САЩ удвои цената на хеликоптерите Chinook за Германия

OFFNews 20 януари 2023 в 18:05 4314 3

Германия се надяваше да купи 60 хеликоптера за 6 милиарда евро, вместо това САЩ поиска двойно.

Съединените щати удвоиха цената на хеликоптерите CH-47F Chinook Block 2 за Германия - вместо 6 милиарда евро Вашингтон поиска 12 милиарда евро, съобщи руската редакция на турския държавен канал TRT, като анализира сделката с хеликоптерите и реакиците в европейските медии на фона на неприключилата тема за доставката на танкове за украинската армия и изчаквателната позиция на канцлера Олаф Шолц и Бундесвера.

Берлин е поискал доставката на 60 хеликоптера Chinook от американския производител Boeing. По време на преговорите се обсъждаше сумата от 6 милиарда евро, но по-късно Пентагонът на САЩ даде да се разбере: поради инфлацията и допълнителното оборудване, за което германската страна настояваше, пакететът за Германия ще струва двойно повече.

Според вестника Германия трябва да получи първите хеликоптери през 2026 г., но не в модификацията, поискана от Берлин. За купуването на хеликоптери беше съобщено за първи път през лятото на 2022 г. от министъра на отбраната Кристин Ламбрехт, която подаде оставка в средата на януари тази година.

Промяната в параметрите на сделката може да е първият тест за новия министър на отбраната на Германия Борис Писториус, който встъпи в длъжност на 19 януари, отбелязва FAZ.

Германският канцлер Олаф Шолц през февруари 2022 г. обяви промяна в отбранителната доктрина на страната на фона на избухването на войната в Украйна. Берлин рязко увеличи разходите за отбрана и отдели 100 милиарда евро за модернизиране на германските въоръжени сили.

Освен скандала с хеликоптерите, възникна конфликт между САЩ и Германия заради отказа на новия шеф на германското министерство на отбраната да одобри доставката на Киев на танкове Leopard. Това съобщава CNN, позовавайки се на неназовани източници.

Според канала, в навечерието на срещата на контактната група за подкрепа на Киев в американската авиобаза Рамщайн, шефът на Пентагона Лойд Остин се е опитал да убеди министър Борис Писториус да координира доставките на танкове за Украйна.
Германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано, че страната му е готова да изпрати танкове в Украйна, но само ако Вашингтон първо изпрати своите бойни машини Abrams в Киев.

Според списание Time, което цитира източник от Министерството на отбраната на САЩ, Остин и Писториус са спорили кой първи да достави бойни машини на Украйна.

Шефът на Пентагона, както отбелязва вестникът, казал,че германските Leopard 2 се считат за по-подходящи за Украйна, тъй като консумират по-малко гориво, за разлика от американските Abrams. Германските танкове са по-лесни за поддръжка и широко разпространени в цяла Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви на 19 януари, че очаква "силни решения" от срещата на съюзниците в Рамщайн. Според него Киев се нуждае от западни танкове, „съответната коалиция от партньори всъщност вече е сформирана и сега чакаме решение от, на практика една европейска столица“, подчерта Зеленски, имайки предвид Германия.

Танковете Leopard се произвеждат от германската отбранителна компания Krauss-Maffei Wegmann, следователно за доставката на тези видове танкове, които се използват в други страни от ЕС, е необходимо разрешение за реекспорт от страна на Берлин. Полша и Финландия изразиха готовност да прехвърлят своите „леопарди“ в Киев, но Германия все още не е дала зелена светлина на тези доставки.

На 20 януари Вашингтон обяви отпускането на нов пакет от 2,5 милиарда долара за Киев, но танковете Abrams не бяха включени. Вместо това Украйна ще получи десетки американски бойни машини на пехотата Bradley и бронирани машини Stryker.

Киев многократно е критикувал Германия за забавяне на доставките на оръжия. В началото на януари тази година германският производител на Rheinmetall предупреди , че бойните танкове Leopard от поисканите от Киев индустриални резерви на Германия няма да бъдат готови за доставка до 2024 г.

„Дори ако решението да изпратим нашите танкове Leopard в Киев бъде взето утре, доставката няма да започне преди началото на следващата година“, каза изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

2

бат Васко

21.01 2023 в 09:17

Хак да им е на тия мазньовци германците с тяхното усукване и мотаене. Те са най-големият руски троянски кон в Европа.

-5840

1

Забавно да се гледа, как идиотите ше се избият сами :)