Русия може да финансира войната в продължение на години с вътрешни заеми

OFFNews 24 октомври 2022 в 15:00 9592 4

валута

Снимка Архив

Руските рубли ще спасяват икономиката.

Войната е свързана не само с жертви и разрушения, но и с разходи. Украйна е загубила повече от една трета от икономиката си, но получава подкрепа отвън. Докога Русия, която е в изолация, може да си позволи да воюва?

"Много време! - отговаря професор Наталия Зубаревич от Московския държавен университет, цитирана от "Важные истории". - Планираше се до 2022 г. военният ни бюджет да бъде около 3,5 трилиона рубли. Общият размер на федералния бюджет по отношение на разходите ще бъде 29 трилиона рубли. Разбира се, военният бюджет е нараснал. По приблизителни оценки - никой не знае точната цифра - (той) е станал около 5-5,5 трилиона рубли, което е около 22%. През 2015 г., в пика на програмата за превъоръжаване на армията, делът на националните разходи за отбрана е бил 20%. Сега той ще е около 22%. И?.. Не го измервайте в рубли, долари и чипове! Като процент от федералния бюджет това не е толкова голямо увеличение.

Все още има достатъчно пари

Поне едно нещо в Русия е създадено правилно - така нареченият финансов блок: Централната банка, Министерството на финансите. Путин е научил добре уроците от фалита през 1998 г. и разбира, че финансите трябва да бъдат в ред. Ако иска да хвърли ръкавицата на "колективния Запад", трябва да разполага с пари за това. Русия изплаща предсрочно външния си дълг при първа възможност, започва да спестява във Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) и посреща войната с нисък дълг, огромни резерви, стабилна банкова система и някакъв вид пазарна икономика.

Това позволи да се устои на първия удар на кризата. Противно на очакванията, в Русия нямаше икономическа катастрофа. По думите на Джо Байдън икономиката ни може и да се задъхва, но е на крака. Тя бавно, но сигурно върви към катастрофа.

Бюджетът все още е на излишък - 55 милиарда рубли към 1 октомври. При това се взема предвид увеличението на военните и социалните разходи - индексация на пенсиите, плащания за семейства с ниски доходи.

Ще има недостиг на пари

Данните за бюджетния излишък, разбира се, са сложни: те включват първите два месеца преди войната и пролетните месеци, когато цените на петрола са високи, а доларът е скъп (данъчните ставки за минералните ресурси и експортните мита са определени в долари). През последните четири месеца, считано от юни, бюджетът беше на дефицит в размер на 1,5 трилиона рубли, дефицит ще има и за годината. Официалната прогноза е за 1,3 трилиона рубли.

И това са само цветовете, плодовете тепърва ще се берат. Одобреният от правителството проектобюджет за 2023 г. е с дефицит от 2,9 трилиона рубли. И тази цифра е изчислена още преди Путин да обяви мобилизацията.

Русия отдавна има проблеми с бюджета, всички го признават. Трябва да вземем предвид обективните фактори, които пряко влияят върху бюджетните приходи, а те са от дългосрочен характер, предупреди правителството Путин при изготвянето на бюджета. Какви са тези фактори?

Цени на петрола. Засега те падат (през септември руският Urals струваше 68 долара за барел по данни на Министерството на финансите), а това изглежда се случва отдавна. Световната икономика е на ръба на рецесия, което означава, че търсенето на петрол ще намалее. Централната банка упрекна Министерството на финансите, че е очаквало цените да бъдат твърде високи. През тази година бюджетът ще излезе на печалба при цена от 105 долара за барел, смята Наталия Орлова, главен икономист в Алфа банк. Освен това през тази година петролът не е поскъпвал над 92 долара. Предстои и петролно ембарго - от 5 декември Русия няма да може да продава петрол на Европейския съюз или да използва финансовата инфраструктура на ЕС за търговия с петрол. При по-тежък сценарий руският бюджет може да загуби 1,8-3 трилиона долара през 2023 г.

Икономически спад. Когато първият шок премина, стана ясно, че рецесията ще бъде тежка, но не толкова бърза. Така прогнозите - както официалните, така и независимите - за тази година започнаха да се подобряват, но за следващата година се влошиха. Централната банка очаква спад през следващата година, а след това две години на слаб растеж - в резултат на това дори през 2025 г. основните икономически показатели ще бъдат по-ниски, отколкото през 2021 г. По-слаба икономика означава по-малко приходи в бюджета.

Силна рубла. Високият обменен курс на рублата е неизгоден за бюджета - в този случай всеки долар данъци и мита от износа му носи по-малко приходи от рубли. Минус една рубла в обменния курс на долара струва на бюджета, според различни оценки, 130-200 млрд. рубли, заяви министърът на финансите Антон Силуанов (става дума за средния курс за годината): "Тоест 10 рубли от обменния курс е трилион рубли плюс. Това е добър обем. Властите не могат да направят нищо за "свръхподсилената" рубла. Единственото, което могат да направят, е да повишат курса на долара от 50 на 60 рубли.

Всичко това повече или по-малко е взето предвид в проектобюджета (никой не може да предвиди с точност, например, цената на петрола). Но изненадите са възможни и дори много вероятни - с началото на войната черните лебеди полетяха на ята. Последният е мобилизацията: нейното въздействие върху приходите не е отчетено, а това определено ще трябва да се направи.

"Икономиката започва да се срива. Ако по-рано на война отиваха предимно хора, които не намираха подходяща работа, сега с всеки мобилизиран човек ще се появява нова дупка в икономиката, прекъсване на някоя производствена верига, намаляване на бюджетните приходи", пишат анализаторите на Ari Capital Management.

"Ще получим санкции, 300 хил. трудоспособни хора, които са плащали данъци, ще напуснат пазара, доходите на компаниите ще намалеят драстично (а с тях и данъкът върху печалбата), малките компании, за които загубата на един или двама служители вече е проблем, няма да могат да изпълняват задълженията си и т.н.", казва професор Евгений Коган от Висшето училище по икономика: "В резултат това ще стане видимо и на макроравнище. И ще стане ясно, че всички параметри трябва да бъдат преизчислени заедно с икономиката и бюджета."

Ще са необходими повече пари

Да преминем към разходите. За следващата година те са планирани в размер на 29 трилиона рубли, но растат скокообразно: трябва да се подкрепи някой сектор или група от населението, а за военните разходи няма какво да говорим - те са засекретени.

Освен това никой все още не е пресметнал разходите за мобилизация. За това са необходими много пари. Само според официалните доклади бюджетното финансиране на всички правоприлагащи органи ще се увеличи с 1,1 трилиона рубли през следващата година. Експертът по икономика Юрий Гаврилечко изчислява въз основа на официални данни, че плащанията за мобилизираните ще са 110 милиарда рубли месечно (над 1,3 трилиона годишно), но тези хора трябва да бъдат облечени, нахранени, въоръжени, лекувани и погребани. Според анализаторите на Ari Capital военните разходи ще нараснат многократно през следващите месеци.

Парите са необходими не само за самата война. Разходите по перото "Национална сигурност и правоприлагане", което обхваща бюджетите на Министерството на вътрешните работи, Федералната служба за охрана, специалните служби, Следствения комитет, прокуратурата и системата ФСИН, ще се увеличат 1,5 пъти през следващата година до 4,2 трилиона рубли. Същото увеличение е имало и през 2012 г. след протестите на "Болотная", но в абсолютни числа то е много по-голямо.

Как да се свържат двата края

Както и в живота, има само няколко начина да се справим с бюджета: да печелим повече, да харчим по-малко, да крием и да вземаме назаем. Всички ще бъдат въвлечени по един или друг начин.

За да се увеличат бюджетните приходи, ще бъдат увеличени данъците, най-вече върху добивните индустрии. Министър Силуанов нарече това "справедливо отнемане на част от естествената рента". За три години това ще донесе около 2,5 трилиона рубли.

Много разходи ще бъдат съкратени - разбира се, не военните. Правителството възнамерява да намали незащитените бюджетни позиции с 10%. Но това все още не е основната мярка, а по-скоро сигнал: парите от Министерството на финансите вече ще трябва да се получават с битка. Въпреки трудностите с бюджета, руското правителство вероятно няма да направи драстични съкращения, защото за да се спре рецесията, може да се наложи да се финансират мерки за подкрепа, а следващата година е предизборна.

Има и скрито-покрито - Фондът за национално благосъстояние, който към средата на тази година по много груба оценка е разполагал с около 5 трилиона рубли. Именно оттам правителството сега взема пари, за да подкрепи икономиката.

Но правителството ще превърне заемите в основен източник за покриване на дефицита. И ще вземе солиден заем.

Каква сума може да бъде взета като заем

От външния пазар - почти нищо. Средствата, взети назаем в долари и евро, ще бъдат замразени веднага. Поради принудителната юанизация Русия се замисли за емитиране на облигации в юани, но и това не е решение.

На вътрешния пазар обаче възможностите са почти неограничени. Дългът на Русия е много малък - около 15% от БВП, който е един от най-ниските в света. Според Силуанов преодоляването на дефицита през 2023 г. е планирано основно за сметка на облигации по федерални заеми (OФЗ). Планът е следният: през 2023 г. - 2,5 трилиона рубли, през 2024 г. и 2025 г. - по 3,4 трилиона рубли.

В резултат на това през 2025 г. държавният дълг ще нарасне до близо 30 трилиона рубли, но това е нормално - по-малко от 20% от БВП. Ако е необходимо, може да се пласира много повече: и 25%, и 30% от БВП са много малък дълг.

Но ще има ли купувачи за такива суми? Министерството на финансите е убедено, че ще го направи: Ето защо ще увеличи заемите. И е право: едно от последствията от изолацията на Русия е, че няма къде да се инвестират пари. Предоставянето на заеми по време на икономически спад е рисковано; държавните банкери заявиха, че са готови да купуват OФЗ. Централната банка отбелязва интереса на обществеността към тези ценни книжа. Тя им забрани да купуват ценни книжа от "недружелюбни" държави.

Така че въпросът е само в цената. Досега Министерството на финансите е било много придирчиво: ако инвеститорите поискат твърде висока според тях доходност, то просто не им продава ценни книжа. Когато след войната Централната банка повишава лихвения процент на 20%, Министерството на финансите предупреждава, че известно време няма да взема заеми. Тогава бюджетът беше в излишък - можехме да си го позволим.

Сега ситуацията е променена: има нужда от пари. Преди седмица Министерството на финансите одобри емитирането на ОФЗ с плаващ купон от 500 млрд. рубли, които не искаше да емитира преди това: то продаде много от тях през пандемичната 2020 г., рекордна година за заеми. Такива ценни книжа са удобни за кредитополучателя в трудни времена, тъй като доходността им е обвързана с пазара. Обикновените облигации с фиксирана доходност не могат да бъдат продавани, след като бъде обявена мобилизация. Миналата седмица МФ взе назаем почти 50 млрд. рубли: половината от емитираните облигации са с гарантирана минимална доходност, другата половина с плаващ лихвен процент.

Оказва се, че Русия не би трябвало да има проблеми с парите - заемите ще помогнат. 

Удари върху икономиката

Големите бюджетни разходи по време на икономически спад са съпроводени с увеличение на цените. Ако трябва да се опрости, в икономиката ще се влеят много пари, които няма да бъдат обезпечени със стоки - оттук и растежът.

Централната банка ще се бори с това - ще повиши лихвения процент, за да оскъпи кредитите. Освен това Министерството на финансите с огромните си заеми ще се превърне в конкурент на бизнеса на кредитния пазар.

"Трябва да оставим привилегията за вземане на заеми с фиксиран лихвен процент на икономиката. Оставете икономиката да се раздвижи, да подиша малко", призова Министерството на финансите Сергей Швецов, председател на надзорния съвет на Московската борса и бивш първи зам.-председател на Централната банка. 

Тъй като бюджетът ще събира все повече и повече пари, които ще отиват за война, хората ще разполагат с по-малко от тях и ще потребяват още по-малко. Слабото търсене сега е един от основните проблеми на икономиката.

Когато другите начини за балансиране на бюджета не работят, остава само печатането на пари (емитиране на необезпечени пари) и допълнителното отнемане на средства от хората, твърди професор Зубаревич - а правителството изглежда е избрало втория път. Тя дава за пример отлагането на планираното увеличение на тарифите за жилища и комунални услуги (между другото с 8-9%) от юли 2023 г. за декември тази година: "На фона на намаляващите реални доходи и загубата на издържащите семейството в резултат на мобилизацията има голяма вероятност домакинствата просто да не могат да си позволят новите тарифи. Задълженията на руснаците за комунални услуги вече достигнаха рекордните 804,5 милиарда рубли през първото тримесечие на тази година".

Изкушението да се реши този проблем чрез индексиране или плащания за бедните ще бъде голямо - което ще увеличи бюджетните разходи и ще изисква нови заеми - и така инфлационният маховик ще се задвижи. За да го спре, Централната банка ще трябва да повиши лихвения процент още повече...

В спешни случаи мерките могат да бъдат крайни. Национализацията на частни компании, особено на тези, които принадлежат на олигарсите от ерата на Путин, е голям риск, смятат анализаторите на Ari Capital. Малко след обявяването на мобилизацията Олег Дерипаска публикува в своя канал в Tелеграм песен на групата Otava Yo със следния текст: "Спекулации, спекулации спекулират. И народната власт се реквизира!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

25.10 2022 в 10:06

Вътрешните заеми са съвсем валидно средство, когато имаш икономика.

Случаят на Русия не е точно такъв.

Джендо, другарят Ким може да изстрелва по 100 снаряда и 1 ракета годишно. И го прави.

На Русия възможностите са по-големи защото има около 4 пъти по-голямо население и санкциите са по-отскоро. Но порядъкът е пак този.

865

3

Constanza

25.10 2022 в 01:39

С вътрешни заеми? Ще си въртят едни и същи пари и това може да продължи години наред? Да не би под "години наред" въпросната специалистка да разбира "две години"?

1220

2

хr4

24.10 2022 в 19:44

"...Експертът по икономика Юрий Гаврилечко изчислява въз основа на официални данни, че плащанията за мобилизираните ще са 110 милиарда рубли месечно (над 1,3 трилиона годишно), но тези хора трябва да бъдат облечени, нахранени, въоръжени, лекувани и ПОГРЕБАНИ ..."

Това много ме развесели. Поне не си правят илюзии.

345

1

Джендо Джедев

24.10 2022 в 15:36

Ако пък алкашите минат на гречка и черен хляб, може и 10 години да си финансират военните, да. Пример - Кимландия.