Палестинци се завръщат в Хан Юнис. Израел: Войната не е приключила

Кристина Минчева 08 април 2024 в 13:19 2605 0

Снимка GettyImages

Палестинци са забелязани да се връщат в Хан Юнис, в южната част на Газа, след като Израел обяви, че е започнал да изтегля войските си от района. Говорителят на израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) подполковник Питър Лернър обаче заяви, че изтеглянето на войските не означава край на войната. Междувременно в Кайро се провеждат преговори с делегации от Израел, "Хамас", Катар и САЩ, които се опитват да осигурят споразумение за прекратяване на огъня, предаде Би Би Си.

Вчера от ЦАХАЛ съобщиха, че израелската армия е приключила мисията си в Хан Юнис и подразделението, действащо в района, се изтегля от Ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции. Премиерът Бенамин Нетаняху обяви, че няма да има прекратяване на огъня "без връщане на заложниците" и, че Израел е "на крачка от победата" във войната си срещу "Хамас" в Газа.

Израелските военни съобщиха, че намаляват броя на войниците си, разположени в южната част на Газа, и ще оставят само една бригада в района. В изявление в неделя се подчертава, че "значителна сила" ще остане да действа в Газа. 

"Войната не е свършила. Това е спад в силите, но има още операции, които трябва да бъдат проведени. Трябва да демонтираме способностите на Хамас, където и да са те", казва подполковник Питър Лернър.

Все още не е ясно какво може да означава това за евентуално нахлуване в пренаселения град Рафа, който се намира на границата с Египет, където се укриват повече от милион палестинци. Израел твърди, че офанзива там е от съществено значение за победата над "Хамас", но ООН и САЩ предупредиха, че мащабна операция може да доведе до хуманитарна катастрофа. В Кайро продължават усилията за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Въпреки че по-рано днес Египет обяви, че има напредък в преговорите за примирие, представители на "Хамас" отричат да е постигнато някакво съгласие.

"Няма промяна в позицията на окупаторите (Израел-б.р) и поради това на преговорите в Кайро не се случи нищо ново", каза представител на терористичната групировка за Ройтерс.

Израел и "Хамас" вчера изпратиха свои представители в египетската столица, след като в събота там пристигна шефът на ЦРУ Уилям Бърнс. Присъствието му е ясен знак за натиска на САЩ върху правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху за сключването на сделка за освобождаване на държаните от "Хамас" израелски заложници и облекчаване на хуманитарната криза в Ивицата Газа, отбелязва агенцията.

Междувременно палестинците, намерили убежище в Рафа, се надяват да се завърнат в домовете си в Северна Газа.

"Въпреки че знам, че къщата ми е напълно разрушена, всеки ден мечтая да се върна в родния си град. Ще опъна палатка над развалините на къщата си и ще живея там с достойнство, вместо да бъда принудена да живея в двора на болница", споделя Мохамед ал-Муграби, който в момента живее със семейството си в Рафа.

След като Израел изтегли голяма част от войските си от южната част на Ивицата Газа, цените на петрола рязко спаднаха с повече от долар и половина в днешната азиатска търговия.  Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се сринаха с 1,70 долара или 1,9 на сто до 89,47 долара за барел. Договорите за американски лек суров петрол спаднаха с 1,62 долара или 1,9 на сто до 85,29 долара за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки