Индия заплашва Пакистан с пълна изолация

OFFNews 15 февруари 2019 в 15:17 2447 0

Снимка Twitter

Премиерът на Индия Нарендра Моди обяви, че ще постави Пакистан в пълна изолация, след като вчера при взрив в Кашмир загинаха 46 индийски войници, съобщават от Би Би Си. 

Индийското правителство обвинява Пакистан за нападението - едно от най-сериозните в последните десетилетия - и това засилва напрежението между ядрените конкуренти. Отговорност пое пакистанската ислямистка групировка "Джаиш е Мохамад". Индийското правителство обвинява Пакистан, че не се справя с нея. Индия призовава за санкции срещу групировката и иска нейният лидер Масуд Азхар да бъде включен като терорист от Съвета за сигурност на ООН.

"Ще дадем подобаващ отговор. Нашият съсед няма да може да ни дестабилизира", заяви Моди, след като призова съветниците си по сигурността да обмислят отговор на атаката, която предизвика гняв и призиви за възмездие в социалните медии.

По думите на федералния министър Арун Джайтли Индия ще предприеме „всички възможни дипломатически стъпки“, за да прекрати връзките на Пакистан с международната общност.

Индия ще отмени и статута на най-облагодетелстваната нация на Пакистан - специална привилегия за търговия, предоставена през 1996 г.

Пакистан отхвърля обвиненията, че е отговорна за случилото се, а властите твърдят, че са сериозно загрижени.

Кашмир е регион, населен предимно с мюсюлмани, който е в сърцето на десетилетията враждебност между Индия и Пакистан. Двете страни управляват части от региона, като претендират, че цялата територия е тяхна.

В случая се намеси и Белият дом чрез изявление с призив Пакистан "да прекрати незабавно подкрепата и убежището, предоставено на всички терористични групи, действащи на нейната почва". Нападението засилва решимостта на САЩ да засили сътрудничеството с Индия за борба с тероризма, се казва в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови