ купол, изработен от компанията John Cockerill.

Когато говорим за БМП-та, условно можем да разделим машината на две. Едната половина е ходовата част. Другата, много по-важна половина, от която реално зависи доколко добра е машината е куполът, в който влиза и оръдието, и управлението на машината и стрелбата. Затова не е тайна, че изборът ще зависи най-вече от качествата на куполите на кандидатите.

Наскоро John Cockerill (бившата CMI defense) представи своя купол, а миналата седмица представи и симулатора, на който ще се обучават военните, изработен от компанията Agueris, която е 100% собственост на John Cockerill.

С какво се похвалиха John Cockerill - един от големите световни производители на оръжие, с оборот от 1,3 млрд. долара годишно? Според  Беър Мидкиф, вицепрезидент "Продажби и маркетинг" за Централна и Източна Европа, най-голямото предимство на техните куполи е бързата и лесна заменяемост на оръдието. Ако за мисия в градски условия ви е нужно 30мм оръдие, тръгвате с него, но ако на следващия ден се наложи мисия в пустинни условия, са нужни само 2 часа, за да се смени оръдието с 40-милиметрово.

И още един аргумент, специално за българските условия - армията ни разполага с огромно количество снаряди по съветски стандарт. Която от четирите машини да изберем, тя ще е с натовски стандарт снаряди. Но на куполите на John Cockerill, с които кандидатстват машините Patria и Nexter, могат да се инсталират оръдия по съветски стандарт, с които да провеждаме учения, оползотворявайки старите снаряди, които иначе трябва да унищожим, което също струва пари.

Другото предимство, с което се горедят от John Cockerill е бързината, с която могат да изпълнят поръчката. В заводите им в Белгия се произвеждат по 20 купола месечно, което гарантира много скорошна доставка.

На зрелищна презентация миналата седмица дъщерната им компания Агерис (Agueris) представи и симулаторите, на които биха се обучавали военните, ако бъдат избрани тези куполи. За неизкушен от военната техника човек, те приличат на електронна игра, при това не от най-сложните. За изкушените пък вероятно казва много фактът, че програмите на симулатора са изработени от легендарен офицер от френския легион и според производителя в тях са заложени най-съвременните достижения на съвременната тактика.

Ако бъдат избрани куполите на John Cockerill, производителят им Агерис предлага 2 класни стаи със симулатори, в които едновременно да се обучават 2 взвода. Важно е не само водачът да се научи да управлява машината, а мерачът да стреля, още по-важно е машините в състава на един взвод да си комуникират помежду си, а най-важно е два взвода да знаят какво прави всяка една машина от тях.

От Агерис са особено горди с мобилния си симулатор - нещо като качена на ТИР класна стая, която може да стигне досами театъра на бойните действия и в нея военните да изрепетират битката в максимално близки условия до реалните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

09.07 2019 в 22:30

Е, това поне е наред, това е приетият термин. Алтернативата е новомодния помпозен "боен модул".

3700

4

fordo1

09.07 2019 в 17:47

Чудно заглавие! Не знаех, че може да се стремя с купола...

4000

3

Либерал

09.07 2019 в 16:59

То нямаме толкова войници да се качат на тези машини, бе !

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.07 2019 в 16:18

ПЪК НА ГЪРЦИЯ безвъзмездно и подариха над 700 машини за пехотата от излишъците на НАТО!!
И понеже беше закъсала САЩ и платиха и транспорта до Гърция..Ма то кво са за богата България некакви си 1,5 милиарда бе..
Кво от това, че Шкембе Терасата плачкаше и ша плачка как кат са плати за авионите на куп, няма да има паре за пехотата и корабчета за моряците..
Щото са сбирали къде 6 милиарда общо за превъоръжаване..
Пък минусите от КАСОВАТА ЕДИННА СМЕТКА на ПРАВИТЕЛСТВОТО в БНБ за последните години:
Минус 2,17607130 млрд. за 2018
- 3.4199908 млрд. за 2017
- 4.94476678 млрд. за 2016
- 5.2041798 млрд. за 2015
или общо МИНУС 15 милиарда 745 милиона и 300 лева са онез 8 милиарда евро от НОВИО ЗАЕМ от 2015-та..
Дето вече го изпапкахме..

23293

1

Стефан

09.07 2019 в 15:32

Майка плаче, акордеон свири ...
Колко процента са разликите между 30 и 40-мм оръдия, та да се изхвърлят грешни пари за такава "модулност"?
И ако компютърните тренажори ще са последната дума в решението, то работата ще се окаже по-вмирисана и от декоративните ф-16.
Па като добавим и май излишно авангардната "ходеща част" на това чудо ...:)))))
И изобщо, дебилната реклама, ориентирана към сексуално угрижени гимназисти, с разни легенди от някви легиони, до тука за мене е минус една точка.