Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Русия спря да дава убежище на сирийски бежанци

Целта е всички да се завърнат в режима на Дамаск, за да се обяви краят на войната

OFFNews 21 април 2019 в 17:14 3676 1

Сирийски бежанци в Русия

Снимка Коммерсантъ

От 2018 г. Русия практически спря да предоставя убежища на граждани на Сирия и отказва да ги продължава за тези, които преди са се сдобили, пише „Коммерсантъ“.

Правозащитници от организацията „Гражданско съдействие“ твърдят, че за една година броят на сирийците, получили статут на временно убежище в Руската федерация, е спаднал с 30%. Руските съдилища обясняват отказите с позицията на министерството на отбраната, според която войната в Сирия е приключила и животът там е станал спокоен. Правозащитниците недоумяват защо при такъв случай външното министерство официално не препоръчва на руснаците да пътуват до Сирия, след като „гражданската война там продължава“.

Анализаторът от организацията Константин Троицки е проучил статистиката на вътрешното министерство от 2012 г. и е подготвил доклад за положението на сирийските граждани в Русия, в който се посочва, че „държавните миграционни и силови ведомства целенасочено създават крайно тежки условия за бежанците“. В началото на доклада се подчертава, че в продължение на целия военен конфликт Русия практически не е предоставяла на сирийците статут на бежанци. От 2 585 заявления, подадени от началото на войната през 2011 г., миграционната служба е удовлетворила само едно. Друг бежанец от Сирия е бил регистриран преди началото на войната.

Руското законодателство предвижда още един статут за гражданите на страните, където има военни конфликти – временно убежище, което трябва да бъде продължавано всяка година. „Но далеч не всички сирийци успяват да поискат този статут – често заради откровеното нежелание на чиновниците да приемат заявленията им“, се посочва в доклада. Според данните на правозащитниците през 2014 г. в Русия са се намирали 1 162 сирийци с временен статут. Но от началото на миналата година руските власти са започнали масово да отказват продължение. На 1 януари 2018 г. са регистрирани 1 128 граждани на Сирия, а към 1 януари т.г. те са само 826 души, спадът е почти 30%.

Отказите на държавната миграционна служба да предоставя временно убежище на сирийците през 2018 г. са абсолютно цинични, непрофесионални, дезинформиращи и просто с абсурдни твърдения, смятат правозащитниците. Според тях при отказите си чиновниците се позовават на позицията на министерството на отбраната за „стабилизиране на обстановката в Сирийската Арабска република“ и че „около 100% от сирийската територия се намира под контрола на правителствените войски“.

Правозащитниците не вярват на тези твърдения. Те се аргументират с доклада на Независимата международна комисия на ООН, където се говори за продължаващи бомбардировки и кървави сблъсъци в редица региони на Сирия и за жертви сред гражданското население, в това число жени, деца и възрастни хора. Организацията им посочва, че външното министерство на Русия до момента не препоръчва на руските граждани да посещават Сирия заради това, че „в страната има гражданска война, съпроводена с насилие върху мирното население и терористични актове“. В доклада се посочва, че в защитата на основните човешки права не следва да се прилагат двойни стандарти и разделение на базата на националната принадлежност.

В предишни публикации „Коммерсантъ“ съобщаваше, че през 2018 г. Върховният съд не е разглеждал жалбите на десетки сирийци срещу отказите за предоставяне на временно убежище. Тогава съдът е определил, че „събитията на територията на Сирия имат специфичните характеристики на антитерористичната операция, а не са класическо противопоставяне с ярко изразена фронтова линия“. От това съдът прави извода, че в Сирия хората не могат да бъдат подложени на „лично преследване и нехуманно отношение“.

„През последната година ситуацията в много райони в Сирия значително се подобри, ако говорим за края на бойните действия. Но остават социалните проблеми – няма жилища, нормални санитарни условия, бензин. А главното е, че малко страни са готови да дават пари за реконструкцията в Сирия, докато не се намери политическо решение. Въпросът е и в това, необходимо ли е бежанците да се завърнат в самия сирийски режим. Особено за младите мъже, много от които не подкрепят политиката на Дамаск. Безусловно, на думи се декларира обратното, особено под натиска на Русия, която настоява бежанците да се завърнат, за да се обяви краят на войната в Сирия“, коментира ръководителят на Центъра за арабски и ислямски изследвания Василий Кузнецов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови