Това поляците го могат

Бартош Дудек - DW Последна промяна на 20 декември 2015 в 12:37 4928 8

Вълната от протести в Полша е реакция в смисъла на най-добрите традиции в тази страна. А също и надежда, че поляците няма да позволят на никоя власт, колкото и силна да е тя, да сломи тяхното свободолюбие, пише Бартош Дудек.

Поляците са народ, способен да се съпротивлява. Заплашвани и разделяни през вековете от чужди сили, окупирани и поробвани, те са се научили да се борят за своята свобода и за свободата на други народи. През 20 век на два пъти успяха да постигнат големи триумфи: през 1920 година, когато спряха настъплението на Червената армия към Западна Европа, а с това и разпространяването на руската революция; и втори път между 1980 и 1989 година, когато се опълчиха срещу системата и с мирните си протести проправиха пътя към нейното рухване и падането на Берлинската стена. Изграждането на демокрацията и последвалото икономическо чудо се превърнаха в образец и мащаб за много страни.

Днес, след 26 успешни за демокрацията години, полските избиратели взеха странно за външния наблюдател решение: с вота си те свалиха от власт едно проевропейско, либерално правителство, макар при него Полша да бе показала едни от най-добрите икономически показатели в Европа. Вместо това те гласуваха за една евроскептична и национално-консервативна партия, обещала им промяна и щедри социални услуги. Само четири седмици след смяната на властта обаче много поляци набързо отрезвяха.

Целта оправдава средствата

Както сочат последните допитвания до общественото мнение, национално-консервативната партия "Право и справедливост" на Ярослав Качински стремително губи подкрепа. Стреснати са особено онези, които се довериха на мекия, популистки и сговорчив тон в предизборната борба на президента Анджей Дуда и сегашния премиер Беата Шидло. Защото гълъбите бяха подменени от ястреби. Зашеметени от невероятната изборна победа, Ярослав Качински и радикалните му доверени лица безскрупулно и агресивно се опитват да наложат своята абсолютна власт. Без да ги е грижа за демокрацията и правовата държавност: целта очевидно оправдава средствата тези дни в Полша.

Предходното правителство също не се съобразяваше стриктно със законите и поставяше на ключови постове главно свои хора. Но жаждата за власт и мъст на Качински надхвърля всички граници. Вместо да се заеме с детските надбавки, както беше обещано на избирателите, Качински обяви война на Конституционния съд. Критиците си, които се изявяват в чужди медии, той заклейми като "най-гадния вид поляци" и "слуги на Гестапо". Едва ли някой си е представял така обещаната промяна.

Гражданското общество се пробуди

Мнозина обаче не желаят да гледат безучастно случващото се. Както през 70-те и 80-те години на миналия век, в Полша възникват Комитети за защита на демокрацията, граждански инициативи и организации по подобие на легендарния "Комитет за защита на работниците" - предшественика на "Солидарност". Десетки хиляди излизат на улицата да протестират. Много известни личност, като бившият лидер на "Солидарност" и нобелов лауреат Лех Валенса, бившият президент Александър Квашневски, много бивши министър-председатели и шефове на парламента застават зад протестното движение и настояват за мирна защита на демокрацията.

Това е реакция, отговаряща на най-добрите традиции в Полша. И на голямата надежда, че в историята на тази страна никоя власт, колкото и силна да е тя, не е успявала да сломи свободолюбието на полския народ.

"Дойче веле"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.12 2015 в 15:45

Помиярите от Гнойче зеле с поредната си либерастка помия.
Интересно е сега кво се случва в главите на козяшките помияри - новото правителство хем анти европедерастко хем силно анти руско, и ся кво правим?

20.12 2015 в 15:23

Рубловите проститутки са възмутени значи в Полша става нещо което дразни гнома. А всичко което драозни гнома е за добро.

20.12 2015 в 14:18

На тая снимка виждам 5 човека. Това ли е вълната от протести? Ми че то и в София има, цяло цунами!

20.12 2015 в 14:07

Много ме кефи как Балкански си набира традиционния текст (пълен с клишета, безсмислен капслок и като цяло трагично-забавен като съдържание) и после бърза да си сложи плюсче, доволен от свършената работа. Един вид - вижте, не съм само аз с прогресивно мислене тук, има и други, които се кефя на глуп... на проникновената ми политическа оценка.

Балкански, кефиш ме, щи звънна!


20.12 2015 в 13:19

А защо медии хвалени от партии като герб и дпс - пик, блиц не пишат за тоя протест .. случаят е сходен с нашия - втори мандат подменен вот, само мутра си нямат.

И тук некви червенковци твърдят че сме в демокрация и дават за пример в каква мизерия живеем -- господа каква демокрация - монополът няма нищо общо с демокрацията сега пак гледам бензина с 60 стинки по-скъп от в Македония... МАКЕДОНИЯ даже е пред нас :Д Само по смъртност и неграмотност, емиграция и мизерия сме лидер. ББ, ЦЦ и ДП добре ни ляшкат робчета.

20.12 2015 в 13:16

Те понякога такива правителства и партии са като детските болести: трябва да ги изживееш, за да не се появяват повече. Макар, че някои (като БКП/БСП/Атака) успяват да мутират и пак да мъчат обществото. Но и това е до време.

20.12 2015 в 13:13

Поредната порция ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА от немската радиоточка.

В Полша имаше избори, и Петата колона на еврогейско-педероатлантическата шайка беше свалена от власт от национално-консервативната партия по волята на ПОЛСКИЯ НАРОД.

Сега обаче сороспиите се опитват чрез организиран от външни реакционни сили ПСЕВДОМАЙДАН на подменят волята на избирателите. Според западняците изборите не били спечелени от "правилната" партия, тоест от техните марионетки. Един вид, ДЕМОКРАЦИЯТА важи само ако изборите се печелят от "наши" хора, иначе почват да се организира платено протестуиране. Омерзен съм

20.12 2015 в 13:12

"демокрация" означава система, която да е подвластна на либерастите и банкерите

Ако от БХК се страхуват правителството и полицията и позволяват цигански безчинства, това е демокрация. Ако Путин забрани финансираните от Сорос НПОта, това е диктатура.

Ако държавата се деиндустриализира, работните места се изнесат навън и се внесат евтини диваци да подбиват останалите местни работници, това е "свобода" на търговията и движението.

Между другото свободната търговия е била промотирана от доказаните комунистическите агенти в САЩ още от 50те насам, както и от марксистки философи. Докато ранните американци, най-индивидуалистичната и свободолюбива нация в историята, са подкрепяли протекционизъм и свободна търговия само в рамките на държавата, а не безроден интернационализъм.