Не искат да умират `За Путина`. Мобилизирани руснаци се предадоха в плен на врага край Луганск

OFFNews 08 ноември 2022 в 16:28 9459 7

Над 20 мобилизирани са се предали в плен в района на Сватове

Снимка Nexta

Над 20 мобилизирани са се предали в плен в района на Сватове

Над 20 мобилизирани войници на руската армия са се предали плен на противника в Луганска област в района на Сватове, където в момента се водят жестоки боеве, съобщи Nexta. Запасняците са хвърлени от командването си на сигурна смърт, но самите те не искат да умират с името на Путин на уста.

Nexta разпространи видео, на което могат да бъдат преброени 22 руски военнопленници с жълти ленти на главите и вързани със свински опашки ръце. Мъжете говорят един през друг, оплакванията им се застъпват:

„Командването ни хвърли тук. Ние сме военнослужещи от 9-и полк, нас просто ни хвърлиха на заколение. Три дни не сме яли, не сме пили, живяхме в мокри окопи, никаква връзка, телефоните, не можем да се свързваме със семействата си, нищо не можем да казваме. Свои срещу свои стрелят. Обстрелват ни. Три денонощия стояхме, м…ка му. По нас стреляха наши. Абсолютна никаква връзка няма тука. Казваме както са нещата, без лъжа, както ги виждаме тука, а не както там ни обясняват в цивилния живот. Изпратиха ни неизвестно къде на предна линия. Не както викаха: ще дойдете и ще бъдете в Белгород. Директно на фронта, просто като месо. Пушечно месо. Тука е съвсем другояче, хранят, без всякакви инциденти, отношението е по-добро, отнасят се два пъти по-добре, отколкото нашето командване. Командирите ни първи напускат кораба. Първи избягаха. След обстрела. Нас ни изоставиха.“

В района на Сватове от началото на ноември се водят ожесточени боеве, при които от 570 военнослужещи в руската част са оцелели 41, останалите са загинали.

Тежката ситуация на руската армия описва Алексей Агафонов, един от малцината оцелели в касапницата. По думите му сражението всъщност е било разстрел.

„Когато започна всичко, офицерите веднага избягаха. В затишията между обстрелите опитахме да се окопаем, но тогава пък веднага ни откриха дроновете и директно започнаха да стрелят по нас. От 570 души оцеляха 29, други 12 бяха ранени. Останалите ги няма вече“, разказва Агафонов, а думите му потвърждава и Николай Воронин от същия батальон, както и съпругата на друг военнослужещ.

Разказът на руските войници се потвърждава от украинското командване. Че хвърлят мобилизираните в месомелачка заяви и украинският губернатор на областта Серхий Хайдай. Казва, че телата на загиналите не се прибират, а следващите редици на руснаците вървят буквално по трупове.

Хайдай подчертава, че в този участък на фронта руснаците са докарали голям брой запасняци, изградили са защита на обектите, минирали са огромна територия.

Армията на противника се опитва да предприеме контранастъпление в участъка Сватове – Креминна.

Според британското министерство на отбраната руските въоръжени сили срещат проблем с осигуряването на обучение за взетите в армията в рамките на т. н. частична мобилизация, а приемането на редовния набор, ще усложни проблемите с обучението.

„Ново мобилизираните войници вероятно имат минимално обучение или изобщо го нямат. Опитните офицери и инструкторите са изпратени да се бият на фронта в Украйна, а някои, вероятно вече са загинали. Руските сили провеждат обучение в Беларус поради липса на инструкторски кадри, боеприпаси и обекти в самата Русия. Разполагането на сили с неголям или никакъв опит дава незначителна офанзивна боеспособност на руската армия“, счита британското военно разузнаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

7

ob1

08.11 2022 в 19:14

Къде е ордера да обясни за невероятното родолюбие на руската душа и как щели да си защитават матушката до смърт? Май даже и на орките не им се мре заради тумба нацисти в Кремъл.

865

6

Constanza

08.11 2022 в 18:13

До коментар 3:

Не бъркам реалностите, тъкмо затова ги наричам "дебели глави".

1730

5

Ivan

08.11 2022 в 18:11

Тези нещасти хора поне са проявили малко разум и инстинкт за самосъхранение! Дай Боже, в скоро време изпратените от Престъпника на война да обърнат автоматите срещу Него и глутницата Му в Кремъл!!!

1147

4

Антитрол

08.11 2022 в 17:48

Така е за съжаление, вместо на Counterstrike, са си играли на Самогон и Махорка, крали са разни неща за бита, биели са момичетата/жените си.
Все пак ЗСУ да внимават с пленниците, може да са обучени зелени човечета от ГРУ, които много добре могат да се преструват.

2073

3

Johnny B Goode

08.11 2022 в 17:35

Уважама Constanza, вие бъркате реалностите.
В тази в която живеят тези нещастници, нещата се случват с интриги и дворцови преврати.

-240

2

редовно четящ

08.11 2022 в 16:41

Добро решение.

865

1

Constanza

08.11 2022 в 16:33

Дали някога ще им влезе в дебелите глави, че война се предотвратява на избори?