Майорка: Буря откъсна круизен кораб от котвите му, понесе го като хартиена лодка във водата и го сблъска с товарен кораб

OFFNews 28 август 2023 в 10:45 7882 1

Секунди преди скъсването на въжетата.

Снимка Скрийншот

Секунди преди скъсването на въжетата.

Буря откъсна круизен кораб от котвите му и го сблъска с товарен кораб край испанския остров Майорка.

След като се откъснал, корабът се понесъл по водата „като хартиена лодка“ – разказват пътници на „Британия“ (кораб на P&O Cruises, базиран в Саутхемптън).

Пешеходна пътека също е била отнесена в морето.

Леки наранявания са получили малък брой хора на борда на кораба, съобщи P&O.

Корабът остава в Палма де Майорка за извършването на техническа оценка.

По време на бурята хора са записвали видеоклипове и са правили снимки. На тях се виждат аварийната реакция и плаващи в морето отломки.

По думите на пътникът Гавин Маккой "неочакваната драма" се е случила, докато "местната противопожарна служба и екипажът провеждаха аварийно учение".

Около 11 ч. време "внезапна буря от дъжд и вятър ни откъсна от котвената стоянка, скъса въжетата за привързване, маркучите за вода и предизвика падане на пешеходната пътека в морето", разказва той.

Маккой седял до прозореца на кафенето. „Първото нещо, което видяхме, бяха сините шатри на рецепцията на кея, които се носеха във въздуха. Отдалечихме се значително от кея и се сблъскахме с близкия товарен кораб."

Друг пътник, Дейл Хопкин, казва, че на борда е било "лудница", тъй като шезлонгите "са започнали да се обръщат". Дъждът бил толкова силен, че не е можел да вижда през прозорците на кораба. Той добавя, че след като плавателният съд се е откъснал от котвите си, "той се е отдалечил като хартиена лодка". Персоналът не можеше да направи нищо повече".

Съпругата му Трейси Хопкин описа всичко като "малка драма" и каза, че корабът се е приближил до скалите на вълнолома в пристанището. Тя чула "наистина силен шум, режещ звук" и "не можех да повярвам на това, което виждам". Жената похвали действията на персонала и каза, че капитанът на кораба редовно ги е информирал за случващото се.

Друга туристка, Тили Ив, споделя: "Чувствах се като в "Магьосникът от Оз". Тя наблюдавала как някои семейства сложили спасителни жилетки на децата си.

Гръмотевичната буря вероятно е една от силните, които засягат Балеарските острови. Те бяха ударени с проливни дъждове и пориви на вятъра със скорост до 120 км в час. Бяха отменени над 20 полета, съобщи операторът на летището в Испания.

Предупрежденията за опасно време в някои части на архипелага бяха удължени до понеделник.

Капитанът е информирал пътниците, че „пета палуба е получила малка повреда“. Говорител на P&O Cruises заяви, че "знаят за инцидент с Britannia в неделя сутринта" и "работят по оценка на ситуацията".

Маккой заяви, че всички са в безопасност и че "на кораба няма никакъв проблем, с изключение на няколко одрасквания и удари по една или повече спасителни лодки“. Той е уверен, че многото хора, които са се включили в автобусни екскурзии, ще могат да се върнат отново на борда.

Пътниците ще имат достъп до развлеченията и дейностите на борда, докато техническите екипи правят оценка на кораба, заявиха от P&O.

Круизът е започнал в Саутхемптън и трябва да се завърне на 1 септември.

Това е вторият случай, когато през последните седмици на кораб в Саутхемптън се случва извънредна ситуация поради лошото време - на 4 август Queen Mary 2 се откъсна от носовата си котвена линия и се отклони от кея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

1

опетков

28.08 2023 в 11:28

Снимките и клипчетата показват абсолютната липса на професионализъм на палубната команда на кораба, която отговаря за швартоването(вързването) на кораба за кея. Сигурно е имало предупреждение за идващата буря и като се знае голямата ветрова площ на кораба е трябвало да се пуснат поне още 2 швартови, а дори и метален шпринг. Смешно е да се гледа жалкото въженце с което е бил привързан кораба.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика