Неморално, но ефикасно: На каква цена 'Вагнер' превзе Бахмут

OFFNews 10 юни 2024 в 15:14 5653 4

Войниците на

Снимка Офисът на Евгений Пригожин

Страховитите бойци на "Вагнер".

От близо 20 000 войници на "Вагнер", загинали по време на щурма на украинския град Бахмут, повече от 17 000 са затворници, отведени на фронта от руски колонии и центрове за предварително задържане. Би Би Си и "Медиазона" са получили достъп до личните данни на тези хора и са установили, че изявленията на Евгений Пригожин за загубите при превземането на града, които бяха посрещнати с неодобрение дори от z-блогърите, са силно разкрасени.

Архивът на "Вагнер"

Един от най-известните видеоклипове с основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е заснет през май 2023 г. На фона на две дузини трупове на свои бойци Пригожин крещи в камерата: "Шойгу! Герасимов! Къде са боеприпасите?".

По онова време Пригожин твърди, че големите загуби на наемниците по време на щурма на Бахмут се дължат преди всичко на мудността на Министерството на отбраната и недостига на снаряди. Но данните показват, че "Вагнер" е понесъл най-сериозните дневни загуби - 200-213 души всеки ден - много по-рано, през януари 2023 г.

По-късно Пригожин признава, че в битките за Бахмут е заложил 20 000 наемници. Той твърди, че само половината от тях са били пленници.

"По време на операцията подбрах 50 000 пленници, от които около 20% загинаха. Загинаха точно толкова, колкото дойдоха при нас по договор", заяви Пригожин в интервю за прокремълския политтехнолог Константин Долгов малко след превземането на града.

Би Би Си и "Медиазона" са получили пълния списък с личните данни на 19 547-те загинали вагнеровци, от които не 50% са били пленници, както твърди Пригожин, а всички 88% - това са 17 175 души.

Графика: Би Би Си/"Медиазона"

Това са документи за изплащане на обезщетение в размер на 5 милиона рубли, дължимо за смъртта на служител по стандартен договор с ЧВК "Вагнер". Списъкът е получен през август 2023 г., малко след смъртта на Евгений Пригожин.

От него не стават ясни заплатите и плащанията за наранявания.

Дори официално обявените от Пригожин цифри пречат на плановете на Министерството на отбраната да запълни информационното пространство с дискусии за значението на "победата" в операцията по превземането на Бахмут.

Вместо това всички, включително и руските провоенни блогъри, обсъждаха жертвите и дискутираха дали командирите трябва да получат медали за превземането на Бахмут, ако в този процес са загинали няколко пъти повече хора, отколкото през деветте години на войната в Афганистан.

С изказването си Евгений Пригожин постигна две цели наведнъж: от една страна, той подчерта значението на ЧВК и омаловажи Министерството на отбраната, а от друга, запази лицето на своя проект. За тази цел беше необходима и лъжата за съотношението на загубите.

Целият процес на набиране на нови "музиканти" се основаваше на образа на ЧВК "Вагнер" - както в публичното пространство, така и в тесен кръг специалисти. Екипът на Пригожин винаги е отделял голямо внимание на поддържането на този имидж. Затова, когато "Вагнер" започна да набира затворници, им беше обещано, че ще възприемат вчерашните затворници като равни, а не като хора втора категория.

"Шестдесет процента от моите момчета са щурмоваци и ти ще бъдеш един от тях. Няма да сте по-различни от нас. С вас ще се отнасят по същия начин, понякога дори по-лоялно от тези, които се бият с мен от много години и са преминали през десетки войни", казва Пригожин на плаца на ИК-6 в Мари Ел.

Лъжата, че в битките за Бахмут вагнеровците са били в същите условия и вследствие на това са загивали в същите пропорции, е била необходима за поддържане на репутацията на ЧВК.

Проектът "К"

"Вагнер" започва да набира "музиканти" в наказателните колонии в началото на юли, а Ленинградска област, родният край на Евгений Пригожин, се превръща в полигон.

Санктпетербургската наказателна колония 7 "Яблоневка" на строг режим е първата институция на Федералната служба по изпълнение на наказанията, от която е получена информацията за вербуването. В тази колония няма "осъдени за първи път" - има само такива, които са осъдени поне за втори път.

Новината за посещението на Пригожин все още не е изтекла, тъй като през нощта на 6 юли 2022 г. от наказателна колония 7 е изведена първата група нови вагнеровци - няколко десетки души.

Според "Важни истории" първата група е от 35-40 души и тази цифра отговаря на действителността: серийният номер на значката на последния загинал от "Яблоневка" е 35. Общо от този набор са загинали осем бивши затворници.

Сред тях е и същият Константин Тулинов, за когото Никита Михалков говори като за герой в своята програма. Тулинов е преместен в колония с повишена сигурност, след като през 2019 г. проектът Gulagu.net публикува видео, в което бъдещият "герой на Донбас" бие друг затворник, измъквайки от него пари.

Вторият полигон за изпитания е петербургският ИК-6 "Обухово". Пригожин се опитва да вербува затворници, които са били лишени от свобода по членове като убийство или грабеж, вярвайки, че те ще бъдат по-полезни на фронта.

"От кого имаме нужда? Идеалният кандидат, така да се каже, е Иля Муромец от строгия режим, а не осъденият за първи път. Той е на възраст 30-45 г., силен, самоуверен, твърд. За предпочитане е да е излежал на едно място или повече. За предпочитане е да го изпревари с петица или повече. За предпочитане повече от веднъж за убийство, тежка телесна повреда, грабеж, кражба. Ако някоя администрация или ченгета (го пребият) - това е още по-добре. Трябват ни твоите криминални таланти - агитира по-късно Пригожин по време на поредната агитация за набиране на кадри.

Сред първите новобранци наистина има много такива. Например Вячеслав Кочас, затворник от Обуховка, получава 18 г. затвор за грабеж и убийство с особена жестокост.

Вячеслав Кочас се сражава само две седмици, преди да бъде убит.  Снимка: Социални медии

Но сред пионерите има и такива, осъдени по членове, свързани с наркотици: Дмитрий Каравайчик, наричан от пресата "руския Уолтър Уайт", е в затвора за създаване на престъпна група и продажба на амфетамини; той успява да преживее войната. По-късно "Вагнер" масово вербува хора, излежаващи присъди по "популярния" член 228.

Така от две колонии със строг режим в Ленинград започва "Проект К". К - първата буква върху значката на всички затворници, преминали през ЧВК. Може би това е препратка към думата колония.

Освен буквата, номерът на значката се състои от шест цифри: първите три цифри шифроват колонията, в която човекът е бил вербуван, а последните три са серийният номер на затворника. Благодарение на тази информация двете медии успяват да идентифицират повечето от колониите, в които е вербувал Евгений Пригожин.

Географията на вербуването се разширява бързо: започвайки от Ленинградска област, "Вагнер" се ориентира и към други региони.

"Вагнер" е взел най-много затворници от Красноярския затворнически комплекс със строг режим ИК-6 - повече от 500 души (ограничението за обитаване на този затворнически комплекс е 1410 места). От тях 136 затворници умират.

Второто място с голяма разлика заема наказателна колония 2 в селището Двубрацки в Краснодарския край. От институцията с висока степен на сигурност, предназначена за повече от 2000 души, Евгений Пригожин извежда над 340 затворници, от които 119 умират.

Същият брой затворници напускат стените на ИК-3 в Иркутска област (112 починали) и ИК-5 в село Старцево в Красноярския край (102 починали).

Евгений Пригожин често пътува лично - освен в Санкт Петербург, той е виждан в Ярославска и Тулска област и в Република Марий-Ел. Говорейки в една от колониите, създателят на ЧВК казва, че "експериментално" затворниците започват да се бият на 12 юли 2022 г.

Експертите нямат единно мнение за това от кога да се брои началото на битката за Бахмут. Позицията на самия Пригожин е 8 октомври 2022 г. Това е датата, която е щампована на вътрешното отличие на ЧВК "Вагнер" - медала "Месомелачка за Бахмут". Всъщност боевете в околностите на Бахмут започват много по-рано.

"Сражавахме се в близост до Бахмут", казва Дмитрий Каравайчик. - Завзехме Углегорската ТЕЦ, по-нататък беше трудно - Отрадное, Николаевка (край Бахмут - бел. ред.)".

Първият пленник загива на 15 юли - в боевете за Углегорската ТЕЦ.

Щурмови групи

През юли 2022 г. руснаците стъпиха в покрайнините на Бахмут, в който допреди войната живееха над 70 000 души.  Снимка: Getty Images

В продължение на много месеци Бахмут се превръща в основното бойно поле на руско-украинската война. Украинските военни се задържат в града, защитавайки маршрутите към Краматорск, Славянск, Северск и Торец. Въпреки това стратегическото значение на Бахмут остава ограничено, а политическото му значение нараства с броя на жертвите в тази "месомелачка".

Ръководителят на ЧВК Евгений Пригожин заяви, че Бахмут няма сериозно стратегическо значение и че настъплението към него е имало за цел да въвлече в битката големи сили на украинската армия, за да даде на редовните руски войски отдих и време за мобилизиране на резервите. Но Вашингтон смяташе, че обсесията на Евгений Пригожин от този град всъщност има много прагматична цел - да получи контрол над находищата на сол и гипс в Донецка област. Съвсем близо до Бахмут се намира Артемовското солно находище - най-голямото в Европа.

В основата на тактиката на "Вагнер" при настъплението към Бахмут са вълнообразните атаки на малки групи. Както обещава Пригожин, затворниците "маршируват в авангард". Щурмовите отряди от 8-12 души трябвало да се приближат до украинските позиции и да започнат атаката.

"Отрядите, съставени от затворници, бяха изпратени към украинските позиции първи. Те атакуваха, като провокираха ВСУ да отвърне на огъня. "Вагнер" се нуждаеше именно от това - те научаваха разположението на украинските огневи точки и опорни пунктове и прикриваха позициите си с артилерия", обяснява британският военен експерт Самюъл Кранни-Евънс.

Предният отряд, 8-12 затворници, които откриват тези позиции, често са убити или тежко ранени.

Проучвайки броя на значките на загиналите, е установено, че вагнеровците са вербували поне 48 366 души от колониите. Тези цифри кореспондират както със собствените изявления на Пригожин, така и с оценките на правозащитниците и западното военно разузнаване. Всички те споменават цифрата от 50 000 осъдени, вербувани за войната от вагнеровци.

От тях 17 175 - т.е. 35% от затворниците, отишли на фронта - са загинали. Според самите вагнеровци оцелелите обикновено са били тези, които са били тежко ранени (например загубили са крак или ръка) и са били отнесени от бойното поле. Но чакането на тази евакуация не било лесно.

"На щурмовата пехота не е позволено сама да изнася ранените от бойното поле, тъй като основната ѝ задача е да продължи атаката до постигане на целта. Ако щурмът се провали, отстъплението е позволено само през нощта", се казва в доклада на украинското разузнаване.

Използването на пленници позволява на вагнеровците, от една страна, да осигурят необходимата маса за провеждане на няколко вълни от атаки. От друга - да запазят компетентно ядро от бивши кадрови военни, обяснява военният експерт Кранни-Еванс.

"Тази тактика на ЧВК Вагнер доведе до два резултата. Първо, по този начин те изтощиха силите на украинската армия, и второ, принудиха ВСУ да изразходва по-често боеприпаси, които и без това винаги са недостатъчни", отбелязва Кранни-Еванс.

Методологичната работа на щурмовите групи е гарантирана от желязна дисциплина. Тя се поддържа чрез строги методи.

"Щурмовите групи не се оттеглят без команда... Неразрешеното оттегляне на отряда или отстъплението без да бъде ранен се наказва със стрелба на място", се отбелязва в доклад на украинското разузнаване от декември 2022 г., с който CNN успява да се сдобие.

Как са загинали

Снимка: Ройтерс

Затворниците, които са били изпратени на фронта през лятото и есента на 2022 г., са първите, които са оцелели. Тези, които са отишли на война по-късно, са умирали много по-често.

През лятото на 2022 г. "Вагнер" води локални сражения за селищата край Бахмут. До август руснаците успяват да превземат източните покрайнини на Соледар. Но настъплението спира там.

От 12 септември 2022 г. броят на смъртните случаи на затворници започва рязко да се увеличава: докато преди това са загивали по 25-35 души седмично, от 12 септември насам те са по 50 на седмица.

Руските пропагандисти твърдят, че именно на 12 септември военните са се приближили до Бахмут и дори са окупирали индустриалната зона на града, докато украинските въоръжени сили са предприели контраатака и са се опитали да прикрият бойците си с артилерийски огън. Разбира се, тогавашните пропагандисти уверяват, че тези опити са били неуспешни, но рязкото нарастване на жертвите говори за обратното.

"Високият процент жертви сред затворниците се дължи на факта, че те са били недостатъчно обучени и третирани като излишни", обяснява военният експерт Джак Уотлинг. - Загубите на "Вагнер" са били най-високи в периодите на настъплението, когато отбранителните позиции на Украйна са били най-подготвени и руснаците не са имали никакви предимства на терена", допълва той.

През същия период Евгений Пригожин прави няколко нетипични стъпки: появява се във видеоклип, в който показва три звезди на герой наведнъж, и за първи път директно признава, че "Вагнер" му принадлежи. По същото време се появява видеоклип, на който се вижда как той набира затворници в колония. Експертите видяха в това не само желанието на Пригожин да подчертае своята значимост, но и да реши някои актуални по това време въпроси, като например да получи допълнителни правомощия за вербуване на затворници.

Вербовчиците на "Вагнер" стават все по-активни. През септември 2022 г. те идват в 7-а наказателна колония в Саратов. Иван Чигин, който излежава 15-годишна присъда за опит да изгори жив човек, слуша вербовчиците заедно с други затворници.

Иван Чигин  Снимка: Социални мрежи

В края на декември 2017 г. Чигин идва на гости на свой познат в съседно село. Там група от четирима души вече била в разгара си и празнувала настъпването на Новата година. Първо пили водка, после един от гостите излязъл от къщата и се върнал с бутилка самогон, като казал, че това е чист алкохол.

Както Чигин обяснил по-късно при разпита, в един момент решил да провери дали е вярно, че пият чист алкохол. Той повалил госта на пода, ритнал го няколко пъти, а след това го залял с течност от донесената от него бутилка и го запалил. След като се уверил, че обленият с алкохол познат наистина гори, Чигин си тръгнал. До сутринта мъжът бил мъртъв.

През септември 2022 г. Иван, заедно със 115 други затворници от ИК-7, подписва договор с ЧВК "Вагнер" и заминава за Украйна. От тази "партида" на фронта загиват 32 души - тоест почти всеки четвърти. Иван Чигин също загива.

Неморално, но ефективно

През есента на 2022 г. Бахмут остава епицентър на военни действия, но те имат по-скоро позиционен характер. Артилерийският обстрел не спира, щурмовете са чести, но на малки групи, със стотици убити и нито една от страните не можеше да се похвали със забележителни успехи.

В онези месеци основателят на ЧВК "Вагнер" се оправдава, че дори 100 и 200 метра на ден са "значителен напредък", но военните експерти са склонни да нарекат случващото се провал на вагнеровците.

От средата на ноември насам седмичните загуби на ЧКП не са падали под 400 души. И 90% от тях са били затворници.

През декември "Вагнер" успява да стъпи в индустриалната зона в източната част на града и да достигне до жилищните квартали на Бахмут, а в същото време - да превземе селата, които отварят пътя на наемниците към Соледар, важно предградие на Бахмут. До края на декември "Вагнер" е загубил близо 7500 мъже.

През януари 2023 г. Пригожин и командирите му засилват настъплението: "Вагнер" продължава напред, като всеки ден губи стотици хора - повечето от тях са убити при опит да превземат Соледар.

В този момент ЧВК продължава да набира пленници и изпраща на фронта партида от вчерашни осъдени от ИК-1 на Кировска област - общо 51 души. От тях оцеляват по-малко от половината: 26 души умират в рамките на два месеца.

Ако се съди по данните, в повечето набори от затворници през януари преживяемостта вече е била 50%, а не 75%, както през лятото и есента.

На 29 януари Пригожин съобщава за превземането на село Благодатное северно от Бахмут - той губи 1002 души по време на едноседмичната атака. Това са около осем трупа на всеки жител на селото (според предвоенните данни). 96% от загиналите на "Вагнер" през този период са затворници.

"Ще бъда честен с вас. Това е брилянтно. Брутална, неморална, но ефективна тактика. Сработи" - така украински военен, който защитава Бахмут, оценява опита си да се изправи пред вълните от нападения на затворници на "Вагнер".

В същото време броят на жертвите сред наемниците, наети "отвън", остава постоянно нисък до март 2023 г., със средно 40-50 смъртни случая на седмица.

"Първите вербовки на затворници имаха за цел да привлекат на фронта осъдени с военен опит. Отношението към тях не се е различавало от това към останалите военнослужещи. По-късно обаче затворниците започват да се вербуват като материал за изразходване. Те бяха използвани по различен начин на бойното поле и това в крайна сметка доведе до несъответствие в съотношението на жертвите (между двете категории наемници)", казва Джак Уотлинг.

По-късно Пригожин признава, че след превземането на Бахмут "Вагнер" е изгубил бойния си потенциал, затова наемниците са били изтеглени от фронта, за да си отдъхнат и да попълнят личния състав.

Но "месомелачката на Бахмут" струва скъпо и на Русия, и на Украйна, казва военният експерт Джак Уотлинг:

"Украинците успяха да принудят Русия да изразходва огромни сили за превземането на Бахмут. ВСУ претърпяха много по-малко загуби. Но те бяха значително по-опитни военнослужещи от своите противници. Оказва се, че в битката за Бахмут Украйна е загубила повече опитни бойци, отколкото Русия.

В същото време превземането на Бахмут е значимо събитие не само от политическа гледна точка. Значението му в контекста на настоящата офанзива на Русия само нараства.

Експертът добавя: "След като се е укрепила в Бахмут, Русия впоследствие е могла да се придвижи безпрепятствено към Часов Яр, който е много по-важна цел. След като и това селище бъде превзето, Русия ще може да застраши ключови логистични възли на украинската отбрана в Донбас".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    4

    dolivo

    10.06 2024 в 17:47

    колко нереализирани затворници има из руската популация... пият си водката и си чакат реда.

    300

    3

    демотиватор

    10.06 2024 в 16:31

    Затворници били- то тия там дет не са били са същите изроди- у Буча например не бяха "затворници", също пилотите, дет обстрелват мирни украински градове... ✊

    2550

    2

    alfakentavur

    10.06 2024 в 16:22

    "Пленниците" са явно следствие от машинен превод.

    -985

    1

    Козин Човков

    10.06 2024 в 16:17

    Какви са тия пленници, които си измисляте??? Не става въпрос за пленници, а за ЗАТВОРНИЦИ, т.е. престъпници.
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх