Ексклузивно На живо в 16:00: Габриел казва отиваме ли на избори

Колко ще ни струват визите за Великобритания

Ирина Евгениева 19 януари 2021 в 19:39 8908 1

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 декември 2020 г. и с това страната загуби редица привилегии, с които се ползваше по време на 47-годишното си членство. Великобритания въведе собствени правила за влизане и пребиваване, както и своя имиграционна система, включваща визи. 

Имиграционната система приоритизира най-висококвалифицираните работници, квалифицираните работници, студентите и редица други специализирани професионални направления, включително предприемачите и инвеститорите. С тази система ще се намалят възможностите за нискоквалифицирана и временна или сезонна заетост. Тя присъжда точки при предоставяне на предложение за работа (с ниво на уменията), владеене на английски език и спазване на съответния праг на минимална работна заплата. 

В същото време Обединеното кралство въведе и специални схеми за подпомагане на повече учени, висшисти, здравни работници и хора от селскостопанския сектор, за да пристигат по-лесно в страната. Правителството се е ангажирало да разшири пилотната схема за сезонните работници в селското стопанство, която ще се учетвори по размер до 10 000 места. 

Великобритания възнамерява и да продължи да надгражда споразуменията за младежка мобилност, като обсъди схемата с ЕС или с отделни държави членки - като част от текущите преговори за постигане на търговско споразумение.

Новата точкова система обхваща и студентите, които искат да учат в страната след 1 януари 2021 г. Бъдещите студенти ще трябва да представят предложение от акредитирана образователна институция, да владеят английски език и да са в състояние да се издържат по време на обучението си във Великобритания.

През учебната 2020/2021 година студентите от ЕС продължиха да се възползват от текущите такси и достъпа до финансиране, като тези гаранции се прилагат за целия срок на обучението им. Българските студенти, започващи обучението си след лятото на 2021 г., ще трябва да заплащат студентски такси в пълен размер и няма да имат достъп до държавногарантирани студентски заеми. Размерът на таксите ще се определя от отделните университети и може да има варира спрямо отделните части на Великобритания – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

При краткосрочните пътувания до 90 дни, свързани с бизнес и туризъм, няма да се изисква виза. Виза няма да се изисква и за обучение до 6 месеца. Условието е то да не е в държавно финансирано училище или академия.

Дали трябва да кандидатствате за виза, може да проверите ТУК. При краткотрайното пътуване, нямате право: да започнете работа; да използвате социални помощи от държавата; да живеете в страната, като се пътува често; да сключвате брак на територията на Великобритания. 

Ако дългосрочно пътувате често до Великобритания, този безплатен вариант не може да се ползва и тогава ще ви е нужна виза. Цените на визите за българи варират от 40 до 3751 евро. 

Туристическите визи, валидни и за деца, варират от 422 евро до 961 евро. Най-малко струва визата, валидна до 2 години (422 евро), до 5 години (765 евро), до 10 години (961 евро). 

Всички са валидни за еднократно или многократно влизане в страната.

Университетски преподавател, гостуващ от 6 до 12 месеца, ще плати за виза 219 евро. 

Виза за посещение на сватба струва 110 евро, а за медицинско лечение с престой от 6 до 11 месеца - 219 евро. 

Родители, чиито деца учат в Обединеното кралство, също ще имат нужда от виза. Тя е валидна за престой до 12 месеца и струва 595 евро. 

Има и т.нар. транзитна виза, която е необходима, ако се сменя полет във Великобритания и не се преминава през граничен контрол в страната - 40 евро. 

Студентските визи варират от 215 до 595 евро. За краткосрочна виза с престой до 11 месеца цената е 215 евро. Подходяща е за учащи, които отиват в страната за семинар, симпозиум или обмен на знания.

Визата за студенти и ученици струва 402 евро. За нея могат да кандидатстват лица на 16 и повече години. Най-рано за този вид виза може да се кандидатства три месеца преди началото на учебната година. Решението се получава в рамките на 8 седмици след подаване на документите. Срокът за престой с визата зависи от продължителността на обучението. Удължаване на визата струва 475 паунда. За достъп до здравеопазване се доплаща. С тази виза студентът може да покани съпруг/съпруга и детето си (ако то е под 18-годишна възраст). Цената за допълнителната виза струва 475 паунда на човек, може да се наложи и доплащане от 19,20 паунда за взимане на пръстови отпечатъци и снимка. 

Най-скъпи са бизнес визите за инвеститори (1873 евро) и предприемачи (1178 евро). Работните визи варират от 204 до 1408 евро. Най-ниски са таксите за кандидатстване за квалифицирана работа, с недостиг на работна ръка в Кралството, а най-високи са за работниците по обменни програми на кадри. Между 218 и 282 евро струва визата за временни работници. По-скъпи са визите за "стригач на овце" и за "рибар, ловящ риба в териториалните води на Великобритания" (595 евро). Всички видове работни визи можете да видите ТУК. 

Има и семейни визи, които позволяват на член от семейство, живеещо във Великобритания, да пребивава повече от 6 месеца в страната. Цената за кандидатстване извън Великобритания е 1758 евро. 

Безплатните визи са за дипломати и за членове на международни организации.

Статут на уседналост във Великобритания

Гражданите на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост в Обединеното кралство, имат право да отсъстват от страната в продължение на две поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.

За постоянен статут на уседналост се изисква в рамките на пет последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Разбира се, всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, като болест, раждане, държавна служба и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови