Израелската армия се изтегля от Хан Юнис. Нетаняху твърди, че е ''на крачка от победата''

OFFNews 07 април 2024 в 19:23 2895 1

Бенямин Нетаняху

Снимка Getty Images

Бенямин Нетаняху

В деня, в който се навършват шест месеца от началото на войната с „Хамас“, израелската армия съобщи, че изтегля силите си от град Хан Юнис, най-голямо селище в южната част на Ивицата Газа.

„98-ма дивизия на израелската армия приключи мисията си в Хан Юнис. Подразделението се изтегля от Ивицата Газа, за да възстанови загубите си и да се подготви за следващи операции“, съобщиха днес Израелските въоръжени сили.

Израел е "на крачка от победата" във войната си срещу "Хамас" в Газа, заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от БТА.

"Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка", каза израелският премиер на заседание на военното правителство в Йерусалим.

След като Израел обяви "ликвидирането на 19 от 24-те батальона на "Хамас", Нетаняху потвърди решимостта си да разгроми ислямисткото движение "в цялата ивица Газа, включително в Рафах", град в южния край на анклава, на египетската граница, където са струпани 1,5 милиона палестинци, повечето от които разселени от войната.

"Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи", предупреди израелският премиер в момент, когато израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с "Хамас" в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет.

"Израел е готов за споразумение, но не е готов да капитулира", заяви Нетаняху.

На преговорите в Кайро ще бъде направен опит да се постигне споразумение за спиране на огъня, свързано с освобождаването на заложниците, отвлечени по време на нападението на "Хамас" на 7 октомври и отведени в Газа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

1

781000

07.04 2024 в 20:03

Имам един призив към всички тук. Дарявайте колкото и когато можете за Украйна, всяко евро е от полза, няма малки дарения ! Хората там не могат да разчитат на некадърните политици в ЕС и САЩ които ги прелъстиха и изоставиха.
Аз дарявам по около 50 евро на месец, които ще увелича до 100, защото не ми дава сърце да гледам какво е да се живее там и сега.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки