Западът търси диалог с Русия, за да има мирно решение за Украйна

OFFNews 14 февруари 2022 в 20:30 3473 0

Снимка Пресслужба на президента на Украйна

Олаф Шолц

Най-добрият начин Русия да покаже готовност за намиране на мирно решение на днешната криза е като изтегли силите, представляващи заплаха за Украйна, и избере пътя на дипломацията. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с президента на Колумбия Иван Маркес.

"НАТО остава в готовност за смислен диалог с Русия", каза Столтенберг. Той определи струпването на руска военна мощ по границата с Украйна като мащабно и неоправдано.

Същевременно германският канцлер Олаф Шолц заяви по време на днешното си посещението в Киев, че западните страни са "готови за сериозен диалог с Русия по въпросите на европейската сигурност". Но и предупреди - Западът е готов да наложи "много широкообхватни и ефективни санкции", ако Русия наруши териториалната цялост на Украйна.

Шолц очаква официална Москва да предприеме ясни стъпки за деескалация на конфликта с Украйна.

Германският канцлер предложи на Украйна финансова помощ на стойност 150 милиона евро. Парите са в допълнение към друг заем на стойност 150 милиона евро, който все още не е изплатен. 

Посланието от Москва: Има шанс за компромис

На излъчена по телевизията среща с президента Владимир Путин шефът на руската дипломация Сергей Лавров заяви, че има шанс за уреждане на украинската криза по дипломатически път.

"Трябва да кажа, че още има шанс" за "уреждане на проблемите, които трябва да бъдат уредени", коментира Лавров.

Според него възможностите за диалог "не са изчерпани".

Президентът Владимир Путин "одобрява по принцип" подготвяната от външното министерство реакция на отговорите на Запада относно поисканите от Москва гаранции за сигурността", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Путин ще утвърди в необходимия момент реакцията на Русия на отговорите на САЩ и НАТО, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Интересува ни най-вече отговора на САЩ, защото за всички е ясно кой играе главната роля в решаването на тези въпроси в западния лагер", каза Сергей Лавров.

"Американският отговор се състои от две части. В първата част се реагира на три ключови за нас проблема, които сме посочили: неразширяване на НАТО, неразполагане на ударно въоръжение, заплашващо нас, и като цяло връщане към военната и военнотехническата конфигурация в Европа на позициите от 1997 г., когато беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО, в който за пръв път в този формат прозвуча задачата за гарантиране на неделимостта на сигурността", отбеляза външният министър.

"По тези въпроси отговорът е отрицателен, той, разбира се, не може да ни удовлетвори" - заяви още Сергей Лавров.

Ролята на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес поотделно със Сергей Лавров и с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

Гутериш е изразил "сериозно безпокойство" пред двамата министри заради повишеното напрежение и е приветствал "продължаващите дипломатически обсъждания за успокояване на напрежението".

Генералният секретар на ООН "отново е подчертал факта, че няма алтернатива на дипломацията".

Военни учения в Черно море

Русия провежда големи военни учения в Черно море - близо до южното крайбрежие на Украйна, в момент на нарастваща тревога от възможно руско нападение, предадоха ДПА и Ройтерс.

Според Москва целта на военноморските маневри, включващи самолети, хеликоптери и кораби, е да се упражни откриване и унищожаване на подводници.

Украйна определи ученията като провокация, която сериозно ще затрудни корабоплаването в Черно и Азовско море.

Русия отхвърли обвиненията, че маневрите, които се очаква да продължат до събота, ще засегнат движението на търговски кораби. Според Москва ученията не представляват заплаха за сигурността.

Киев обаче посъветва авиокомпаниите да избягват въздушното пространство над района, където се провеждат маневрите.

Над 30 хеликоптера се включиха в тактически упражнения в Южна Русия, а военновъздушните сили тренираха отблъскване на вражески удари в северната Ленинградска област с ракетни системи "С-400", съобщи руската армия.

В същото време Русия провежда съвместни военни учения с Беларус на беларуска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!