Как Израел превърна пустинята в градина

OFFNews 30 октомври 2020 в 11:44 8223 1

Снимка State of Israel

В началото на юни новият министър на околната среда на Израел Гила Гамлиел обяви пакет от предложения за възстановяване на икономиката в условията на пандемия чрез инвестиции в устойчиви проекти за намаляване на вредните емисии и замърсяването на околната среда.

Кризата с коронавируса, редом с предизвикателствата, представлява и изключителна възможност за икономически растеж, който подкрепя околната среда и здравето, заяви Гамлиел.

"Държавата Израел трябва да очаква и бъде подготвена за сериозни възникващи кризи, преди всичко климатичните промени и намаляване на биоразнообразието", подчерта тя. Според нея кризата с коронавируса е дала шанс да "преизчислим траекторията". 

"Израел като държава на стартъпите трябва да се възползва от тази историческа възможност и да насърчи инвестициите в чисти индустрии и нови технологии за разработване на алтернативна енергия", добави още министърът на околната среда.

Lumiwave -интелигентно съоръжение, което има за цел да осигури сянка и евтино осветление за градските пространства. Снимка: ISRAEL21c/Anai Green

Lumiwave ще бъде изпробвана в Тел Авив, за да осигури сянка през деня и осветление през нощта. Снимка: ISRAEL21c/Anai Green

От Министерството на околната среда предупредиха, че "вредните" субсидии и инвестиции в инфраструктура могат да "заключат" Израел в дългосрочен план в сферата на икономиката на високи вредни емисии. От министерството призоваха за големи инвестиции в природата и възстановяването на екосистемите, както и във физическа инфраструктура, която да намали вредните емисии, замърсяването и да създаде нови работни места.

"Има ясно връзка между здравето и околната среда", се посочва в доклад на министерството във връзка с COVID-19.

"Кризата с коронавируса показва небалансираната връзка между човечеството, природата и цената, която плащаме, за свръхексплоатацията на природата", се отбелязва в доклада. В него се цитират изследвания, според които природни феномени като климатичните промени, замърсяването с химикали и намаляването на биоразнообразието, увеличават опасността от епидемии и болести. Замърсяването на въздуха например намалява физическата устойчивост на хората и увеличава нивото на заразяване с коронавируса и други болести, се посочва още в документа.

Стотици компании в Израел създават технологии в отговор на съвременните предизвикателства за околната среда, като замърсяване на атмосферата и почвите, суша, загуба на хабитат и нуждата от развитие на алтернативни енергийни източници. Израелски иноватори създават оригинални решения, като производство на енергия от водорасли, почистване на петролни разливи, устойчивост на пестицидите и запазване на свежестта на хранителните продукти.

През 2014 г. Израел бе № 1 в класацията Global Cleantech Index сред общо 40 държави в света със стартъпи в сферата на чистите технологии.

Страната е глобален лидер в областта на технологиите и мениджмънта на водите. Водата в Близкия изток е малко. 60% от територията на Израел е пустиня. В условията на климатични промени, при бързия ръст на населението и повишаващия се стандарт на живот, Израел би могъл да се изправи пред остър недостиг на вода през 21 век. Но благодарение на предприемчивостта на израелците и холистичния подход към водното планиране и управление, страната всъщност има излишък от вода и дори изнася за Палестинската автономия и за Йордания. Чрез масирано рециклиране на вода и програмите за десалинация на морската вода, чрез уникалната капкова технология за напояване в земеделието и образованието на населението за опазване на водите, Израел не само пести вода, но и увеличава доставките й в отговор н анарастващото търсене. В тази сфера Израел е на първо място в света, като рециклира 86% от водата си. От 1967 г. насам е постигнато намаляване на потреблението на свежа вода на глава от населението и днес 50% от нуждите се покриват с рециклирана или десалинирана вода. В Израел се намира най-голямото предприятие в света за десалиниране на морска вода "Сорек".

Изглед отгоре на израелския завод за обезсоляване на Sorek, най-големият от този вид в света. Снимка: ISRAEL21c/IDE Technologies

16-инчови вертикални мембрани в израелската инсталация за обезсоляване на морска вода Sorek, най-голямата от този вид в света. Снимка: ISRAEL21c/IDE Technologies

Борис Либерман, технически директор на IDE Technologies, се наслаждава на чаша обезсолена вода в завода на Sorek в централен Израел. Снимка: ISRAEL21c/Abigail Klein Leichman

Още преди създаването на Държавата Израел през 1948 г., нейните лидери и пионери признават значението на устойчивостта. През 1937 г. е създадена израелската национална водна компания Мекорот с идеята да помогне в превръщането на пустинята в градина. И до днес основният й проект – Националният воден доставчик е артерия, по която се доставя вода от северните части на страната, където има повече валежи до юга и е по-сухо.

Като страна по рамковата конвенция на ООН за климатичните промени, Израел инвестира в намаляване на емисии от вредни газове и използването на възобновяеми енергийни източници. 60% от електричеството в страната се произвежда с природен газ. След откриването на двете големи находища на природен газ в района на Хайфа, страната е на път да произвежда изцяло електричеството си по този начин и да постигне пълна енергийна независимост в близко бъдеще.

Образователни институции и неправителствени организации в Израел, сред които Еврейски национален фонд и Дружество за защита на природата в Израел работят заедно с екоминистерството по различни екологични проекти, кампании за консервация и образователни програми. Едно от големите постижения на Еврейския национален фонд е във възстановяването на горите и благодарение на това помогна на Израел да се превърне в една от двете страни в света, които влязоха в 20-и век с ръст на залесяването и броя дървета. 240 милиона дървета са засадени в Израел през 20-и век.

Програмите за възстановяване и поддържане на езерата и реките също дават изключителни резултати. След възстановяването на езерото Хула, което бе почти пресушено, от Еврейския национален фонд през 90-те години, то се превърна в международно признат хабитат на птици. Река Яркон в централната част на страната също премина през мащабен проект за възстановяване.

В пустинните райони на Израел живеят най-големите в света стада от диви планински кози ибекс.

В страната има над 360 национални паркове и природни резервати, които се простират върху площ от общо 5000 кв. км, четвърт от територията на страната. Разходките сред природата са неразделна част от начина на живот на израелците – от училищните екскурзии до семейните обиколки през уикендите и ваканциите.

Местните хора и туристите могат да се спускат с шейни по склоновете на планината Ермон, да се гмуркат сред кораловите рифове в Червено море, да се разхождат в горите край Йерусалим, да опознават пустинята, да плават с каяци в Галилейското езеро или да се наслаждават на Мъртво море. Националният туристически маршрут – 1100 километрово трасе, което прекосява страната от север на юг, позволява на туристите да опознаят отблизо различни екосистеми. В Израел има два официално признати от ЮНЕСКО биорезервата – планината Кармел в Хайфа и хълмовете край Рамот Менаше в Галилея.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!