Ракетата - руско производство. Варшава извика след полунощ посланика на Москва за подробни обяснения

Джо Байдън свика в 3 часа българско време извънредна кръгла маса на световни лидери в Индонезия

Красимир Крумов 16 ноември 2022 в 02:12 7648 3

Матеуш Моравецки

Снимка TVN24

Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша

Всеки момент в Министерството на външните работи за обяснение във връзка с падналата на територията на Полша ракета ще бъде извикан посланикът на Руската федерация в Полша, съобщи в изявление минути след полунощ срещу сряда министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки. Моравецки застана пред камерите на телевизиите едва 10 часа след инцидента, който отне живота на двама полски граждани в Пшеводув, на километри от полско-украинската граница.

Информационният пул на Белия дом, който пътува с американския президент Джо Байдън в Индонезия за срещата Г-20 обяви в 3 часа българско време, че Байдън ще проведе извънредна кръгла маса на световните лидери, участващи на срещата на върха в Индонезия. В хотел "Гранд Хаят", където е настанен президентът на САЩ се намират премиерът на Канада Джъстин Трюдо, лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. След снимките в началото на срещата репортер успя да зададе въпрос: „Можете ли да ни кажете какво знаете досега за експлозията в Полша, сър?“ Американският президент отговори едносрично с "Не".

Полският премиер беше изключително обран и лаконичен в споменаването на Русия и посочването на руска вина за инцидента. Преди него обаче в изявление на МВнР Варшава обяви, че ракетата е руско производство.

„На 15 ноември беше 2022 година беше регистриран многочасов масиран обстрел на цялата територия на Украйна и нейната критична инфраструктура, извършен от въоръжените сили на Руската федерация. В 15.40 часа на територията на село Пшеводув в околия Хрубешув в Люблинско воеводство е паднала ракета руско производство, в резултат на което са загинали двама граждани на Република Полша. Във връзка с това произшествие министърът на външните работи проф. Збигнев Рау вика посланика на Руската федерация в МВнР с искане на незабавно представяне на подробни обяснения“, обяви в сайта си външното министерство на Полша.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро, който по конституция е и Генерален прокурор обяви, че е започнало досъдебно производство за смъртта на двамата полски граждани в резултат на експлозията в Пшеводув.

„Възложих на националния прокурор лично да поеме лично надзора над следствието за експлозията на ракетата и смъртта на двама полски граждани. На място от няколко часа работи екип от прокурори, заедно с наблюдаваните от тях служби и експерти“, написа в профила си в Туитър Жобро.

„Обявихме повишена бойна готовност във всички полски служби“, обяви след края на правителственото заседание, което приключи минути след полунощ министър-председателят Матеуш Моравецки. Премиерът обяви, че Варшава е поканила международни експерти да се включат в разследването на взрива в Пшеводув. „Провеждаме разговори с нашите съюзници да активираме чл. 4 от Вашингтонския договор.

„Призовавам всички поляци да запазят спокойствие по отношение на тази трагедия. Нека бъдем внимателни. Нека не бъдем манипулирани. Трябва да се ръководим от сдържаност и благоразумие“, заяви Моравецки.

Трябва да сме готови за всякакви фалшиви новини. Това е оръжие, което Москва използва от много години, особено през последните години. Нека се вслушаме в посланията на правителството и нашите съюзници,“ призова премиерът.

Половин час след Моравецки изявление за телевизиите, които продължиха извънредните си блокове до късно през нощта, направи и президентът Анджей Дуда. Дуда потвърди, че според първоначалната информация ракетата, причинила експлозията в Източна Полша и смъртта на двама души е произведена в Русия, но подчерта, че към този момент няма достатъчно категорични доказателства кой я е изстрелял.

Президентът на Полша Анджей Дуда

Преди да излезе пред журналистите Дуда проведе разговори с американския президент Джо Байдън, с канцлера на Германия Олаф Шолц, президента на Франция Еманюел Макрон, британския премиер Риши Сунак и украинския лидер Володимир Зеленски. Първи в дипломатическата совалка беше Байдън, който трябваше да си развали съня на Бали – в Индонезия беше малко след 5.30 сутринта. Байдън обещал на Анджей Дуда американски експерти да се включат в разследването на ракетния инцидент, а според полските медии експертите на Вашингтон вече са на терен.

Полският президент обяви, че се очаква в 10 часа в сряда в щаб-квартирата на НАТО полският посланик в щаба на пакта да поиска задействането на чл. 4 от Договора – започването на консултации.

Военните не допуснаха полски медии в Пшеводув и се наложи TVN24 да включи в полски ефир кореспондента на CNN от центъра на селото, за да разкаже на английски какво говорят хората.

Полските власти наложиха безпрецедентна информационна блокада и предизвикаха недоволство на медиите и абонатите на социалните мрежи заради 10-часовото забавяне на изявленията. Двата най-големи новинарски тв канала TVN24 и Polsat NEWS не можаха да стигнат до мястото на взрива. Екипи на полицията и армията бяха блокирали целия район и спираха полските репортери на 800 метра от село Пшеводув. Стигна се до абсурд, при който в полунощ TVN24 включи на живо от мястото на взрива кореспондент на CNN, който в полски ефир на английски обясни какво разказват хората в епицентъра на новината и какво точно се случва там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

16.11 2022 в 09:40

Пешко от Перни,

А твоите рашета кога нахлуха в Полша, помниш ли? ;)

-1650

2

ob1

16.11 2022 в 07:53

От там до центъра на Лвов са 70-80км - баш като точността на безаналоговите ракети на руZнацитата.

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

16.11 2022 в 07:40

Полша отдавна иска да окупира западна Окрайна, вероятно сега въвеждат плана в действие. Същиятр цигански номера са използвали и нацистите през 1939 преди да нахлуят в Полша. Намерили са от кой да се учат.
 
X

Да помогнем на украинските деца!