Избори в САЩ: Контролът над Конгреса виси на косъм - и демократи, и републиканци с ключови победи

OFFNews 09 ноември 2022 в 08:15 2901 0

Избори в САЩ

Снимка БТА/АП

Избори в САЩ

Контролът над Конгреса на САЩ "виси на косъм" - пише тази сутрин АП на база известните до момента резултати от междинните избори в САЩ. И републиканците, и демократите отбелязаха победи в някои от най-оспорваните битки, в центъра на които беше разочарованието на избирателите от високата инфлация и ограничените права за аборт.

Кандидатите се съревновават за всички 435 места в Камарата на представителите и за 35 от 100-те места в Сената.

От 1946 година до сега на междинните избори партията на действащия президент (Джо Байдън е от Дeмократическата партия) е губила места в Камарата на представителите с две изключения. Сега демократите се надяваха, че гневът от решението на Върховния съд за ограничаване на правото на аборт може да активизира избирателите им да се противопоставят на историческите тенденции.

Изходът от надпреварите за Камарата на представителите и Сената ще определи бъдещето на програмата на Байдън и ще послужи като референдум за неговата администрация, тъй като нацията се задъхва от рекордно високата инфлация и опасенията за посоката на развитие на страната.

Контролът на републиканците върху Камарата на представителите вероятно ще предизвика серия от разследвания срещу Байдън и семейството му, а на Сената би затруднило възможността на Байдън да назначава съдебни служители, пише АП.

За прокарване на закони е необходимо те да се приемат и от двете камари на Конгреса и при загуба на демократите в Камарата на представителите те могат да срещнат отпор от републиканците за прокарване на свои инициативи.

Резултати

Демократите запазиха ключово място в Сената в Ню Хемпшир, където досегашният президент Маги Хасан победи републиканеца Дон Болдук, пенсиониран генерал от армията. Републиканците запазиха местата си в Сената в Охайо и Северна Каролина.

За контрола над Камарата на представителите се водеше борба по райони, където демократите държаха места в умерени крайградски райони от Вирджиния до Канзас и Роуд Айлънд. Републиканецът Илейн Лурия, ветеран от военноморските сили, беше първият демократ, който загуби силно оспорван район в Камарата на представителите. Резултатите в райони, които могат да определят контрола върху Камарата на представителите в щати като Ню Йорк и Калифорния, още не са обявени.

В Пенсилвания главният прокурор от Демократическата партия Джош Шапиро победи републиканеца Дъг Мастриано.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и губернаторът на Тексас Грег Абът, двама бъдещи възможни републикански претенденти за президентския пост, победиха претендентите на демократите, за да спечелят преизбиране в двата най-големи червени щата в страната.

В Джорджия сенаторът от Демократическата партия Рафаел Уорнък и републиканският претендент Хершел Уокър се бореха за място, което може да определи контрола върху Сената.

Бившата говорителка на президента Доналд Тръмп Сара Сандърс е избрана за губернаторка на щата Арканзас. Предварителните резултати ѝ дават победа над демократа Крис Джоунс, съобщи БТА.

Възможно е да се чака в продължение на дни, преди да стане ясен изхода от някои битки. Нормално е крайните резултати от изборите да се забавят, като това не означава задължително, че се правят някакви опити за фалшификации. Това, което чуваме като първи резултати, е неофициално и броенето на бюлетини продължава и след това, отбелязва БНР.

Президентът Байдън вече честити победата на някои от ясните победители, а бившият президент Доналд Тръмп (Републиканска партия) в реч във Флорида говори за „много вълнуваща вечер“ и изтъкна, че подкрепяни от него кандидати водят при предварителните резултати. За пример той даде битката за Сената в Джорджия, въпреки че към момента резултатите между кандидатите на демократите и републиканците тук са прекалено близки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!