Украински бойци от специалните части признаха за първи път за операции в Русия

Красимир Крумов 27 юни 2022 в 13:01 4187 3

Пред

Снимка The Times

Пред "Таймс" двама от бойците на батальона "Шаман" признават за операции в руския тил и на територията на Русия.

Украинските специални части за първи път признаха, че действително провеждат операции на територията на Русия, като взривяват рафинерии, складове за оръжие или други елементи от критичната по време на война инфраструктура, пише британският „Таймс“.

Изданието е разговаряло с двама представители на батальона „Шаман“, както наричат 10-и отдел на украинските специални части, които участват в подобни мисии. Сержантите „Красавецът“ и „Двайсет и две“ са на по 25 години и се сражават срещу руските сили още от хибридната атака срещу Украйна през 2014 година. Интелигентни, комуникативни и в идеална физическа форма, така описва „Таймс“ двамата бойци, избрани за специалните части след години сражения в редовните части.

„Най-интересните ни мисии са работата в тила на врага; поставяне на експлозиви отвъд фронтовата линия, в чужбина.“ – коментира „Двайсет и две“ и описва подробно план за предизвикване на суматоха в редиците на врага с молба „Таймс“ да не разкрива абсолютно всичко. „Красавецът“ добавя: „Руснаците не знаят какво се е случило, често не могат да повярват, че ние сме били в тила им.“

Батальонът „Шаман“ е щурмова разузнавателна част на военното разузнаване. В редовете му се приемат само онези, които преминат най-изчерпателните тестове за издръжливост и умение за оцеляване. Звеното е специализирано в гмуркане, скачане с парашут и планинско катерене. Сражавало се е заедно с британски и американски спецчасти в Афганистан и си е спечелило репутация като „крем де ла крем“, каймака на украинските специални сили. „Изпращаме ги на най-трудните задачи, защото те са най-добрите и най-смелите. Те са изключително важни за военните действия.“ - коментира високопоставен офицер от украинското разузнаване.

И „Красавецът“ и „Двайсет и две“ могат да разкажат повече за акциите на територията на Украйна, след руското нахлуване на 24 февруари. Първата им мисия била на летището в Гостомел, където ги хвърлили срещу „колегите“ им от руския спецназ. В Гостомел руските специални сили се опитваха да осигурят маршрут за снабдяване по въздуха за колоните от бронирана техника, атакуващи украинската столица. „Заехме позиции в хангарите и казармите, и водихме четиричасово сражение, докато не се сменихме с Националната гвардия.“ - разказва "Красавеца". Описва като хаос първия час от сражението, но въпреки това усилията дали резултат – бойците попречили на Русия да заеме важна позиция в близост до Киев.

Украинските Рамбовци разказват и за операцията при село Мошчун, където трябвало да попречат на противника да премине река Ирпен, което би дало на руските сили явно превъзходство в близост до Киев. Руснаците са имали числено превъзходство, но украинските специални сили тактически изчакали противника да влезе в центъра на селото и чак тогава атакували от укритията си, влизайки и в ръкопашен бой. Разбиват руската част и унищожават две бронирани машини. Руската армия изпратила подкрепление, което повторило грешката – влезли в центъра на селото. „Избихме ги всичките.“ – описва ситуацията „Красавеца“.

Според „Таймс“ „шаманите“ са участвали във всяка една по-голяма битка за Киев, а след това е притеснявал силите на агресора при отстъплението им през затворената Чернобилска зона към границата с Беларус. Бойците от „Шаман“ често се включват и в организирането и обучението на прясно мобилизирани бойци, които са силно мотивирани, но слабо обучени и зле оборудвани. В тези ситуации момчета като „Красавеца“ и „Двайсет и две“ обучават новобранците как да заемат най-добрите отбранителни позиции за да отблъснат атака и да атакуват самите те.

Събеседниците на „Таймс“ коментират, че в момента Украйна твърде много разчита на специалните части, поради недостатъчно ресурси откъм артилерийско и авиационно въоръжение и в резултат на това половината от членовете на „Шаман“ са загинали през последните седмици.

„Шаманите“ разказват спокойно как е най-ефективно да се убиват хора, нещо, което, според британското издание, е станало тяхно ежедневие. „Заминах на война едва 18-годишен, не съм виждал друг свят, не съм виждал мира. От началото на живота си като възрастен виждах само това, затова нямам друга представа за живота.“ – разказва „Двайсет и две“. Дори не можеш да си представиш колко млади хора на 18 или 19 години се записват сега в армията. Може да имат само един автомат и само един пълнител, но вървят напред, защото това е нужно. Това ми напомня за самите нас, когато бяхме на тази възраст и си давахме сметка, че следващото поколение ще расте във времена на война. Вината за това е на Русия.“ – подчертава „Двайсет и две“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

27.06 2022 в 17:07

Браво, момчета! Продължавайте все така и нека Бог е с вас!