След съдебната сага на Тръмп дойде ред и на Хънтър Байдън да се яви в съда по 3 обвинения

Синът на американския президент е заплашен от затвор до 25 г. Той не се признава за виновен

OFFNews 03 юни 2024 в 17:26 2115 0

Хънтър Байдън

Снимка Архив

54-годишният Хънтър Байдън не се признава за виновен.

Федералното дело за покупката на незаконно оръжие срещу сина на сегашния американски президент Джо Байдън - Хънтър Байдън, започва днес в Делауеър. Това се случва броени дни след като Доналд Тръмп, предишният господар на Белия дом, бе осъден по обвинения в 34 престъпления за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащания към порно актрисата Сторми Даниълс в навечерието президентски избори през 2016 г., за да не разгласи тя интимните отношения между двамата.

Тръмп е кандидатът на републиканците, който на изборите в САЩ на 5 ноември ще се изправи срещу демократа Джо Байдън.

54-годишният Хънтър Байдън пристигна в сградата на съда за първия съдебен процес срещу дете на действащ президент, в който ще му бъдат повдигнати три обвинения, произтичащи от закупуването и притежаването на револвер през 2018 г. Той не се е признал за виновен. Това е едно от двете наказателни дела, които му предстоят, като отделно са повдигнати федерални данъчни обвинения в Калифорния, съобщи Ройтерс.

Процесът срещу Хънтър Байдън дава възможност на републиканците да отклонят вниманието от правните проблеми на Тръмп, който трябва да получи присъдата си на 11 юли. Той не се е признал за виновен по три други висящи наказателни дела.

По делото, заведено от специалния съветник на САЩ Дейвид Вайс, назначен от Тръмп, през септември м.г. Хънтър Байдън бе обвинен, че е излъгал, че не е употребил наркотици и не е зависим от тях, когато е купил револвер Colt Cobra 38-и калибър, и че е притежавал незаконно оръжието в продължение на 11 дни. Вайс, който разследва Хънтър Байдън поне от 2019 г., повдигна и обвинения за данъци.

Ако бъде признат за виновен по всички обвинения по делото в Делауеър, синът на президента може да получи до 25 г. затвор, въпреки че според Министерството на правосъдието на САЩ обвиняемите обикновено получават по-малки присъди.

Хънтър Байдън е прекарал уикенда с баща си в Рехобот Бийч, Делауеър, като в събота двамата са карали велосипеди и са ходили на църква. Президентът отпътувал за дома си в неделя.

Потенциалните съдебни заседатели ще бъдат проверени за способността им да се ангажират с процеса, който се очаква да продължи до края на следващата седмица. За да бъде осъден Байдън, всички 12 съдебни заседатели трябва да се съгласят, че вината му не подлежи на съмнение.

Очаква се делото да се съсредоточи върху дългогодишната употреба на крек-кокаин и пристрастяването на Хънтър Байдън към него, които той е обсъждал публично и които са важна част от автобиографията му от 2021 г. "Красиви неща". По време на изслушването миналата година той обяви, че от средата на 2019 г. е чист.

Прокурорите ще се опитат да докажат, че Хънтър Байдън е бил наясно, че лъже, когато е поставил отметка в квадратчето за "не" до въпроса във федералния формуляр за закупуване на оръжие, в който се пита дали не е употребявал незаконно вещество.

Адвокатите на обвинението разкриха в съдебните документи, че може да използват подробности, извлечени от телефона и акаунта в iCloud на Хънтър Байдън, включително снимки, на които той пуши крек, и съобщения с наркодилъри. Те заявиха, че може да призоват като свидетел бившата му съпруга Катлийн Буле, която в бракоразводното им дело през 2017 г. обвини Хънтър Байдън, че е прахосвал пари за наркотици, алкохол и проститутки.

Адвокатите на Хънтър Байдън посочиха, че ще се опитат да докажат, че той е преминал програма за рехабилитация на наркозависими, преди да закупи оръжието, и може да са сметнали отговора му във формуляра за верен.

Споразумение за признаване на вина, което щеше да спаси Байдън от затвор, се провали миналата година, а адвокатите на Хънтър Байдън обвиниха за провала му натиска на републиканците.

Републиканците напразно се опитваха години наред да намерят доказателства за корупционна връзка между чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън, включително работата за украинската енергийна компания "Буризма", и политическата дейност на баща му.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх