Киев получи гаранции за сигурността си, но ще трябва да чака за НАТО

OFFNews 12 юли 2023 в 18:35 1446 3

Вилнюс
Столтенберг и Зеленски.

Срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс даде на Украйна гаранции за сигурността на страната, но Киев ще трябва да почака за пълноправното си членство в алианса, което ще се случи след като завърши войната срещу руските агресори.

Това е основният извод от преговорите до момента.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства обявяването на гаранции за сигурност от страна на Г-7 за Украйна, но също така подчерта, че тези гаранции не могат да заменят бъдещото присъединяване на Украйна към НАТО. Преди ден украинският президент беше далеч по-критичен.

"Гаранциите за сигурност са много важни за украинския народ, но това са гаранции за Украйна по пътя ѝ към присъединяването към НАТО", а не "вместо (присъединяване към) НАТО", заяви Зеленски на съвместна пресконференция с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Според него "най-добрата гаранция за Украйна е да бъде в НАТО".

"Ще направим всичко възможно това да стане факт", добави той.

Членовете на Г-7 (САЩ, Обединеното кралство, Франция, Канада, Германия, Италия и Япония) ще представят днес план за дългосрочни ангажименти за сигурността на Украйна.

Гаранциите за сигурност на Украйна са част от дългосрочна стратегия за подкрепа на Киев, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц.

"Става дума за партньорство в областта на сигурността, което е спешно необходимо и което ще даде възможност на участващите страни да конкретизират своя принос (към Киев), включвайки този принос в по-дългосрочна стратегия, на която Украйна може да разчита", каза Шолц пред репортери в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Американският президент Джо Байдън бе още по-категоричен.

"Ще помагаме на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо", заяви той.

Застанал до американския си колега, украинският президент Володимир Зеленски каза, че многостранното споразумение, което проправя пътя за двустранни преговори със страните, е "значителна победа в областта на сигурността" за Украйна.

"Когато Русия нахлу в Украйна, руският президент Владимир Путин подцени смелостта на украинския народ, куража на украинските сили и решителността на украинското ръководство. Но той подцени и единството и силата на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференцията със Зеленски.

Той също бе категоричен по отношение на подкрепата за Киев.

"Алиансът ще остане с вас колкото дълго трябва", каза Столтенберг и допълни, че съюзниците са предоставили десетки милиарди помощ.

Той подчерта, че Украйна вече има обещание да стане член на НАТО.

"Приехме нова програма за трансформиране на украинските въоръжени сили от такива от съветската епоха в такива с оперативна съвместимост с НАТО. Украйна е по-близка с НАТО от когато и да било, премахнахме изискването за План за действие за членство – една от стъпките, които трябва да бъдат изпълнени от всяка държава кандидат", каза Столтенберг.

Т. нар. "план за действие" представлява списък с политически, икономически и военни цели, които другите източноевропейски държави трябваше да изпълнят, преди да се присъединят към алианса. Това на практика премахна едно от препятствията по пътя на Украйна към НАТО.

Решенията във Вилнюс са нов етап от отношенията НАТО-Украйна, днес се срещаме като равни. Очаквам с нетърпение деня, в който ще се срещнем като съюзници, каза в заключение генералният секретар на алианса.

От своя страна Зеленски посочи, че страната му се нуждае от оръжия с голям обсег, за да се бори с руските сили в Украйна и че ще повдигне въпроса в преговорите с американския президент Джо Байдън.

Президентът на Украйна допълни, че гаранциите за сигурност ще покрият сфери, в които Киев вече е получил подкрепа, но ще има и допълнителни аспекти като противовъздушна отбрана и самолети.

Точно по тези теми във Вилнюс имаше развитие още днес. Германия се ангажира да достави още ПВО системи Пейтриът, а Нидерландия -  много бързо да започне да обучава украински пилоти на изтребители F-16.

"Искам да постигна успех на тази среща на върха за всички – за нашите войници, за нашите граждани, за нашите деца и особено гаранциите за сигурност, които са толкова важни за народа", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3650

12

ImBlack

12.07 2023 в 21:14

Една от причините Русия да нападне Украйна е, че НАТО не беше приело Украйна.
От една страна НАТО не беше убедено, че украинците искат да са в Европа, от друга дадоха буфер на Русия, но фашистката хунта в Кремъл не се нуждае от буфери, а от още крепостни селяни и ресурси, които да заграби.
Единствените "гаранции", които Евразийската фашистка кочина приема сериозно са ракети, въоръжение и армия по-големи от собствените и.
Мястото на Украйна е в НАТО веднага след мирния договор с Русия!

2994

5

Гражданин

12.07 2023 в 19:32

Борисов, а защо трябва да има активно участие? Натовски войници да март за това, че украинците сами не знаеха на кой стол да седнат, преди нападението? Кой разминира юга и позволи на руснаците да напредват бързо? Кой продаваше цяла година, след нападението, двигатели за вертолети на Русия? Кой шпионира за Русия и до ден днешен. Украйна в нато веднага означава и руските шпиони в нато веднага. Това едва ли е в интерес на самата Украйна! Гледай не само треските в чуждото око!

710

4

Д-р Мазникуров

12.07 2023 в 19:25

Борисов, викаш украинците спират да се бият и да мрат, Запада спира да дава пари и оръжие, и всичко е точно, а? Всички са щастливи, спират мъките и убийствата, и разрушенията, възцарява се мир и любов пак ... "Руский Мир" тоест ... Ех, ами какво да ти кажа ... лесно ти е на теб! Сладур си ...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика