Руските търсачки ще отбелязват Уикипедия като нарушител на закона заради статиите за Украйна

OFFNews 20 юли 2022 в 12:38 1750 0

уики

Снимка KIRILL KUKHMAR/TASS

Уикипедия

Роскомнадзор обяви "принудителни мерки" за Уикипедия, която по-рано регулаторът се опита да принуди да премахне няколко статии за руската инвазия в Украйна. Няма да има блокиране, властите са избрали леко наказание - те ще задължат руските търсачки да информират в резултатите от търсенето, че онлайн енциклопедията уж нарушава руското законодателство, съобщи Би Би Си.

"Решението за прилагане на принудителната мярка" е взето "във връзка с неуспеха на американската организация с нестопанска цел Wikimedia Foundation, Inc. да премахне незаконната информация", се казва в изявление на регулатора.

Роскомнадзор предупреди, че мерките, които е предприел срещу Уикипедия, ще бъдат ефективни, "докато чуждестранното юридическо лице не отстрани напълно нарушенията на руското законодателство".

Колко статии властите смятат за необходимо да премахнат от онлайн енциклопедията в изявлението не се уточнява - в него се казва само, че "редица материали, признати за забранени", остават непоказвани в Уикипедия, включително "фалшификати за специалната военна операция на територията на Украйна".

Според Уикипедия общо 11 статии за военните операции на Русия в Украйна вече са добавени в регистъра на забранената информация в Русия.

Етикетът "нарушител на закона" за чуждестранните компании в Русия беше измислен още през есента на миналата година. По онова време обаче Роскомнадзор се надяваше по този начин да принуди Google, Facebook и други чуждестранни интернет гиганти да открият свои офиси в Русия съгласно закона за "кацането".

"Идеята е човек веднага да получи информация, че даден ресурс нарушава закона. След това човек сам избира дали да използва този ресурс", обяснява Александър Хинщайн, един от инициаторите на нововъведенията, пред "Комерсант" през май 2021 г.

Заплахите на Роскомнадзор 

В началото на април Роскомнадзор поиска от Уикипедия да премахне материали за войната в Украйна, които руската Главна прокуратура смята за недостоверни. Въпросните пет статии са: "Битката за Киев (2022 г.)", "Военни престъпления по време на руската инвазия в Украйна", "Обстрел на болница в Мариупол", "Унищожаване на театъра в Мариупол (2022 г.)" и "Клане в Буча".

Тогава Роскомнадзор заяви, че Уикипедия се е превърнала в "нова линия на постоянни информационни атаки срещу руснаците" и че нейните автори "целенасочено дезинформират потребителите на интернет ресурса с откровено невярна информация". "Статиите, публикувани в ресурса, насърчават изключително антируска интерпретация на събитията", възмущават се служителите.

Въпреки това нито тогава, нито сега Роскомнадзор е прибягвал до предварително блокиране на материали в Уикипедия, както е направено с огромен брой руски медии.

"Съществува риск Уикипедия също да бъде блокирана, но това просто ще доведе до спиране на редактирането на статии от Русия", обяснява пред Би Би Си Станислав Козловски, изпълнителен директор на Wikimedia RU.

В резултат на това съобщаването на позицията им на руските власти ще стане още по-трудно. "Разбира се, хората са на различно мнение, но извън Русия мненията на хората вече са повече или по-малко еднакви", посочи Козловски.

"Уикипедия е в регистъра на забранените сайтове от 2012 г. насам и може да бъде блокирана всеки момент за 10 г.", подчертава той. - За това не са необходими допълнителни действия, просто трябва да искате да го направите и Wikipedia ще бъде блокирана законно. Уикипедия живее в такива условия през последните 10 г.".

На 26 април руски съд наложи глоби в размер на 5 млн. рубли на фондация "Уикимедия" заради отказа ѝ да премахне статии за разрушения от войната Мариупол, други събития в Украйна, свързани с руската инвазия, както и метод за производство на пушек.

В момента е невъзможно да се разбере кои автори създават статии за руската инвазия: имената им са скрити от администраторите на Уикипедия. Те взеха това решение, след като през март беларуските власти арестуваха един от най-известните автори на рускоезичната Уикипедия - Марк Бърнстейн, който е редактирал статии за войната в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови