Кашмир - ябълката на раздора между Индия и Пакистан

Кратка справка на историята, географията и икономиката на оспорвания регион

OFFNews 27 февруари 2019 в 13:57 16478 0

Снимка Wikimedia

Снимка от Пакистански Кашмир.

Населеният предимно с мюсюлмани хималайски регион Кашмир е в сърцето на сблъсък, продължаващ повече от 70 години. Той датира от времето, когато бившата британска колония е разцепена на мюсюлмански Пакистан и индуска Индия.

Живописната планинска област е поделена между Индия, която взема гъсто населената Кашмирска долина и областта около град Джаму, с преобладаващо индуско население; Пакистан, който контролира западните покрайнини; и Китай, който получава слабо населената високопланинска част на север.

Откакто през 1998 г. Индия и Пакистан тестват за пръв път своите ядрени оръжия, Кашмир се превръща не само в местен конфликт, а в опасност за целия свят.

Ето и някои от най-важните факти за областта:

История

След подялбата на субконтинента през 1947 г. се очаква Кашмир да отиде при Пакистан, подобно на останалите предимно мюсюлмански региони. Индуският владетел на Кашмир обаче има други планове: той иска територията да стане независима държава. Подготвяна инвазия от мюсюлмански племена от Пакистан обаче го принуждава набързо да се присъедини към Индия през октомври 1947 г., след едва два месеца независимост, в замяна на военна подкрепа срещу натрапниците.

Войни

Спорът около бившия богат регион запалва искрата на първите две от общо три войни между Индия и Пакистан след 1947 г. Втората война се води през 1965 г., а третата до голяма степен избухва заради независимостта на Бангладеш, обявена през 1971 г.

Разделения

През 1972 г. под надзора на ООН се сключва примирие между двете страни, в което е приета и демаркационна линия в Кашмир, известна като Линия на контрол (ЛНК). Тя разделя областта на две, всяка от които е под административния контрол на една от двете държави. От десетилетия двете армии се гледат лошо през ЛНК. През 1999 г. двете войски започват погранична схватка, която някои анализатори наричат необявена война. През този период силите им се обстрелват доста често чак до 2003 г., когато се сключва примирие, което почти не е нарушавано досега.

Въстанието

Много мюсюлмани, живеещи в Индийски Кашмир, отдавна питаят лоши чувства към тежко и несправедливо, според тях, управление, наложено от Делхи. Това води до началото на мюсюлманско въстание през 1989 г. Някои от бойците искат да се присъединят към Пакистан, други пък желаят независимост. Индия отговаря, като изсипва 600 хиляди войници в Кашмир. Страната също така обвинява Пакистан, че подкрепя отцепниците, като ги обучава и въоръжава в своята част от областта, след което ги праща да се бият. Пакистан отрича и подчертава, че винаги е предлагал само и единствено политическа подкрепа на кашмирите.

Бране на ябълки в Кашмир. Източник: risingkashmir.com.

Индийски Кашмир

Територията е управлявана като двата най-северни щата: Джаму и Кашмир. Има две столици - една през зимата, между ноември и април – Джаму; и една за лятото - между май и октомври – Шринагар.

Ню Делхи възприема целите Джаму и Кашмир като неделима част от Индия, защото индуският махараджа официално се присъединява към Индия през октомври 1947 г.

Пакистански Кашмир

Той се състои от по-малкия Азад Кашмир (Свободен Кашмир) и Северните земи, които е включвал още преди независимостта. Пакистан настоява, че в Кашмир трябва да се проведе референдум под надзора на ООН, който да реши териториалния спор. Очакванията на Исламабад са, че гласуването ще е от полза на присъединяването на Кашмир към Пакистан.

Китай

Страната контролира отдалеченото плато Аксай Чин, исторически част от Ладах. Индия води погранична война с Китай за земята през 1962 г., след като Поднебесното царство окупира 38 хиляди квадратни километра.

Изглед от Кашмир. Източник: mycong.com.

География

Обширна част от Кашмир е покрита с поразително красиви планини с гори, реки, вливащи се в плодовити долини, и езера, обрамчени с плачещи върби. Западният хималайски регион граничи с Пакистан на запад, Афганистан на северозапад, Китай на североизток и Индия на юг.

Разпростира се на 222,236 квадратни километра, което е почти колкото Великобритания. Индия владее 45% на юг и изток, Пакистан има около 1/3, а Китай контролира остатъка.

Население

10 милиона души живеят в Индийски Кашмир, а повече от 3 милиона населяват Пакистански Кашмир. Около 70% са мюсюлмани, останалите са индуси, сикхи и будисти.

Икономика

Близо 80% е земеделие. Там се отглеждат ориз, царевица, ябълки и шафран. Областта е известна и със своите ръкоделия като килими, дърворезба, коприна и вълна. Някогашният процъфтяваш туризъм е тежко ударен от конфликта.

Карта на Кашмир. В зелено е територията под контрола на Пакистан, в тъмно жълто е индийската част, бледорозовата е китайската част. Източник: Wikimedia.

Текстът е публикуван в Ройтерс, заглавието е на редакцията на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови