Под предлог за социална справедливост Русия вдига данъците

OFFNews 29 май 2024 в 11:01 1415 4

Русия

Снимка Getty images

Руското министерство на финансите се кани да повиши данъците - прогресивната скала на подоходния данък ще засегне гражданите с доходи от 200 000 рубли месечно, а ДДС за бизнеса ще се увеличи от 20 на 25%. Властите обясняват увеличението на данъците с "искането за социална справедливост", но параметрите на реформата са такива, че неравенството може да нарасне, коментират специализираните медии, цитирани от Би Би Си. В същото време те наричат реформата щадяща.

В отговор на предложенията на руските власти за премахване на фактически плоската скала на данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ), вчера вечер финансовото министерство представи свой вариант за повишаване на ставките.

От 2001 г. насам руските граждани плащат данък върху доходите по единна ставка от 13%. От 2021 г. има изключение - ставка от 15% за доходи над 5 млн. рубли годишно.

Сега руското Министерство на финансите е представило на правителството пакет от законопроекти за данъчна реформа. Предложената прогресивна скала на данъка върху доходите на физическите лица е следната:

15% за доходи от 2,4 до 5 милиона рубли годишно,
за доходи от 5 млн. до 20 млн. рубли годишно - 18%,
за доходи от 20 до 50 млн. рубли годишно - 20%,
за доходи над 50 млн. рубли годишно - 22%.

Доходът до 2,4 милиона рубли годишно ще се облага с 13%. По този начин прогресивната скала ще започва от доход от 200 хил. рубли на месец (приблизително 2250 долара). В същото време Министерството на финансите твърди, че увеличението на данъка върху доходите на физическите лица ще засегне само 3,2% от работещите - или 2 млн. от общо 64 млн. души.

"Хората ще плащат увеличения данък не от цялата сума, а само от превишаването на праговете на прогресивната скала", уверяват от ведомството.

При обсъждането на фактическата отмяна на еднократния подоходен данък в Държавната дума и министерството, и депутатите се съгласиха, че увеличението на данъка в никакъв случай няма да засегне участниците в "специалната военна операция", както в Русия наричат войната с Украйна.

Министерството на финансите подкрепи предложението на бюджетната комисия в Държавната дума, според което долният праг на прогресивната скала на данъка върху доходите на физическите лица трябва да бъде два пъти по-висок от средната месечна заплата в Русия, пише Frank Media.

Същевременно се повишава данъкът върху добавената стойност (ДДС) за предприятията - от сегашните 20% на 25%. В руските медии се появиха съобщения, че руските бизнесмени са морално подготвени за това и в замяна очакват стабилен режим на плащане - след началото на войната в Украйна властите, включително настоящият министър на отбраната Андрей Белоусов, неведнъж са предлагали да се конфискуват считаните от тях за прекомерни печалби на компаниите.

Руският бизнес се сблъска с редица предизвикателства след 2022 г., но много компании успяха да ги преодолеят, а за някои отрасли се отвориха нови пазари след напускането на чуждестранните конкуренти, цитира Интерфакс позицията на финансовото министерство. Това позволи значително увеличаване на печалбите, делът на печелившите организации в икономиката се увеличи от 73,9% на 75,3%, изчисляват от МФ.

Що се отнася до гражданите, "данъчните промени трябва да осигурят приток на средства за решаване на национални задачи, включително намаляване на неравенството в обществото и икономиката".

Руският президент Владимир Путин и финансовото министерство обясняват увеличението на данъците с "искането за социална справедливост", но параметрите на реформата са такива, че неравенството може само да се увеличи, а повечето от доходите на свръхбогатите изобщо няма да бъдат засегнати от вдигането на налозите, коментира предложенията The Bell.

При обявяването на увеличението на данъците през март Путин нарече целта му "по-справедливо разпределение на данъчната тежест". Сега министърът на финансите Антон Силуанов заяви, че в обществото има "постоянно търсене на социална справедливост, включително прогресивна данъчна скала", което според него се потвърждава от социологическите проучвания.

Източниците от Кремъл говорят за справедливост в контекста на данъците, които ще започнат да се плащат от 2020 г., но параметрите на предложената реформа до голяма степен се разминават с тези думи, пише The Bell. По-рано изданието и други експерти нарекоха скалата на плоското данъчно облагане единствената безспорно успешна пазарна реформа на Путин, която позволи да се изведат данъкоплатците от сянката и да се увеличат в пъти бюджетните приходи от данъка върху доходите на физическите лица.

Скалата на прогресивното данъчно облагане в Германия и Франция предполага необлагаем минимум. В Русия обаче семействата с ниски доходи все пак ще трябва да плащат данъци, въпреки че ще получат облекчения. За родители с две или повече деца, чийто доход на член от семейството не надвишава 1,5 жизнения минимум, Министерството на финансите предлага възстановяване на 7% от платения данък върху доходите на физическите лица (т.е. данъкът всъщност ще бъде 6%).

"Богатите и свръхбогатите получават основните си доходи не под формата на заплати, а под формата на дивиденти, доходи от депозити и ценни книжа. Всички тези доходи няма да бъдат засегнати от прогресивната скала", пише The Bell.

Телеграм каналът Faridaily смята, че новите правила за плащане на данъка върху доходите на физическите лица, предложени от Министерството на финансите, "изглеждат щадящи за населението", тъй като преди няколко месеца чиновниците обсъждаха увеличаването на данъка върху доходите на физическите лица за доходи от 1 млн. рубли годишно. Освен това източник от МФ пояснява пред Faridaily, че не се планира ежегодното коригиране на прогресивния данък спрямо нивото на инфлацията.

Друг канал в Телеграм - Cold Calculation, твърди, че дори и след реформата Русия ще има най-малко прогресивната скала на данъка върху доходите на физическите лица сред страните от БРИКС (Силуанов също така заяви, че данъците в Русия ще останат конкурентни на другите страни дори и след увеличението на ставките).

Основните приходи от увеличението на данъците държавата ще получи не от гражданите, а от бизнеса. Министерството на финансите оценява размера на допълнителните приходи на 2,6 трлн. рубли, от които само 533 млрд. рубли от разширяването на прогресията на данъка върху доходите на физическите лица и още 1,6 трлн. рубли от увеличението на ДДС от 20% на 25%.

Данъчните изменения трябва да бъдат одобрени от Държавната дума и да влязат в сила на 1 януари 2025 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    12407

    4

    Bad Horse

    29.05 2024 в 13:05

    CCCР = инвалид
    Русия при Елцин = труп
    Русия при Путин = разложен труп
    Русия след Путин = скелет

    1005

    3

    Ендевър

    29.05 2024 в 12:54

    Остап Бендер ще каже по този повод: "Ледът се пука, господа съдебни заседатели!".
    Увеличението на косвения данък ДДС засяга само крайния потребител и се заплаща само от него, така че твърдението "Основните приходи от увеличението на данъците държавата ще получи не от гражданите, а от бизнеса" е пълна глупост! Фирмите в случая са само "агент на държавата", за да си събере ДДС от крайния потребител, защото те калкулират ДДС в крайната цена към потребителя.
    От числата, дадени в статията, лесно може да се направи сметката, че 81% от увеличението на данъците се поема от физическите лица / крайния потребител.
    Голямото стрижене на ватенки и мужици продължава с пълна сила - войната е скъпо занимание!

    2550

    2

    alfakentavur

    29.05 2024 в 11:13

    Хахахахахахахааааа, хахахахахаха, хахахахаа, хахаха!
    Чакам коментар от люгерчето, за да наплюе ПП/ДБ и тук :)

    145

    1

    Джендо Джедев

    29.05 2024 в 11:06

    Батюшката почна да стриже крепостниците още по-ниско. Ами така си е - за прищевките му, заради които умират стотици хиляди хора, си трябват парички, не ли?

     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх