Кирило Буданов: Складовете на Запада не са напълно празни. Без значение какво казва някой

Разбираме, че няма да приключим войната с парад на победата в Москва. Но и Москва не бива да се надява да организира такъв в Киев, казва шефът на украинското разузнаване

OFFNews 18 септември 2023 в 11:30 6287 3

Буданов

Снимка alamy

Кирило Буданов

Ръководителят на украинското Главно управление на разузнаването Кирило Буданов не е в настроение да обсъжда продължаващата контраофанзива на страната си. "Фактите, а не дискусиите" са това, което мотивира генерал-лейтенанта. Бавното настъпление срещу окопал се и добре подготвен враг е просто отражение на реалността. Той не разбира онези, които предричат бърз срив на руските линии. "Силен или слаб е един молив? Зависи как го гледате." Контранастъплението продължава. Украйна все още има време. До настъпването на калния сезон има повече от месец. "И това е факт", описва "Икономист" срещата си с Буданов.

37-годишният шеф на шпионажа, току-що повишен от президента Володимир Зеленски в тризвезден генерал, изглежда спокоен и отпочинал. Той казва, че Русия, а не Украйна, е тази, която има причина да се притеснява. Първата й отбранителна линия по важната южна ос в Запорожие вече е пробита на места, което означава, че операцията по прекъсване на сухопътните връзки между Русия и Крим може да бъде осъществена преди настъпването на зимата.

Украйна може би вече е използвала ограничен брой от резервните си войски, но сега е известно, че Русия в привидно отчаяние ангажира недостатъчно боеспособни резерви, които не е планирала да разгърне до края на октомври. "Противно на това, което декларира Руската федерация, тя не разполага с абсолютно никакъв стратегически резерв", казва генералът. Според него 25-та руска армия с комбинирани оръжия, която сега се разполага преждевременно на източния фронт около Лиман и Купянск, разполага само с 80% от личния състав и 55% от оборудването, с което е трябвало да разполага.

На фона на съобщенията, че Русия е готова да засили продължаващата си мобилизация, генерал-лейтенант Буданов казва, че числеността на личния състав е единственото очевидно предимство, което Русия все още има пред Украйна.

"Човешките ресурси в Русия са, относително погледнато, неограничени. Качеството е ниско, но количеството е достатъчно."

Що се отнася до другите компоненти на военните усилия, руските ресурси са изчерпани и предстои разплата. Според него руската икономика ще издържи само до 2025 г. Потокът от оръжия ще пресъхне през 2026 г., "а може би и по-рано", твърди Буданов - въпреки че доказателствата в подкрепа на твърденията му са откъслечни. Преговорите на Владимир Путин със Северна Корея са очевиден показател за неговите проблеми.

"Ако всичко е наред и Русия има достатъчно ресурси, защо ги търси по целия свят? Отговорът е очевиден. Вече няма какво да се добива".

Ръководителят на шпионажа признава, че Украйна рискува да изчерпи и собствените си ресурси. "Ние сме зависими от външни играчи. Русия е зависима най-вече от себе си." Следователно една дълга война е опасна за Украйна, защото изчерпва не само вътрешните ѝ ресурси, но и тези на западните поддръжници. Някои украински официални лица започват да забелязват промяна в готовността на партньорите да продължат подкрепата си на същото ниво. Други казват, че доставките на боеприпаси скоро може да престанат, което ще наложи прекратяване на настъпателните операции. Но генерал-лейтенант Буданов отхвърля и двете заключения. Той казва, че разполага с "добра разузнавателна информация" за политическите реалности на Запад. "Все още е абсолютно неопределено колко дълго Западът ще бъде в състояние да поддържа достатъчни доставки на ресурси за нас", казва той. "Складовете в западните страни не са напълно празни. Без значение какво казва някой. Ние виждаме това много ясно като разузнавателна агенция".

След десетилетия на недостатъчни инвестиции, корупция и саботаж Украйна бавно увеличава собственото си производство на оръжие. Един от акцентите са безпилотните самолети и ракетите с голям обсег - оръжия, които могат да нанасят удари дълбоко зад фронтовата линия. Миналата седмица светът получи представа за новите възможности на Украйна с поредица от удари с ракети и безпилотни самолети по кораби, подводница, сухи докове и противовъздушна отбрана в Крим. ГУР на генерал-лейтенант Буданов играе водеща роля в тези атаки.

"Безпилотните летателни апарати определено ще улеснят операциите за освобождаване на нашите територии. Дроновете не се страхуват. Не ги съжаляваш."

Новата кампания на Украйна с дронове срещу Русия има три основни цели: да се изтощят руските системи за противовъздушна отбрана, да се обезвредят военни транспортни средства и бомбардировачи и да се повредят военни производствени съоръжения, като например неотдавнашната операция, при която беше ударен завод за производство на ракетно гориво в Тверска област, северно от Москва.

"Искаме да ги изкараме от зоната им на комфорт". Вторичната цел е психологическа - да се посее безпокойство сред населението и да се нарушат нормалните икономически процеси в Русия. Затварянето на големите летища в Санкт Петербург и Москва например се е превърнало в почти ежедневно явление.

Генерал-лейтенант Буданов отхвърля предположенията, че новият капацитет за нанасяне на удари крие риск от ескалация или че Украйна е агресор. Той казва, че неговите сили не нарушават правилата на войната. И допълва, че има "нулеви" цивилни жертви в Русия. Това отразява специално решение на Украйна, а не е въпрос на способности. "Никой не смята, че Великобритания или САЩ са били агресори през Втората световна война, въпреки че те също бомбардираха територията на Германия". Що се отнася до ядрените заплахи, това са аргументи, изтъквани от симпатизанти на руското лоби. Войната е била "абсолютно конвенционална... от използването на подводници до стратегическа авиация".

Кирило Буданов заявява, че работи по ограничена възпираща и ответна позиция, за да се противопостави на очакваната зимна кампания на Русия за ракетни и безпилотни удари по инфраструктурата.

"Нека да започнат. Ще получат и отговор."

Но той не очаква врагът някога да се откаже по собствено желание. Войната е била постоянна величина за Русия през цялата ѝ история, казва той. Не може да се говори за прекратяване на огъня или за мир, без украинските военни да установят свои собствени факти на място. "Ние разбираме, че няма да приключим войната с парад на победата в Москва. Но и Москва не бива да се надява някога да организира такъв в Киев."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

18.09 2023 в 16:39

Имам чувството, че преводът не е особено сполучлив, защото не ми се вярва този талантлив млад мъж да е говорил за зависимост от "външни играчи"! УкраИна се ползва с безрезервната подкрепа на целокупния Запад, както и с доверието на всички западни партьори, а да бъде употребявана такава лексика, просто не знам..

2073

2

Johnny B Goode

18.09 2023 в 15:35

Не си представяме, защото няма нищо общо между германската армия и руския башибозук

2550

1

alfakentavur

18.09 2023 в 11:44

Представяте ли си?
Представяте ли си след началото на Втората световна война Полша така да се беше опълчила на Германия, че година и половина по-късно германците да са окупирали само 10-тина процента от територията на Полша и да водят война на изтощение?
Нещо подобно виждаме от февруари м.г. насам. Украинците са ГЕРОИ!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика