Великобритания пред въвеждане на нови ограничения, в Словакия с маски на открито

OFFNews 12 октомври 2020 в 08:28 1911 0

Във Великобритания днес ще бъде представена нова тристепенна система за предупреждение за риска от COVID-19, предаде Ройтерс.

Опасността от заразяване ще бъде класифицирана като средна, висока или много висока. Правителството прави опит по този начин да въведе прозрачност и еднаквост на ограниченията срещу разпространението на коронавируса.

Борис Джонсън ще представи пред депутатите новата система днес, а мерките ще бъдат гласувани по-късно през седмицата.

Жертвите на коронавируса във Великобритания са над 42 000. Само за последното денонощие повече от 12 хиляди души са дали положителен тест.

Германия трябва да продължи с ограниченията за брой хора на събирания и несъществените пътувания, докато страната се бори с нарастващите случаи на коронавирус. Това заяви в неделя помощник на канцлера Ангела Меркел, цитиран от "Ройтерс".

Страната успя да запази броя на новозаразените и смъртните случаи по-нисък от много от съседите си, но новите случаи скочиха над 4 000 в четвъртък, най-високият брой от април. Броят от неделя е по-нисък, защото и самите тестове обикновено са по-малко през почивните дни.

Меркел и кметовете на 11-те най-големи града в Германия се споразумяха да приемат по-строги мерки, ако новите случи надхвърлят праг от 50 случая на 100 000 население за една седмица. Вече над 20 града са над това ниво, което е причинило множество вътрешни ограничения за пътуване.

Премиерът на Бавария, Маркус Зьодер, предложи по-строги глоби за хора, които не носят маски в транспорта и магазините от 250 евро в сравнение със сегашните 50 евро и 500 евро за повторни нарушения. Браун заяви, че е съгласен със строгите санкции. Меркел ще проведе допълнителни разговори с регионалните лидери в сряда. Страната регистрира 323 000 случая и 9 620 починали.

Ирландия планира да въведе тестове за коронавирус на летищата, като алтернатива на поставянето под карантина на определени групи пристигащи пътници. Това обясни здравният министър Стивън Донъли, цитиран от Ройтерс, но не посочи откога точно мярката ще влезе в сила.

Ирландските авиокомпании като "Райънеър" критикуват остро властите за налагането на някои от най-строгите ограничения за пътуване в Европа.14-дневна карантина се препоръчва за почти всички влизащи в страната.

Донъли обясни, че правителството работи по планове за тестване на хората, което може да позволи на някои пътници да избегнат принудителната изолация. По думите му хората, които идват от дестинации, обозначени с оранжев или червен цвят по новата европейска система с цветни кодове за регионите - според степента на разпространение на заразата - ще трябва да ограничават движението си.

Словакия въвежда по-строги мерки за борба с коронавируса от четвъртък, съобщи здравният министър Марек Крайчи.

Забранява се събирането на големи групи, а носенето на маски на открито става задължително. Всички публични прояви ще бъдат отменени, а правителството ще обсъди по-късно днес дали да въведе ограничение до шест души за групите от хора. Ресторантите и заведенията ще могат да обслужват клиенти само в зоните на открито или да предлагат храна за вкъщи. Фитнес залите, аквапарковете и басейните ще бъдат затворени. Хранителните магазини пък ще въведат специални часове за обслужване на възрастните хора.

Ливан обяви, че затваря баровете и нощните клубове заради пандемията от COVID-19, предаде Ройтерс. Властите потвърдиха още веднъж въвеждането на полицейски час от 1 часа през нощта до 6 часа сутринта, а носенето на маски при пътуване става задължително. Освен това ливанското министерство на вътрешните работи наложи карантина в 169 селa в страната. През последните няколко дни в Ливан бяха отчитани над хиляда случая на денонощие.

Китай ще тества повече от 9 милиона жители на пристанищния град Циндао в провинция Шандун за пет дни след няколко случая на коронавирус, обявиха властите, цитирани от АФП. Това е първото масово тестване от няколко месеца.

В неделя бяха потвърдени шест случая в града с население 9,4 милиона души. Огнището е в болница, поясниха от местната здравна комисия.

Пет квартала ще бъдат тествани в рамките на три дни и целият град за пет дни, се казва в съобщението, но не се разкрива точно колко души ще бъдат тествани.

От здравната комисия отбелязаха още, че над 140 000 служители "на медицински институции, новоприети пациенти и персонал" са тествани в Циндао от потвърждаването на случаите.

През юни в големи райони от столицата Пекин се проведе масово тестване след нови случаи на пазар в 20-милионния град.

Стотици милиони хора в азиатската държава пътуваха за Златната седмица миналата седмица, докато икономиката на страната се връща към растеж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови