Русия отново засипва с ракети цялата територия на Украйна

OFFNews 05 декември 2022 в 15:21 15221 9

Ту-95
Руски стратегически бомбардировач.

Русия подложи на масиран ракетен обстрел всички области на Украйна днес следобед. Това се случва след като тази нощ се случиха странни експлозии на две руски военни летища, разположени дълбоко в тила. 

На авиобазите Енгелс, разположена в Саратовска област, и Дягилево, край град Рязан, имаше експлозии и се смята, че поне три самолета, от които два със сигурност са стратегически бомбардировачи Ту-95, са били повредени. Точно тези машини изстрелват крилатите ракети по енергийната инфраструктура на Украйна.

Руският отговор не закъсня. В рамките на един час - от 12:40 ч. до 13:40 ч. - във всички региони на Украйна с изключение на Крим беше обявена тревога за въздушна опасност.

В няколко области вече функционира противовъздушна отбрана. Медиите съобщават за експлозии в Черкаси и Одеса, но все още няма потвърждение на информацията.

Експлозии в района на Киев

Около 14:36 ч. ръководителят на Киевската военна администрация Олексий Кулеба потвърди, че в региона действат сили за противовъздушна отбрана.

"Останете в скривалищата и на безопасни места. Към региона летят ракети", предупреди той.

Експлозии в Запорожие

Секретарят на градския съвет на Запорожие и изпълняващ длъжността кмет на Запорожие Анатолий Куртев заяви, че в Запорожие са били чути няколко експлозии.

"Някои от тях са долитания на вражески ракети в предградията. Друга част се дължи на успешната работа на силите за противовъздушна отбрана. Благодарим на нашите войници, че ни защитават!", пише той и предупреждава за вероятни повторни атаки.

От канцеларията на президента Зеленски съобщиха, че е пострадало село Новософиевка в Запорожка област. Там няколко частни къщи са разрушени и има ранени.

Експлозии в Полтавска област

Около 14:00 ч. военният кореспондент Андрий Цаплиенко съобщи, че вече има свалени ракети от украинските сили за противовъздушна отбрана - 4 в Харковска област, по една в Полтавска и Днепропетровска област. Операцията за противовъздушна отбрана в Полтавска област вече беше потвърдена от ръководителя на местната военна администрация Дмитрий Лунин.

Той подчерта, че е важно да не се напускат укритията, тъй като се очакват няколко нови вълни от вражески ракети.

В навечерието на първите съобщения за обстрел ръководителят на Черкаската военна администрация Игор Табурец съобщи, че по нареждане на Укрэнерго в региона са въведени специални графици за аварийно спиране на тока поради възможни ракетни атаки срещу енергийните съоръжения в страната. Ръководителите на други региони също предупредиха за възможни прекъсвания на електрозахранването.

В 13:24 ч. началникът на Одеското военно окръжие Максим Марченко съобщи, че руснаците обстрелват областта с ракети. Сергей Борзов, ръководител във Виница, предупреди, че "в небето над Украйна има много ракети". Канцеларията на президента също призова да не се пренебрегва безопасността и хората да използват укритията. Ръководителят на администрацията в Николаев Виталий Ким също съобщи за изстрелване на крилати ракети.

Представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви по време на телевизионен маратон, че са излетели руски стратегически бомбардировачи. Той също така предупреди, че окупаторите могат да изстрелят ракети на няколко вълни с цел да объркат украинската противовъздушна отбрана.

Игнат също така подчерта, че Руската федерация продължава да се насочва предимно към критичната инфраструктура.

"По традиция те стартират оттам. Стратегическата авиация е в района на Волгодонск, също така в Каспийско и Черно море, а корабите на Черноморския флот по предварителна информация също са пуснати на вода. Първата вълна от ракети вече е излязла, може да има още няколко. Като правило те могат да използват няколко вълни от атаки, за да разпръснат ракети из цяла Украйна и да объркат нашата противовъздушна отбрана", каза Игнат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

9

Valioka

05.12 2022 в 23:28

Съвсем без емоция - ще се плащат репарации, няма как да се избегне това... Но сухите мозъци на руските тролове не могат да го разберат. И друго не разбират, че позицията им в подкрепа на войната ще ги доведе до проклетия, ама де толкоз акъл, за морал изобщо не става и дума... Не са шега тез работи... Представете си хипотетично, че всички клекнат на рассия - е, нека троловете обяснят какво следва от това... А, евроалкохолик?...

-1200

7

путин хуйло

05.12 2022 в 17:07

Ако можеше да се спечелили война с бомбандировак на трафопостове, родилни домове и жилищни блокове, шопара гьоринг щеше да спечели битката за Британия!

-1200

6

путин хуйло

05.12 2022 в 17:07

Украйна унищожава самолети, летища, орки на своя територия и прочие военни обекти, а северномонголски путянистан болници, детски градини, училища, жилищни блокове, трафопостове, електростанции, гари, пътища и прочие граждански обекти!

345

5

Джендо Джедев

05.12 2022 в 16:26

Е те рашисите така и така щяха да бомбят - т есамо това могат. Ама поне сега ще бомбят 3 самальота по-малко. ;)

2073

4

Johnny B Goode

05.12 2022 в 16:11

Алфата, никакво пророчество не е твоето. Какво ще се случи с Рашата е очевадно, всеки с нормално IQ може да го направи това.
Виж това на Еврото си е пророчество. Дали ще намерят ракетите, дали пилотите няма да са пияни, дали ще запали самолета. Много боб трябва да се хвърля за да се познае.

2550

3

alfakentavur

05.12 2022 в 15:51

Голямия "пророк". Преди три часа написал какво ще се случи сега. А аз на 25 февруари написах какво ще се случи след година-две. Ето това е пророчество :)

2550

1

alfakentavur

05.12 2022 в 15:26

Всяко военно престъпление им се пише на сметката и ще плащат за него в троен размер.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки