Сводка на войната, 3 май 2023 г.: Война на дронове или игра на нерви?

Александър Леви и Катрин Гишар 03 май 2023 в 19:41 2478 0

Снимка

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Ако искам да продавам пастет на Червения площад, ще продавам пастет на Червения площад". По време на изслушването си, на 2 май, от парламентарната комисия за намесата на чужди сили във Франция бившият министър-председател Франсоа Фийон (2007-2012 г.) защити свободата си да поддържа отношения с Русия. "Тази идея, че понеже съм бил министър-председател, вече нямам право да имам каквато и да е професионална дейност, е неприемлива", каза той. Бившият премиер на президента Никола Саркози трябваше да се откаже - по принуда - след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. от мандатите си в управителните съвети на две руски компании в енергийния сектор: "Сибур" (нефтохимия) и "Зарубежнефт" (въглеводороди). Запитан за опита си с намесата на чужди сили, Франсоа Фийон първо посочи "приятелска и съюзническа страна, наречена САЩ", след което цитира Китай, Турция, Мароко и Алжир. "Не съм бил пряко засегнат от руска намеса", обяснява политикът от Льо Ман, френски град, известен с прочутия си свински пастет...

Парен каша духа. Според източници на онлайн изданието Politico украинските официални лица са още по-неохотни да споделят чувствителни данни, включително с най-близките си съюзници, заради неотдавнашното мащабно изтичане на секретни американски документи. Това особено касае всякакъв тип информация за контранастъплението на украинските въоръжени сили, за което сега се твърди, че е неминуемо. Американски и европейски официални лица заявиха, че не знаят "почти нищо" за плановете на Киев, въпреки че официално обменът на разузнавателна информация между западните държави и Украйна не е спирал от началото на войната и сега се извършва в "ежедневен режим". Тези предпазни мерки изглежда са и валидни и вътре в страната, където, според украински депутат, "само няколко души" са наясно с военните планове.
2/3

Зеленски посещава Финландия. В сряда, 3 май, президентът Володимир Зеленски замина за Хелзинки, където се срещна с колегата си Саули Ниинистьо, а по-късно през деня взе участие в среща с правителствените ръководители на Дания, Исландия, Норвегия и Швеция. Това беше едно от малкото пътувания в чужбина на украинския държавен глава и се състоя в момент, когато Финландия току-що се присъедини към НАТО. Двамата президенти обсъдиха продължаващата военна помощ на Финландия за Украйна. Зеленски отново помоли за изтребители. Поради съображения за сигурност това посещение беше оповестено само няколко минути преди пристигането на президента Зеленски в Хелзинки.

В Германия обаче, инструкциите за сигурност очевидно не са били спазени, тъй като предстоящото посещение на президента Зеленски в Берлин беше разкрито днес от таблоида B.Z. Според вестника украинският държавен глава се очаква да пристигне в германската столица на 13 май, което поставя полицията в повишена готовност. Очаква се самолетът със Зеленски да кацне на военния сектор на летище Берлин-Бранденбург, а президентът да отседне в хотел Ritz-Carlton на Потсдамския площад (на един хвърлей от Бранденбургската врата), според таблоидът. Очаква се на 14 май Зеленски да лети "вероятно с хеликоптер" до Аахен, за да получи наградата "Карл Велики". Тази информация беше потвърдена по-късно същия ден от германската полиция. Властите в Киев дадоха да се разбере че след този теч на информация те може и да отменят пътуването.
3/3

Анализ. Война на дронове или игра на нерви?

Падането на два малки дрона върху Кремъл през нощта на 2 срещу 3 май, документирано с множество видеоклипове, веднага беше представено от руските власти като "терористичен акт" и "опит за убийство на президента в навечерието на честванията на 9 май". А отговорникът за това деяние е ясно посочен : "киевският режим", се казва в изявлението на Кремъл. Неговият говорител Дмитрий Песков също така заяви, че Владимир Путин не е бил в периметъра на Кремъл по време на инцидента и че програмата му е останала непроменена. Той също така потвърди, че парадът на 9 май - денят, в който всяка година Русия отбелязва съветската победа над нацистка Германия, ще бъде запазен въпреки заплахите. Според руските власти двата безпилотни самолета са били неутрализирани благодарение на бързата намеса на специалните сили.

Този епизод веднага беше използван от всички "ястреби" и военнолюбци в Русия. Михаил Шеремет, депутат от Крим (украинският полуостров, анексиран през 2014 г.), веднага призова в отговор на този акт да бъде бомбардирана резиденцията на Зеленски, като посочи и адреса: улица "Банковая" 11 в Киев (там се намира седалището на президентството). С ясна препратка към ядрените оръжия председателят на парламента Вячеслав Володин заяви в изявление, че депутатите ще поискат използването на военни средства, "способни да спрат и унищожат терористичния режим в Киев". В пресата прочутите и много влиятелни "военкори" (военни кореспонденти) също не пропуснаха възможноста да се изкажат. "Сега трябва да унищожим не центровете за вземане на решения, а хората, които вземат тези решения. Методично и безпощадно", написа в канала си в Телеграм Александър Коц, кореспондент на "Комсомолская правда". Този "журналист", който призовава за убийството на украински официални лица, е между другото и член на Съвета по правата на човека към руското президентство от есента на 2022 г.

В Киев властите отрекоха да са замесени в този инцидент, като дори предположиха, че става дума за инсценировка, целяща да "повиши напрежението в навечерието на 9 май", по думите на говорителя на президента Зеленски, Сергей Никифоров. Влиятелният съветник Михайло Подоляк приписва нападението на руски "партизани" в страната, като подчерта че малките безпилотни самолети, които вероятно са били използвани при нападението, са достъпни в търговската мрежа. Няколко потвърждаващи улики, като този инцидент и вчерашният шумен арест на няколко души, обвинени в планиране на атентати срещу длъжностни лица в Крим, показват, че "самата Русия подготвя широкомащабна провокация", заключи той.

Всичко това се случва на фона на упоритите слухове за предстояща украинска контраофанзива докато случаите на "саботаж" зад руските линии (понякога наистина с помощта на безпилотни самолети) се увеличават с всеки изминат ден. Москва също така продължава да нанася въздушни удари по цели в Украйна, при които все по-често загиват цивилни граждани. Има всички основания да се смята, че този инцидент с дроновете и неговото използване е само прелюдия към много по-сериозни битки. ????

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews