Сводка на войната, 28 юли 2023 Украинската Рада иска от ЮНЕСКО да изключи Русия

Александър Леви и Катрин Гишар 28 юли 2023 в 18:58 12056 0

наследство

Снимка Интернет

Украйна настоява ЮНЕСКО да изключи Русия.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Украинската Рада иска от ЮНЕСКО да изключи Русия. Депутатите от украинския парламент единодушно приеха резолюция, с която призовават ЮНЕСКО да изключи Русия от редиците си заради неотдавнашните удари в Одеса и Лвов, при които бяха нанесени сериозни щети на няколко паметника и обекти от Списъка на световното културно наследство на организацията. Тези удари "ясно потвърждават планираните действия на Руската федерация за унищожаване на украинската идентичност чрез разрушаване на обекти на културното наследство. Фактът, че нападенията бяха извършени в градове, включени в Списъка на световното културно наследство (...), е особено тревожен", казват депутатите. Досега ЮНЕСКО не е изключвала нито една държава членка от редиците си; през 2017 г. обаче две държави решиха сами да напуснат организацията - Израел и САЩ.

Русия-Африка: "съюзници, а не длъжници". На втория ден от форума, обединяващ африканските държави в Санкт Петербург, Владимир Путин продължи с щедростта си. След като обеща да предостави безплатно пшеница и зърнени храни на най-нуждаещите се страни, руският държавен глава се зае с африканския дълг. Според него Русия е анулирала дългове на обща стойност 23 млрд. долара, дължими от африканските държави, като същевременно е най-щедрият кредитор на африканския континент - с 2,2 млрд. долара през миналата година - рекордна цифра според руската преса. Тази щедрост до голяма степен може да се обясни с контекста на войната в Украйна. "От стратегическа гледна точка за нас е много по-добре да имаме там съюзник, отколкото длъжник", обяснява Олег Воробьов от бизнес организацията "Деловая Русия". Според него тази щедрост открива и "нови пазари" за руската продукция.

Бразилия няма да предаде Сергей Черкасов на Съединените щати. 37-годишният мъж е заподозрян, че е агент на ГРУ, разузнавателната служба на руската армия, който е използвал фалшиво име и националност (бразилска), за да се опита да се внедри в Международния наказателен съд в Хага. Арестуван от местните служби за сигурност, той е екстрадиран в Бразилия. Оттогава две държави - САЩ и Русия - са поискали екстрадирането му. Вашингтон - за предполагаемата му шпионска дейност, а Москва - за... трафик на наркотици - обвинение, което широко се разглежда като маневра на ГРУ да си върне отстранения агент (последният се съгласи, като се обяви за виновен). През март миналата година съдилищата в Бразилия, чиито власти поддържат добри отношения с Москва въпреки войната в Украйна, казаха "да" на руското искане - решение, което все още трябва да бъде одобрено от Върховния съд. Бразилия обаче току-що се произнесе срещу американското искане.

Руски знамена в Ниамей. Телеграм каналите, близки до наемниците на "Вагнер", следят отблизо пуча - който все още е в ход - в Нигер, където дните на избрания президент начело на страната изглеждат преброени, след като армията взе страната на бунтовниците. Според поддръжниците на "Вагнер" руските знамена все по-често се появяват на демонстрациите в поддръжка на въстаниците - срещу Франция, която се възприема като колониална сила. Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин току-що приветства преврата, определяйки го като волята на "нигерийския народ да се отърве от колонизаторите си" и да извоюва своята "независимост". Той предложи и услугите на своите наемници: "Хиляда бойци на "Вагнер" са способни да възстановят реда" в страната, твърди той. Каналите му в Телеграм показват и манифестации в подкрепа на "Вагнер" и Русия в Буркина Фасо, Мали и Централноафриканската република. "Благодарим на "Вагнер"!", "Благодарим на Русия!" четем на издигнатите плакати.

Линк телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!