Сводка на войната, 5 юни 2023 г. От Белгород до Брюксел

Александър Леви и Катрин Гишар 05 юни 2023 в 20:18 5402 8

Украйна

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Войници на ВСУ почиват преди офанзива.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Белгород, "новият Донбас"? От руска страна вече се приема, че войната наистина е достигнала до граничния район Белгород, макар че Украйна все още отрича да провежда операции там. Въпреки това редица населени места са обстрелвани от другата страна на границата, което накара властите да евакуират - засега само - децата от някои населени места, включително Шебекино, което изглежда е най-засегнато. Районът също така е редовен обект на въоръжени нападения от страна на руски паравоенни групи от Украйна, последното от които се състоя на 4 юни. По време на тези "набези", които официалните руски власти описват като "разузнавателни и диверсионни операции", бойци от Украйна проникват дълбоко в руска територия, след което отново пресичат границата и се хвалят с подвизите си. При последния случай те твърдят, че са пленили няколко руски войници, които са предложили да предадат на губернатора на региона Вячеслав Гладков, ако той се съгласи да дойде и да разговаря с тях. Гладков ги напсува и срещата така и не се състоя. На този фон по местните радиостанции беше излъчен (фалшив) призив на Путин, който беше технически доста успешен, призовавайки жителите да напуснат региона пред настъпващите украински сили.

Пригожин и Кадиров. Ситуацията в Белгород не пропусна да привлече вниманието на Евгений Пригожин и Рамзан Кадиров, заплашвайки да добави нов обрат в техния алианс, който постепенно се превръща в ожесточена конкуренция за благоволението на Кремъл - и на общественото мнение. Двамата мъже предложиха да поемат "нещата в свои ръце", за да защитят Белгород, първият като изпрати наемниците си от групата "Вагнер", а вторият - бойците си от подразделението "Ахмат": кадировците. За момента никой от двамата не е получил отговор. Пригожин отиде още по-далеч, като предложи на губернатора Гладков да изпрати висш офицер от "Вагнер" или дори сам да отиде на размяната на пленници, предложена от бойците на Руския доброволчески корпус.
От Белгород до Брюксел. Въпросът за "набезите" в Белгород също предизвиква загриженост у белгийските власти, но по съвсем различен повод. На снимки, показващи бойци от Руския доброволчески корпус и Легиона "Свобода за Русия" - двете паравоенни групи, сражаващи се заедно с украинските сили, които поеха отговорността за тези въоръжени набези, брюкселските власти видяха... белгийски оръжия. Твърди се, че някои от тези бойци са оборудвани с щурмови автомати Scar белгийско производство, предоставени от белгийското правителство на украинските въоръжени сили при изричното условие, че ще бъдат използвани само за "защита на страната", а не за настъпателни операции. Министърът на отбраната Лудивин Дедондер и колегата ѝ по външните работи Хаджа Лахбиб възнамеряват да се свържат с украинските власти, за да поискат "разяснения". Представител на ГУР, украинското военно разузнаване, вече заяви, че въпросните две паравоенни групи са "автономни" и че техните оръжия може да трофейни.

Диверсионна операция и контраофанзива. В първоначалния смисъл на думата диверсия означава отклоняване на вниманието от истинската цел на операцията. За мнозина това е единственото воененно обяснения за тези нахлувания в Белгород и други близки до границата региони - в допълнение към несъмненото психологическо въздействие от подобен род акции. По тази логика Белгород е димна завеса, за да скрие подготовката за истинското украинско контранастъпление. Според руското министерство на отбраната последното вече е започнало масирано на юг, на територията на Запорожие. Руските сили били даже отблъснали атаката... Руските военни блогъри все пак смятат, че украинската армия е пробила поне първата линия на руската отбрана. Украинската страна започна с отричане на тази информация, преди да признае, че украинската армия наистина провежда "някои настъпателни операции" на различни фронтове. Твърди се, че освен в Запорожие, тя е напреднала и към височините на Бахмут, заплашвайки да превземе този град, който руснаците превзеха след ожесточени боеве, с клещовидно движение. В същото време жителите на окупирания Крим успяха да видят по някои местни руски канали, които очевидно са били хакнати, видеосъобщение, озаглавено "плановете обичат тишината", на което се вижда как части на украинската армия (включително самолети F-16) се подготвят за нападение, като изричат "шшшт". Министърът на отбраната Олексий Резников публикува видеото с текст, взет от хита Enjoy the Silence на Depeche Mode: “Words are very unnecessary /They can only do harm” ."Думите са абсолютно ненужни /Те могат само да навредят".

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

9

6екеr4о

06.06 2023 в 13:55

ЦИТАТ: "Легион "Свобода на Русия" (Russia Freedom Legion) съобщи, че командирът на оперативна група на Белгород (полк. от руската армия Андрей Стесев) е бил елиминиран".

Баси готиния глагол: елиминиран!

Елиминация, пак елиминация и още ЕЛИМИНАЦИЯ!!!

345

8

Джендо Джедев

06.06 2023 в 10:04

Хаха,

Оркер, "нормалните" медии говорят за "киевски режим". Хахахахаха! Бах тая нормалност! Колко трябва да им се вярва - башка! Инфото от онова рецитално пионерче Конашенков ли е?

Обаче са се пооправили - споменават за 8 унищожени танка. Преди няколко месеца щяха да са 80. :D

606

7

order

06.06 2023 в 07:37

И четем в по нормални медии... "Руското министерство на отбраната заяви днес, че руските сили са отблъснали още една сериозна офанзива на украинските сили в региона на Донецк, като са нанесли сериозни поражения на противника откъм личен състав и като са унищожили осем танка "Леопард", предаде Ройтерс.

"След като понесе тежки загуби предния ден, киевският режим прегрупира останките от 23-а и 31-ва механизирана бригада в отдел...

1000

6

дядо Санко

06.06 2023 в 07:07

Безценно! С руските камъни по руската глава. Тя и самата им псевдо-държава е един фейк.

-1100

4

qwertz

05.06 2023 в 21:33

Украинците правят малко тролинг, като разпространяват дълбок фейк по руските телевизионни канали на Путин, който обявява пълна мобилизация и извънредно положение.

-1100

3

qwertz

05.06 2023 в 21:28

Полк. Андрей Стесев е участвал в конфликтите в Чечня, Югославия, Абхазия и Украйна.

-1100

2

qwertz

05.06 2023 в 21:25

Легион "Свобода на Русия" (Russia Freedom Legion) съобщи, че командирът на оперативна група на Белгород (полк. от руската армия Андрей Стесев) е бил елиминиран.

345

1

Джендо Джедев

05.06 2023 в 20:43

"На снимки, показващи бойци от Руския доброволчески корпус и Легиона "Свобода за Русия" - двете паравоенни групи, сражаващи се заедно с украинските сили, които поеха отговорността за тези въоръжени набези, брюкселските власти видяха... белгийски оръжия."

Димата Медведев, ако някак си успее да изтрезнее тия дни, което е доста невероятно, ще заплаши Брюксен с "Кинжал". Oh, wait, тия кюнци Патриотките ги свалят кат пъдпъдъци. Е, тогава със "Сармат"... :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки