23-ма украински моряци са в плен в Керч, трима са в болница

OFFNews 26 ноември 2018 в 14:55 5425 1

Снимка kerch.com.ru

32-ма украински моряци се намират в плен, а трима от тях са в болница, след като три украински кораба бяха задържани на пристанището в Керч, съобщи командира на военно-морските сили на Украйна Игор Воронченко, цитиран от УНИАН. 

Три украински военни кораба - "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу", се опитаха да влязат от Черно море в Керченския проток, отделящ Крим от Русия. Руски кораби са открили огън по украинските, при което са пострадали шестима, а след това украинските плавателни съдове бяха задържани.

Според украинските ВМС руските власти са били уведомени за прехода в съответствие с международните норми, за да се обезпечи безопасността на преминаването. 

Русия твърди, че украинските кораби са влезли във временно затворената руска акватория и няколко часа са провеждали опасни маневри, като не са реагирали на съпровождащите ги руски катери и кораби, затова е взето решение да се използва оръжие.

Военният комитет предложи в Украйна да бъде въведено военно положение. Предложението беше прието от президента Петро Порошенко. Очаква се то да бъде обсъдено и на извънредно заседание на парламента, което ще започне в 16 часа. 

Във връзка със случилото се извънредно ще заседава и Съветът за сигурност на ООН, като заседанието трябва да започне в 16 ч. по Гринуич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови