Ще стане ли Нова Зеландия ''Остров без дим''

OFFNews 17 декември 2021 в 10:00 10868 0

Нова Зеландия е напът да се справи успешно с тютюнопушенето чрез прогресивни мерки, както и план, за да се превърна в първия остров без дим до 2025 година. 

Властите в страната са си поставили цел дотогава пушачите да са по-малко от 5% от населението в сравнение със сегашните 15 на сто. Държавата е на второ място в света по ограничения спрямо пушенето след Бутан, където има пълна забрана за тютюнопушене.

На 9 декември Министерството на здравеопазването в Нова Зеландия обяви, че страната е решена да постигне национална цел за намаляване на пушенето в страната до 5% до 2025 г. и накрая то да бъде премахнато. В момента около 15% от пълнолетното население пуши, с 18% повече от преди десетилетие. Нивата са доста по-високи (около 31%) при коренното население маори, сред които и нивата на заболявания и смъртност са по-високи.

Нова Зеландия забранява цигарите за следващото поколение

Планът на новозеландското правителство предвижда законодателни промени, които да бъдат приети през 2022 г., за да намалее тютюнопушеното чрез редица радикални мерки, сред които забрана и ограничаване на продажбите на горими цигари в търговската мрежа до определена възрастова група. Всеки роден след 2008 г. няма да може да си купи цигари или други тютюневи продукти през целия си живот.

„Въпреки че страната се движи в правилната посока с намаляване на процента на тютюнопушенето, все още имаме много работа. Трябва да се откажем от традиционния подход и да опитаме нещо ново. Нито една мярка самостоятелно няма да ни помогне да постигнем бъдеще без дим през 2025 г.“, съобщиха от здравното министерство на Острова.

Извън обхвата на плана остават обаче бездимните продукти като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн, стимулирайки пушачите да преминат на тях като трамплин към пълния отказ.

На въпрос за вейпинг устройствата премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви:

„Виждаме, че електронните цигари се използват от хората като средство за отказ на цигарите, което ни помага да действаме в посока още по-голямо ограничаване на тютюнопушенето, защото има алтернатива.“

Предложените мерки в плана за действие включват осигуряване на подкрепа на пушачите за отказ, намаляване на никотиновите нива в цигарите и ограничаване на местата за продажба на тютюневи изделия, така че да бъдат труднодостъпни за младото поколение.

"Искаме да сме сигурни, че младите хора никога няма да пропушат", казва министърът на здравеопазването д-р Айша Верал.

Водещи експерти по обществено здраве в страната приветстваха предложението. „Планът за действие за Остров без дим до 2025 г. е един от най-значимите постижения в областта на общественото здраве, обявен през този век – това е истинска възможност да се справим с епидемията от тютюнопушенето в Нова Зеландия“, заяви Карол Гартнер от Изследователския център за регулиране на продуктите с никотин и тютюн към Университета в Куинслънд.

Водещи експерти от цял свят, както и от Норвегия, смятат плана на Нова Зеландия за правилен.

„Норвегия, също като Нова Зеландия, следва една от най-строгите политики за ограничаване на тютюнопушенето с визия за общество без дим. Докато в Норвегия искат да премахнат ароматите и вкусовете, в Нова Зеландия казват, че именно тези аромати и различни вкусове карат пушачите да преминат на електронни цигари...“, заяви д-р Карл Ерик Лунд от Националния институт за обществено здраве в Норвегия.

Междувременно във Великобритания, която също обяви план за „Остров без дим“, скоро електронните цигари може да се предписват с рецепта от Националната здравна служба NHS.

Новината дойде от Регулаторната агенция за медицински и терапевтични продукти, която публикува насоки за лицензиране на е-цигари за медицински цели, така че те да могат да се предписват от лекарите на пушачи , които не могат да спрат цигарите и търсят алтернатива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков