Учил в Казан, хванат в Маями: мексиканският агент на Москва очаква присъда в САЩ

Би Би Си 21 юни 2022 в 16:56 3206 2

Ектор Алехандро Кабрера Фуентес

Снимка Би Би Си

Пътят от успял учен до неуспял шпионин е твърде кратък.

Поучителна история как един успял учен може да се превърне в неуспял шпионин, който проваля живота си с една стъпка разказва Би Би Си.

Ектор Алехандро Кабрера Фуентес, известен учен, мексикански гражданин, живеещ в Сингапур, играе двойна игра и води двойствен живот на два континента и с две семейства едновременно - мексиканско и руско. 

Арестуван е през февруари 2020 г. на летището в Маями, когато заедно с мексиканската си съпруга се готвят да отлетят за Мексико. По онова време Кабрера, специалист по молекулярна кардиология, работи като старши изследовател в Националния сърдечен център в Сингапур.

По време на ареста му е повдигнато обвинение за преследване на автомобила на информатор на американското правителство, живеещ в Маями.

По-късно американските власти официално обявиха, че "обвиняемият е бил под ръководството и контрола на лице, което изглежда е руски правителствен служител. Начинът, по който обвиняемият и това лице са общували, съответства на тактиката, използвана от руските разузнавателни служби при идентифицирането, оценката, набирането и управлението на техните активи и източници.

Първоначално Кабрера отрича вината си, но на 15 февруари решава да сключи споразумение с правосъдието.

Според някои съобщения прокурорите ще поискат четиригодишна присъда за него по едно обвинение за действие в полза на чужда сила на територията на САЩ. В противен случай е можело да бъде осъден на 10 години затвор.

Присъдата му ще бъде произнесена във вторник, а прокурорите искат да депортират неуспелия шпионин, веднага след като изтърпи наказанието си във федералния затвор.

Успешен учен - неуспешен шпионин

Удивителната (макар че кой може да бъде изненадан от руските шпиони днес) история на провалената разузнавателна операция на Кабрера започва през 2019 г., когато руската му съпруга и двете му дъщери пътуват от Германия до Русия, за да решат някои бюрократични въпроси. Когато се опитват да се върнат, не им е позволено да напуснат Русия.

Кабрера (според открити източници човек с това име е учил както в Германия, така и в Русия, във Федералния университет в Казан (Поволжието) заминава за Русия, за да се опита да изясни ситуацията, и там с него се свързва руски служител, с когото преди това са се срещали по работа.

Според документите от разследването същият служител, чието име не се споменава, е посъветвал Кабрера да не пътува до Европа и да не се опитва да получи визи за САЩ.

Според ФБР именно тогава Кабрера започва да подозира, че служителят всъщност е офицер от ФСБ.

По-късно, на среща в Москва, мъжът показва на Кабрера копия от електронната кореспонденция, която мексиканският учен е водил, докато е търсил недвижими имоти в Маями.

Намеквайки за известните семейни обстоятелства на учения, руският служител твърди, че "биха могли да си помагат взаимно.

По нареждане на служителя Кабрера заминава за Маями и под фалшиво име наема апартамент в същата сграда, в която живее информаторът на американското правителство, представляващ интерес за руското разузнаване.

Информаторът, чийто автомобил Кабрера е трябвало да открие, не е посочен в съдебните документи, но е идентифициран като "поверителен източник", който преди това е предоставил на американците информация за дейността на руското разузнаване, свързана с въпросите на националната сигурност на САЩ.

От документите по разследването не може да се разбере дали мексиканецът е знаел защо руските му куриери са искали да наеме апартамент там, но агентите често наемат външни лица за изпълнение на определени задачи, за да се защитят. Такива наети помощници рядко са наясно с истинската цел на мисията.

Кабрера не успява да изпълни мисията си. Тоест той и съпругата му успели да открият правилния автомобил и дори да заснемат регистрационния му номер, но по този начин нарушили инструкциите на служителите, които поискали да не правят снимки, а просто да разберат къде е паркирана колата.

Нещастният шпионин седеше на опашката на колата, докато тя спираше на паркинга пред къщата, и снимаше регистрационния номер толкова нагло, че привлече вниманието на охранителя зад монитора на камерата за наблюдение.

Вечерта на 16 февруари 2020 г., когато двойката се канела да отпътува за Мексико сити, те били спрени от гранични патрули на САЩ, които ги претърсили и открили същата снимка в телефона на съпругата на Кабрера.

Твърде доверчив към хората

За мнозина все още е загадка защо един известен и със сигурност нелишен от интелект учен решава да рискува кариерата и репутацията си, като се ангажира с такова съмнително начинание с руското разузнаване.

Преди да бъде арестуван, Кабрера работи като доцент по медицина под егидата на университета Дюк в САЩ и Националния университет на Сингапур.

Завършва докторантура по молекулярна микробиология в Русия и докторантура по молекулярна кардиология в Германия.

През 2018 г. Кабрера е назначен за директор на Центъра за биотехнологии FEMSA в Технологичния институт в Монтерей - един от най-престижните частни университети в Мексико.

В родния си град Ел Еспинал в щата Оахака в южната част на Мексико Кабрера е смятан за местен герой, който популяризира науката, лекува диабетици и помага за възстановяването на града след опустошителното земетресение.

"Всичко това е много странно, защото той е истински алтруист, винаги е помагал на другите", казва кметът на Ел Еспинал Хезиел Матус пред журналисти малко след ареста на учения.

Виктор Силвър, професор по неврология в университета "Джон Хопкинс", който познава добре Кабрера, смята, че славата му е изиграла жестока шега и че лоши хора са се възползвали от нея.

"Той е роден лидер, но е твърде доверчив към хората", твърди професор Силвър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

5

опетков

31.01 2023 в 14:00

Всеки, който по някаква причина е посетил, живял, учил в "кочината" е потенциален руски шпионин. А това, че бил завербуван едва ли не случайно и не знаел кой бил вербовачът му е басня за наивници. Жалко е за въпросният учен, но вероятно руснациите са събрали доста компромати за него, докато е учил в Русия и сега до държат здраво за орехчетата.

10298

1

AntiZ

21.06 2022 в 19:16

Много поучителна история за всеки, хванал се да сътрудничи на руските гадове! Да четат и всички рубладжии, отявлени съветски шпиони на наша територия! А този, как се казваше, Ектор Алехандро Кабрера Фуентес Дагоеба, ще се научи нагледно какво е американски затвор за боклуци, предатели и сътрудници на най-мразената кочина на света - руската!