Сводка на войната 20.03.23: Всичко това е фалшиво! Всичко това е само за показ!

Александър Леви и Катрин Гишар 20 март 2023 в 19:47 25360 19

Снимка Украинска железница

Украинската железница обяви, че винаги се е стремила да постигне най-високо ниво на обслужване на всеки един пътник и сега е готова да пусне влак по маршрута Мариупол-Хага дори само за един пасажер.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Москва отговаря на заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд, като… завежда дело срещу Международния наказателен съд. В понеделник 20 март Следственият комитет на Русия откри съдебно производство срещу прокурора Карим Хан и трима съдии от базираната в Хага международна институция. След обявяването на заповедта за арест, издадена от МНС на 17 март срещу Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Львова-Белова, Русия, която не е държава членка, обяви решението на тази институция за невалидно. Днес Следственият комитет осъди "незаконната" процедура срещу президента, който като държавен глава се ползва с "абсолютен имунитет" пред съдилищата на други държави. Московският Следствен комитет, който е известен с верността си към режима на Владимир Путин, обвини прокурора Хан и съдиите в “наказателно преследване на невинни хора, незаконно обвинение и подготовка на атака срещу държавни служители с цел да се навреди на международните отношения”.

ЕС обещава на Украйна боеприпаси в размер на два милиарда евро. Комисарят по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон в момента обикаля оръжейните компании в Европа, за да насърчи да “произвеждат повече и по-бързо” за "сигурността на Украйна и Европа". След посещението си в България миналата седмица, днес той се срещна във Франция с производители на боеприпаси заедно с шефа на Генералната дирекция за въоръжаването на френските сили (част от Министерството на отбраната във Франция). В понеделник европейските външни министри последваха тази стъпка и дадоха зелена светлина за изразходването на два милиарда евро за доставка на боеприпаси за Украйна. Част от парите ще бъдат използвани за производство директно за украинските въоръжени сили, а друга част ще бъде използвана за превъоръжаването на армиите на държавите, които са прехвърлили собствените си запаси от боеприпаси на Киев. Двата милиарда евро ще дойдат от специален фонд, наречен Европейски механизъм за мир, който е създаден от европейските държави и се използва от началото на войната за доставки на оръжие за Украйна.

Служителите на Кремъл скоро ще трябва да се откажат от айфоните си. Според всекидневника "Комерсант" членовете на изключително влиятелната президентска администрация (често представяна за истинското правителство на Русия), трябва до края на годината да заменят своите iPhone-и с китайски устройства, използващи операционната система Android или руската Аврора. Досега повечето от тях, като се започне от говорителя на Кремъл, бяха оборудвани с най-новите модели на Apple. Според източниците на вестника причините за тази мярка са преди всичко свързани със сигурността, а не с политиката. Президентската администрация смята, че е по-вероятно айфоните да бъдат хакнати от западни специалисти.

"Всичко това е фалшиво! Всичко това е само за показ!" Каквото и да казва Кремъл, жена, вероятно доста отдалечена от мястото на събитието, може да бъде чута да крещи тази фраза по време на посещението на Владимир Путин в окупирания град Мариупол на 18 март. Господарят на Кремъл посети през нощта напълно възстановения жилищен квартал Невски, където се срещна с подбрани за него жители, които го увериха, че сега живеят в "малко райско кътче". Видеоклипът, публикуван от Кремъл, показва как антуражът на Путин изпада в кратък момент на паника, когато чува този крясък през нощта. След това посещението изглежда е продължило "по план". Според официалната версия това посещение е било "спонтанно" ; руският президент дори е отишъл "сам, зад волана на колата си" в Крим, а след това и в Мариупол миналия уикенд, според кадрите, излъчени от Кремъл.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език.

Линк към телеграм канала на български език.

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

908

19

Димитров С.

22.03 2023 в 14:18

Международният наказателен съд не е легитимна организация и не е призната от нито една страна на Изток. Съвсем друго нещо е Наказателен съд на ООН. Там членове са и Русия, а този съд не може да съди нито един от лидерите на страните членки!

-529

18

6екеr4о

21.03 2023 в 14:36

Пропагандата на Московията е правена по калъпа на тамошното тъпоглавие, та гледах видеото от посещението на Путлер в Мариопул - снимано е през нощта, разбираемо.
Ма много се се сдухал жалкият джуджак, много се е смаренгясал и проскубал, а аз искрено му желая да е жив и здрав, та да помирише отвътре хагски затвор!
А и съм сигурен, че ще се намерят достатъчно много веселяци, които ежедневно и многократно да сгряват плешивата му кратуна с порядъчни порции чембери!?
Вчера Дайнов бе намекнал във връзка с международната заповед за арест, че поназнайва какво се случва в пандиза на тези, издевателствали над деца...

3767

17

Име на профила

21.03 2023 в 13:17

Това е интересно явление. И в руzzия, и в България се пише на кирилица. Тоя анимационен герой пише отнякъде без. Китай? Корея? Тия винаги намират начин да ме изумят. Особено оценявам думата "кудкудякам" написана на две различни азбуки.

Иначе не знам за плановете на САЩ, ама Крим рязко стана руски скоро след като се намери голямо находище на петрол и газ. Случаенос?

https://www.rferl.org/a/ukraine-discovers-oil-field/25044815.html

1005

16

Диоген

21.03 2023 в 10:56

оооо някой пак се е прекръстил с нов профил.
давай филипчо,че вовочка го напъна жегата.
и този тук и вашия любимец в руzzията.

2550

15

alfakentavur

21.03 2023 в 10:02

А ти, Филипе, защо не предупреди Путлер? Защо никой друг не го предупреди. На теб това ти е от ясно по-ясно, а никой в Масква да не придупреди Путлер. Да не би той да има по-малко мозък и от рашистките тролчета?

345

14

Джендо Джедев

21.03 2023 в 09:41

Хахахаха, Филипе, само ти и господарите ти от Кремъл имате реална гледна точка, да. И кво викаш, да се наведем пред тях, а? :D

-7195

12

vovchik

21.03 2023 в 08:24

Божито, като не убеждаваш "никой", поне да си беше направил труда да пуснеш оригинала на клипчето.

345

11

Джендо Джедев

21.03 2023 в 07:44

"И да плюем, скрити зад гърба му по агресора."

Филипе, значи и според теб Русия е агресор.

А това, че тая война е подготвяна къде го чете? Или ти го нашепнаха звездите?

2550

10

alfakentavur

21.03 2023 в 06:54

Да бе сигурно. Форумният разбирач "ФИЛИПГЕОРГИЕВ" знае много и е наясно, че това е война подготвяна от САЩ много преди 2014 година. Но нито Рашистан, нито Украйна са знаели. А може и самите САЩ да не са знаели. И всички "паднаха в капана".
Абе, то тогава Путлер е още по-глупав. Въпреки отдавната подготвяната от САЩ война - напада и анексира Крим и разпалва конфликт в Донбас. Или просто потвърждаваш теорията, че Путлер е агент на САЩ :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки