Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия

OFFNews 26 ноември 2018 в 22:13 3353 2

Снимка УНИАН

Украйна въведе военно положение в районите, граничещи с Русия. 

Президентът Петро Порошенко подписа указ за въвеждането на военно положение по предложение на Съвета за национална сигурност и отбрана. Той настояваше за 60 дни военно положение, считано от днес. 

Предложението му обаче беше посрещнато с критики и той го промени, като предложи на парламента да одобри 30 дни военно положение в цялата страна, считано от 28 ноември.

"Съветът за национална сигурност и отбрана ми препоръча въвеждане на военно положение за 60 дни. Искам да обявя своето решение: предлагам на парламента да въведе военно положение за 30 дни? Защо? За да не пречи военното положение на началото на предизборната кампания", каза Порошенко във видеообръщение. 

Критиците му го обвиниха именно, че с въвеждането на военно положение иска да отложи или да попречи на предстоящите президентски избори в Украйна, които ще се проведат през март 2019 г.

До въвеждането на военно положение се стигна заради задържаните в Керч три украински военни кораба - "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", които се опитаха да влязат от Черно море в Керченския проток, отделящ Крим от Русия. Руски кораби са открили огън по украинските, при което са пострадали шестима, а след това украинските плавателни съдове бяха задържани.

Според украинските власти 23-ма украински моряци са заложници в момента, трима от които са в болница. 

Украински медии съобщиха, че Порошенко е бил в парламента по време на обсъждането, но след изчакване да дойде реда му за изказване и заради блокиране на парламентарната трибуна той си тръгнал и записал видеообръщението, което беше качено на страницата му във Фейсбук. 

Депутатите настояха за почивка преди гласуването на предложението за въвеждане на военното положение и искането им в крайна сметка беше удовлетворено. Председателят на парламента Андрей Парубий обяви 10 минути почивка, но в крайна сметка прекъсването се проточи повече от два часа и половина. 

В крайна сметка депутатите решиха военно положение да бъде въведено само в районите, които граничат с Русия, и Приднестровието. За решението гласуваха 276 депутати. 

Военно положение е въведено във Виницка, Луганска, Николаевска, Одеска, Сумска, Харковска, Черниговска, Херсонска области. 

Депутатите са приели и записаната в указа на президента дата за изборите - 31 март 2019 г.

Какво включва военното положение

В указа на Порошенко е предвидено въвеждането на частична мобилизация. 

По време на военно положение военните, президента, министрите, властите по места получават по-широки правомощия. 

С въвеждането на военно положение временно се ограничават и някои права на гражданите, утвърдени в конституцията на страната. 

Едно от тези права е гарантираното право на собственост. В рамките на военното положение се предвижда възможността за принудително отнемане на имущество от физически и юридически лица за нуждите на отбраната. След края на военното положение отнето имущество се връща или се предвижда компенсация за вземането му. 

В рамките на военното положение се премахва и гарантираната тайна за личните разговори и друга кореспонденция.

Военното положение включва още особен режим за влизане и излизане от страната и свобода на придвижване на гражданите на територията на Украйна. Това вероятно ще важи и за чужденците и лицата без гражданство. Въвежда се и комендантски час.  

В указа за военното положение е посочено още, че временно се ограничава правото на свобода на словото, както и правото за разполагане с интелектуалната собственост. Забранява се провеждане на избори и референдуми. 

Гражданите няма да имат право на протести и мирни демонстрации. 

Предвижда се още въвеждане на трудова повинност и се отменя правото на образование. 

Властите имат право още да забраняват дейността на партии и организации, ако се приеме, че тя застрашава националната сигурност.

Може още да се въведе нормирано обезпечаване на населението с основни продукти и лекарства. Може да бъде обявена и евакуация. 

Властите имат право да контролират предаването на информация до гражданите чрез компютърни мрежи и радиостанции. 

В същото време е взето решение за засилване на охраната на границата с Русия и анексирания Крим. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови