Долната камара на Конгреса подкрепи импийчмънта на Доналд Тръмп

OFFNews 13 януари 2021 в 23:50 3144 0

Снимка АП

Стотици военни от Националната гвардия бяха в Капитолия, докато течеше гласуването за импийчмънт

Камарата на представителите - долната камара на Конгреса на САЩ, подкрепи предложението за импийчмънт на президента Доналд Тръмп с 232 гласа "за" срещу 197 "против". 

10 от републиканците също подкрепиха искането за импийчмънт.

Мотивите за стартиране на процедурата са "подстрекателство за бунт, размирици и метеж".

Дебатите

По време на дебатите председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси заяви, че Тръмп е "очевидна и непосредствена опасност за САЩ и трябва да бъде отстранен от длъжност".

Тя допълни още: "Знаем, че президентът на САЩ подстрекаваше към този бунт, това въоръжено въстание против нашата страна. Той трябва да си върви."

Лидерът на републиканците в долната камара на Конгреса Кевин Маккарти заяви, че президентът Доналд Тръмп носи отговорност за окупирането на Капитолия и насилието на протестите. Според него Тръмп е трябвало да реагира веднага и да осъди размириците.

Конгресменът Джим Макгавърн заяви: "Заради изречените лъжи умряха хора при окупацията на Капитолия и това е достатъчно основание за импийчмънт."

Конгресменът Джейсън Смит от Мисури упрекна демократите, че засилват още повече напрежението:"С този импийчмънт постъпвате безотговорно. Така само ще разпалите омразата. Послушайте съвестта си, поставете хората пред политиката, обединете страната!

Тръмп зове: Никакво насилие!

Малко преди края на дебатите днес Доналд Тръмп призова да няма никакво насилие: "След съобщенията за готвени нови демонстрации приканвам да няма НИКАКВО насилие, НИКАКВО нарушаване на закона и НИКАКЪВ вандализъм. Не подкрепям такива неща, те не са това, което е Америка. Призовавам ВСИЧКИ американци да помогнат за успокояване на напрежението. Благодаря ви"

На фона на дебатите и гласуването Вашингтон е почти напълно блокиран.

Има засилено полицейско присъствие, снайперисти и войници, а движението по много улици е спряно.

Стотици военни от Националната гвардия бяха в Капитолия, докато течеше гласуването.

Процедурата по импийчмънт

До втората процедура по импийчмънт се стигна, след като вицепрезидентът Майк Пенс отказа да активира 25-та поправка от Конституцията - тоест да отстрани Тръмп и да заеме мястото му.

След гласуването в Камарата на представителите предстои и гласуване в Сената. За да бъде успешен вотът там, е необходимо квалифицирано мнозинство - 2/3 от присъстващите трябва да подкрепят стартирането на процедурата по импийчмънт.

Според американското законодателство не е необходимо всички сенатори да присъстват - дори и ако част от републиканците не са в залата, вотът може да бъде успешен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови