Нови алеи на гробищата и стотици офицери: какво се знае за руските загуби в Украйна

OFFNews Последна промяна на 13 май 2022 в 15:24 2422 2

Снимка АФП

Загиналите във войната с Украйна руски военнослужещи са 2336, като техните имена са потвърдени по открити източници, съобщава Би Би Си. Това е почти два пъти повече от последния брой на жертвите, официално обявен от руското министерство на отбраната.

Анализът на Би Би Си се основава на доклади, съдържащи конкретна информация за загиналите, включително пълното име и звание и, ако е възможно, мястото на погребението.

Най-често за жертвите съобщават местните власти, учебните заведения, в които е учил военният персонал, и роднините. Но за някои жертви не се съобщава публично, така че списъкът очевидно е непълен, а реалните загуби на руската армия и Росгвардия в Украйна са по-големи.

Въпреки това обемът на събраните данни ни помага да определим основните тенденции и да анализираме какво се случва с руската армия, която се сражава в Украйна.

Загубите на Русия

Към 12 май 84 от 85* руски региона съобщават за жертви, като най-голям е броят на военните жертви от  Дагестан - 146.

Източници: власти, медии, данни на BBC - * Русия анексира Крим и Севастопол през 2014 г.
**Картата не включва 19 членове на руската армия, погребани извън Русия. Данни към 16:45 московско време на 12 май 2022 г.

Нови алеи на гробищата

През март в гробище край Ставропол се появява нов ред гробове.

В гробището в Михайловск, Ставрополски край, се е появила отделна алея с гробове на военнослужещи, починали след 24 февруари 2014 г. В момента на нея има вече 26 пресни гроба. Върху всеки от тях са положени венци от руското министерство на отбраната и цветя, а върху много от кръстовете са поставени знамената на въздушнодесантните войски и военното разузнаване.

Имената на поне седем военнослужещи, които са загинали след началото на руската инвазия в Украйна и са погребани в тази алея в Михайловск, никога не са били споменавани публично.

Отделен парцел за погребения на военнослужещи е отреден и в гробището на Краснодар в близост до фермата "Копански". Тук се намират гробовете на поне 11 войници и офицери, които може би са загинали в Украйна. Те са на възраст от 19 до 37 г., а на кръстовете са поставени техни снимки в униформи и венци от руското министерство на отбраната. Нито едно от 11-те имена на убитите не е споменато публично.

Местни журналисти, посетили това гробище, са преброили 26 гроба на военни, които са се появили след руската инвазия в Украйна. Някои от починалите обаче са на възраст над 60 г., затова не ги включихме в изчисленията си.

Алея от нови гробове се появи и в Курганското гробище в Казан, където Би Би Си открива девет гроба на военнослужещи, убити в Украйна. Имената на двама от тях не са оповестени публично.

На гробището в Краснодар е обособено отделно място за военни погребения.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно официално за жертвите на 25 март, като отчете смъртта на 1351 военнослужещи. Списъкът, съставен от Би Би Си с помощта на екип от доброволци, съдържа 1,8 пъти повече имена.

Генералният щаб на отбраната на Украйна посочва много по-висока цифра - над 26 000 загинали руснаци.

Смъртни случаи на офицери

443 от 2336-те загинали са офицери с чинове от младши лейтенант до генерал. Това е 19% от общия брой на войниците в списъка на Би Би Си с потвърдените жертви в руската армия от началото на войната.

Подобна тенденция е наблюдавана и при предишни преброявания. Делът на офицерите от общия брой идентифицирани жертви не се е променил и вече трети месец е 19-20%, въпреки че все повече тела на военнослужещи, загинали в Украйна, се докарват в Русия.

Това би могло да означава, че процентът наистина е доста висок.

"Сержантите и другите младши командири в руската армия най-често само обслужват техниката или изпълняват заповеди, но почти не ръководят никого. Това означава, че офицерите са принудени да поемат повече функции по ръководене на бойните действия на фронтовата линия. Следователно руският офицер има по-голям шанс да загине в битка, отколкото офицер от много други армии", отбелязва Самюел Кренни-Еванс от британския Кралски институт за отбранителни изследвания.

Руските офицери също така трябва да поемат рискове и да прекарват повече време в опасни райони поради проблеми с комуникацията, отбелязва експертът.

Списъкът на жертвите в руската армия вече включва двама генерали, 16 полковници (включително един капитан първи ранг), 37 подполковници, 67 майори и 321 офицери с ранг от младши лейтенант до капитан.

Съдейки по публикациите, в които се посочва датата на смъртта на бойците, руските военни са понесли сериозни загуби още в първия ден на войната, отбелязва в свое изследване Медиазона (призната от руските власти за чуждестранна медия агент).

Броят на жертвите на ден според тези данни едва ли отразява реалната картина, но подсказва кои дни от сраженията са били най-интензивни. Mediazone смята, че Русия може да е понесла тежки загуби на 12 март - това може да е свързано с боевете за Мариупол, както и на 24 февруари, първия ден от инвазията.

Трудно е да се сравнят тези цифри със загубите на руската армия в други конфликти през 20-ти и 21-ви век, тъй като нито Русия, нито СССР са публикували подробна информация за броя на загиналите във войните в Чечения и Афганистан.

Дори общите оценки на жертвите в предишни конфликти с участието на Русия се различават. Например според официалната версия Русия е загубила около 11 000 военнослужещи по време на войната в Чечения. По данни на Съюза на комитетите на войнишките майки по време на първата и втората чеченска кампания са убити над 20 000 войници и офицери.

Нова категория: "доброволци"

Източници: властите, СМИ, Би Би Си.

От началото на май руските регионални медии започнаха да пишат за руснаци, които са загинали в Украйна, докато са се сражавали извън официалните части на руската армия. Дори ръководителите на някои региони започнаха да споменават тези мъртъвци в своите изявления.

Преди май нямаше такива публикации - нито от местните медии, нито от властите. През предходните седем години руските официални лица почти не споменават за смъртта на руснаци, които са се сражавали в състава на частите на самопровъзгласилите се републики в Донбас. Сега обаче местните власти се заемат да организират погребения и да присъстват на прощалните церемонии.

През последните 10 дни Би Би Си откри публикации за смъртта на 16 руснаци, описани от местните власти и медиите като "доброволци, решили да участват в специална операция".

От тях четирима са офицери от запаса, а трима са членове на казашки сдружения. Всичките 16 са служили във въоръжените сили. В някои от статиите се споменаваше, че местните военни комитети са отговорни за изпращането на желаещите да се бият в Украйна.

Например 49-годишният Наил Халиулин от Набережни Челни се озовава в Донбас като част от "доброволчески отряд, изпратен от военния комисариат на Комсомолска област.

Да се стигне самостоятелно до Донбас от Русия вече е практически невъзможно. Поради ограниченията, свързани с коронавируса, въведени още през 2020 г., от Русия към самопровъзгласилите се републики официално се допускат само лица с местна регистрация, роднини или трудов договор.

В началото на март тези, които се опитваха да пътуват индивидуално от Русия до Донецк, за да участват в боевете, бяха отблъснати от руските граничари. Мъжете, които са пътували до Донбас като част от отряди, събрани от руските военни служби и казашки асоциации, очевидно не са имали такива проблеми.

Тъй като подобни групи са били сформирани и изпратени в Украйна с участието на руските власти, Би Би Си реши да включи тези загинали в общия списък на установените жертви, като ги отдели в отделна категория. Не вземаме предвид онези, които са заминали да се бият в Донбас преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, нито онези, които се бият като част от ЧВК - участието на ЧВК "Вагнер" е известно.

Десантчици, моторизирани стрелци и малки комплекти за първа помощ

При разглеждането на списъка на потвърдените руски жертви забелязахме, че 20% - т.е. всеки пети от потвърдените смъртни случаи, е служил във въздушнодесантните войски.

Други 18% от всички потвърдени жертви са в моторизираните стрелкови войски. Експертите отбелязват, че руските генерали обикновено възлагат най-голяма тежест на тези родове войски по време на бойни действия.

Но толкова високият брой жертви сред парашутистите и мотострелците може да се свърже и с проблемите при осигуряването на войниците със съвременни лични аптечки и с недобре изградената система за евакуация на ранените от фронтовата линия.

"Рядко се говори за това, но нивото на медицинска помощ за войниците, оборудването им за оказване на бърза и компетентна помощ на ранените на бойното поле, както и наистина работещата система за евакуация играят огромна роля във войната. Броят на жертвите и броят на оцелелите зависи пряко от това. Опитът от войната в Чечня само потвърди това. Сега обаче не изглежда Русия да е отчела грешките в медицинската помощ", отбелязва професор Сара Ашбридж от Кралския институт за отбранителни изследвания.

Продължава да се съобщава за смъртните случаи на военни пилоти. Известно е, че са погребани 29 военни пилоти (включително навигатори на самолети и хеликоптери и бордни механици). Това са специалисти по частите и елитът на всяка армия. Обучението на един пилот може да отнеме до 10 години и да струва от 3 до 7 милиона долара.

Списъкът на жертвите, който успяхме да потвърдим, включва 63 представители на специалните части, включително 20 членове на ГРУ. Сред загиналите са подполковник от специалните сили "Алфа" на ФСБ и четирима бойци от отряда "Витяз" на Росгвардия. Тези подразделения се считат за едни от най-силните в Русия.

Армията работодател

Майка целува знамето, което покрива ковчега на сина ѝ Цирен Балданов. 24-годишният старши лейтенант е убит при руското нахлуване в Украйна.

"Армията е важен работодател за териториите, в които е почти невъзможно да се изкарват пари. Наемането на работа в армията ви дава стабилна заплата и сигурност", обясни проф. Наталия Зубаревич, специалист по социално-икономическо развитие на регионите.

Ковчези с руски войници, загинали в Украйна, пристигат не само в руски региони, но и в бивши съветски републики.

Би Би Си знае за четирима войници от руската армия, които са били погребани в Таджикистан. Два ковчега са заминали за Киргизстан. Други трима са погребани в Цхинвали, столицата на сепаратистка Южна Осетия.

Експертите отбелязват, че сега (за разлика от началото на 2000-те години) службата в руската армия не дава възможност на родените в постсъветските републики да получат руско гражданство по опростена схема. Но армията продължава да бъде привлекателен работодател за някои мигранти, докато други подписват договор под влияние на пропагандата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

215

2

редовно четящ

13.05 2022 в 17:12

Много положителна новина!

600

1

Керпеден

13.05 2022 в 15:36

Жертвите са 1 руснак : 7 укронациста! При ранените съотношението е още по дръстично. Жалко е друго, че загиват много цивилни от обстрелите на нацистката артилерия със забранени касетъчни боеприпаси.