Путин не може да спечели войната в Украйна, но знае, че не може и да загуби

Икономически загуби от такъв мащаб не си заслужават няколко завладени територии - това мнение вече се споделя по върховете на Кремъл

OFFNews 15 февруари 2023 в 13:44 15190 11

Путин

Снимка Ройтерс

Владимир Путин е в сложна ситуация.

Владимир Путин определя войната в Украйна като повратна точка - Русия най-сетне се противопостави на Запада, но някои представители на елита се опасяват, че той е обрекъл страната си на дълго и безплодно източване на човешки живот и ресурси.

Когато на 24 февруари руският президент заповяда на войските си да нахлуят в Украйна, той очакваше да победи бързо, да си спечели място в историята редом с царете и да даде на Съединените щати урок за възраждането на Русия след разпадането на Съветския съюз, коментира Ройтерс.

Но сгреши. Във войната са убити или ранени стотици хиляди хора, Русия и руснаците са очернени на Запад като агресори, а армията му сега е изправена пред устойчива Украйна, подкрепяна от разширяващия се военен съюз НАТО, ръководен от САЩ. Високопоставен руски източник, запознат с процеса на вземане на решения, казва, че надеждите на Путин да подобри репутацията си са претърпели крах.

"Занапред ще бъде още по-трудно и по-скъпо както за Украйна, така и за Русия. Икономически загуби от такъв мащаб не си заслужават няколко завладени територии", допълва източникът, пожелал анонимност.

По думите му много хора от елита споделят неговото мнение, въпреки че публичното му изказване би предизвикало бързо отмъщение.

Путин твърди, че Москва е вкопчена в екзистенциална битка с арогантния Запад, който иска да разпокъса Русия и да открадне огромните й ресурси - твърдение, отхвърлено и от Украйна, и от Запада.

Според петима високопоставени руски източници при всички геополитически вълни, предизвикани от Путин, той все още няма сериозен съперник за властта. И тъй като всички обществени несъгласия са потиснати, 70-годишният мъж не трябва да се страхува от президентските избори през март 2024 г.

Русия е в неизгодно положение както по отношение на военните технологии, така и по отношение на мотивацията, а войната все пак ще продължи "много дълго време".

Без алтернатива

Ройтерс напомня, че дори един от малкото скептици, чиито критики са били толерирани досега, бивш командир на проруските войски в Източна Украйна и поддръжник на войната, не вижда ясен изход.

"Намираме се в абсолютно парадоксална ситуация. Имаме напълно неспособно ръководство, формирано пряко от президент, който е несменяем и за когото няма алтернатива. Но смяната на президента би довела до бърза катастрофа", каза Игор Стрелков-Гиркин, осъден от международен съд за съдействие при свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна.

Агенцията ктоментира, че за Гиркин това би означавало военно поражение, гражданска война и подчинение на Русия. Разочарованието му е съсредоточено върху секретността, лошата комуникация и неефективната командна структура, които са довели до поредица от унизителни военни поражения от страна на далеч по-малкия съсед на Русия.

Отвъд бойното поле Русия трябва да плати за неочаквано широката и продължителна война, като в същото време понесе най-тежките западни санкции.

Москва изгуби голяма част от европейския газов пазар, който Съветският съюз и Путин спечелиха в продължение на десетилетия. Добивът на руски петрол нарасна през 2022 г., но Москва обяви съкращаване на добива за март, като отговор на западното ограничаване на цените на рафинираните продукти. Западните фирми и инвеститори побегнаха, което накара Русия да се съди с някогашния си съперник Китай като инвеститор и купувач на нейния петрол.

Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на страната, която е на стойност 2,1 трилиона долара и е около една дванадесета от тази на САЩ, ще нарасне с 0,3% през тази година, което е далеч под темповете на растеж на Китай и Индия. Излишъкът по текущата сметка се е свил, а бюджетният дефицит се увеличава, въпреки големите тегления от фонда за черни дни.

"Тази война е най-съществената дейност, която Путин някога е предприемал, и със сигурност за Русия това е най-важната игра след разпадането на Съветския съюз", казва Самуел Чарап, специалист по Русия в корпорацията RAND, който е работил в Държавния департамент.

Дългата игра

Много ще зависи от бойното поле, чиято фронтова линия се простира на 850 км. Нито една от страните няма превъзходство във въздуха. И двете страни са претърпели огромни загуби, изтъква Ройтерс.

Западът доставя по-модерни оръжия с по-голям обсег, снаряди, ракети и разузнавателни данни на стойност десетки милиарди долари. Но търпимостта му към тези разходи може да не е безкрайна. Путин в крайна сметка може би залага на времето, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, бивш посланик в Москва, който е предавал послания на президента Джо Байдън в Русия.

"Следващите шест месеца, струва ми се, и това е нашата оценка в ЦРУ, ще бъдат критични", каза Бърнс пред Джорджтаунското училище за външна служба на 2 февруари.

Според него реалността на бойното поле ще пречупи "гордостта на Путин", като му покаже, че армията му не може да напредва, а само да губи вече завзети територии.

Някои представители на руския елит не са съгласни и твърдят, че Западът, а не Русия, ще загуби.

"Президентът вярва, че може да спечели в Украйна. Той, разбира се, не може да загуби войната. Победата ще бъде наша", коментира високопоставен руски източник."

Нито Кремъл, нито Западът са уточнили какво би означавало победа или поражение в Украйна, въпреки че Москва остава далеч от възможността да контролира дори четирите украински провинции, които едностранно обяви за част от Русия. Украйна твърди, че ще си върне всеки сантиметър от територията си. И това не дава основания да се смята, че войната ще приключи скоро.

"Путин ще остане на власт докрай, освен ако не умре или не се извърши преврат - а в момента нито едно от двете не изглежда вероятно. Той не може да спечели войната, но знае и че не може да загуби", казва високопоставен западен дипломат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

11

AntiZ

16.02 2023 в 08:01

Ордера ******, насвяткал минусчетата (10 на брой) на нормалните хора в този форум, сложил си плюсчета (10 на брой) и си казва: сега ще ги накажа жълтопаветните както другаря путкин наказва мръсните украинци! Слава на Украйна, *****!

2070

10

НЕМА ТАКЪФ

16.02 2023 в 08:00

лапай дулото !

910

9

бай Падежко

16.02 2023 в 06:13

Oрдерчо, на баня с Решетников ходиш ли? За Мунчо не знаем, но Малинов ходи редовно и затуй си има и орден, а ти само дращиш глупости и лапаш мухи.

22548

8

dolivo

15.02 2023 в 17:59

ордерчо са му наредили да дразни хората

Путин чака избори, щото помощите скъпи

Обаче, не е отчел етика и морал, че са важни по-различен начин за другите хора

Руснака водка и сланина може да му е достатъчна да живурка

2550

7

alfakentavur

15.02 2023 в 16:51

Е да де указанията на Путлер са да превземат селца и малки градчета без стратегичска стойност и без оглед на жертвите, за да обявяват "гръмки" победи.
А да събираш пушечно месо от затворите какво е? Стотици хиляди млади мъже да избягат от страната ти, за да не ги могилизират, какво е?
И ти що не си там, като е много хубаво? А?

706

6

order

15.02 2023 в 16:37

Е да де указанията на байизкъкъриг са борба до последния 0краинец... май май финала наближава щом почнаха да събират пушечното месо и по курортите на Европа...

2073

5

Johnny B Goode

15.02 2023 в 16:35

Има и още едно възможно решение - Ордерът поумнява.
Но не е много вероятно.

2550

4

alfakentavur

15.02 2023 в 16:31

Мдааа Даа...
Путлер и СССРайха от една година "печелят скоро".
Запецнаха на 15% от Украйна и не могат да мръднат с повече от няколко метра.
С тактики от Първата и Втората световна война и хвърляне на човешка маса в месомелачката без изобщо да им пука колко ще загинат.
Повече от "прекрасна" държава. Ти защо не си там?

706

3

order

15.02 2023 в 16:27

Мдааа Дааа...
В сегашната ситуация има две сигурни решения:
Или Путин и Русия печелят скоро...
Или ФАЩ и пъндели губят скоро...

22548

2

dolivo

15.02 2023 в 14:25

те и преди икономическите загуби бяха по 90 милиарда източени на година от олигарси навън от страната

така че за руския народ разликата е сега, че го карат да се бие. Икономически по-зле, ама те са свикнали да живеят с каквото попадне и алкохолна анестезия