Междинните избори в САЩ и подкрепата за Украйна

OFFNews 08 ноември 2022 в 06:52 3070 10

Междинните избори в САЩ и подкрепата за Украйна
Ще повлияят ли междинните избори в САЩ на американската подкрепа за Украйна

Днес, 8 ноември, в САЩ ще се проведат междинни избори. Те съвпадат по време с изтичането на половината от четиригодишния мандат на президента. Предстои напълно да бъде обновен съставът на Камарата на представителите (Конгреса). Ще бъдат преизбрани също: една трета от членовете на Сената; губернаторите на 39 щата; както и членовете на законодателни органи в редица щати.

Изборните резултати ще повлияят на оставащия до края на 2024 г. мандат на президента Джо Байдън и на политиката на американската администрация, в това число във връзка с войната в Украйна.

Според Павел Федоренко – Руската служба на Би Би Си: Шансовете Демократическата партия да съхрани мнозинството си в Камарата на представителите са „малко над минимални“ (конгресмените се преизбират на всеки две години):

- съществува устойчива историческа тенденция по време на първия мандат на президента, неговата партия обикновено да губи междинните избори в Конгреса;

- по данни от последните проучвания на Cook Political Report – демократите гарантирано побеждават в 159 избирателни окръга, а републиканците - в 188. В други 29 вероятността за победа на демократите е висока. Но за да получат мнозинство от 218 места, трябва да победят в още 30 от общо оставащите 35 „непредсказуеми“ изборни окръзи. При последните президентски избори, обаче, в 10 от тях превес имаха републиканците;

- в основата на предизборната кампания на републиканците е безпрецедентната инфлация (за септември - 8.2% на годишна база). Като се изтъква че трилионите долари за социалните, инфраструктурните и екологическите програми на Демократическата партия през последните години само „подгряват“ инфлацията. („Тръмпиското ядро“ на републиканците насажда същата теза и по отношение помощта за Украйна – бел. ред.);

- демократите базират своята кампания на теми от спектъра на човешките права, с акценти против забраната на абортите и за ограничаване на оръжията за „лична защита“. Социологическите изследвания напоследък обаче показват, че за обикновените американци икономическите проблеми са водещи.

Със значително по-малка увереност може да се прогнозира изходът на борбата за Сената, където се преизбират 35 сенатори. В днешния състав на таза камара двете партии имат по 50 сенатори, а демократите имат болшинство само с решаващия глас на вицепрезидента Камала Харис.

Най-ожесточената борба за надмощие в Сената се разгръща в четири щата: Пенсилвания, Аризона, Джорджия и Невада, като в първите два за демократите се очертава известен превес. Общите прогнози сочат, че контролът върху Сената с еднаква вероятност може да остане у демократите, или да премине в ръцете на републиканците.

В мнозинство щати се избират също законодателни органи, губернатори и държавни секретари. Техните резултатите по-скоро няма да окажат непосредствено въздействие, а ще имат отражение върху следващите избори за президент през 2024 г.

Новият състав на Конгреса ще бъде ясен веднага след изборите, а за Сената ще зависи от евентуално провеждане на втори тур (в случай на оспорвана минимална разлика в гласовете за отделните кандидати). За такива остро конкурентни щати като Джорджия, вторият тур може да бъде насрочен за 8-и декември и едва по-късно ще бъде ясно кой контролира Сената, изтъква Павел Федоренко.

Според Карина Орлова, кореспондент на „Ехо“ от Вашингтон (бившето радио и информационна платформа „Ехото на Москва“), сегашните избори носят нови рискове за политическата система на САЩ и за конституционните устои.

Формално Тръмп не е в качеството на кандидат на тези избори, но вероятно именно той ще предопредели техните резултати, в едната или в другата посока.

Ако през 2020 г. Тръмп отказа да признае изборите след обявяването на резултатите, сега поддържани лично от него кандидати обявяват, че няма да зачетат изборите още преди провеждането им.

По време на предварителните избори в Републиканската партия за определяне на сегашните кандидати Тръмп лично подкрепи повече от 200 от тях и в мнозинството си те бяха утвърдени. В тази категория попаднаха и действащи политици или длъжностни лица, които вече заемат дадения пост. Мнозинството от кандидатите, фаворити на Тръмп, водят своите кампании на основата на непризнаването на резултатите от изборите през 2020 г. и на конспиративната теория, че „победата на Тръмп беше ограбена“.

На 2 ноември президентът Джо Байдън отново се обърна към нацията, като открито засегна хипотезата - резултатите от изборите да бъдат не само оспорени, но и непризнати, с произтичащи рискове за „политическо насилие“.

Личната поддръжка на Тръмп обаче може да окаже и обратно въздействие на резултатите от изборите, защото далеч не цялата републиканска партия и нейните привърженици се идентифицират с Тръмп, отбелязва в заключение Карина Орлова.

Как ще повлияе евентуалната победа на републиканците върху поддръжката за Украйна

Според Павел Федоренко: В последните дни избраната в Джорджия член на Камарата на представителите Марджори Тейлър Грин (изявена „тръмпистка“) обяви, че от бъдещия „републикански“ Конгрес - Украйна няма да получи „нито цент“. И това са възгледи на само на изявени привърженици на Тръмп в републиканската партия.

Лидерът на партията в Камарата на представителите, а възможно и бъдещ говорител на Конгреса при победа на републиканците - Кевин Маккарти заяви, че конгресмените няма да издават на Украйна повече „никакви чекове без указана конкретна сума“.

Самият Тръмп, неговите синове и особено популярният сред републиканците телевизионен водещ във Fox News Такър Карлсон широко пропагандират ревизия на досегашната подкрепа за Украйна.

Това вещае, че евентуално бъдещо републиканско болшинство в конгреса ще се отнася резервирано по отношение на отпусканата за Украйна военна и икономическа помощ, отбелязва Павел Федоренко.

Изтъкнатият руски опозиционен деец Андрей Пионтковский (в момента пребиваващ в САЩ) подчертава, че на предстоящите избори лявото, „Тръмпистко“, крило в Републиканската партия издига лозунга: „Борбата с инфлацията е по-важна от победата на Украйна“.

Но каквото и да бъде съотношението републиканци - демократи в бъдещия състав на Конгреса, конгресмените „тръмписти“ никога няма да бъдат в състояние да замразят военната помощ за Украйна. Защото против това ще гласуват не само представителите на Демократическата партия, но и мнозинството от републиканските конгресмени. Зад които стоят интересите на военно-промишления комплекс на САЩ. Защото именно чрез всестранната военна помощ за Украйна и чрез превъоръжаването на съюзниците по НАТО се разкриват дългосрочни перспективи за „рестартиране“ на целия сектор „реална икономика“ на САЩ, заключава Пионтковский.

Руската пропагандна машина е изцяло в плен на предсказанията на Тръмп за „червена вълна“ на изборите (според „цвета“ на Републиканската партия) и в очакване, че при победа на републиканците, дори само в Конгреса, поддръжката за Украйна „ще секне“.

В която и посока да се наклонят резултатите от предстоящите избори, особено за Конгреса, те няма да разколебаят изразителите на двупартийния консенсус в САЩ (и в Демократическата, и в Републиканската партия), че „не трябва да се допуска Украйна да бъде победена“.

С предпоставката, че при новото съотношение на силите, което ще изкристализира след изборите, ще бъде по-сложно ритмичното съгласуване на отделните траншове на помощта за Украйна, демократите подготвят законопроект за значителен рамков пакет от финансова и военна помощ, който да бъде приет от сегашния състав на Конгреса (новият встъпва в пълномощия от първи януари).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

9

Johnny B Goode

08.11 2022 в 15:09

Еврото, разбираемо е, че старческото оглупяване води до гимназиален и казармен хумор, но тази обсесия със задния двор е малко притеснителна.
Явно е имало травмиращи преживявания в детска или младежка възраст.

2073

7

Johnny B Goode

08.11 2022 в 13:49

Сашке, както казала Айшето, "а дано, ама надали".
Освен това, не се притеснявай, твоят Боко започва да дава военна помощ за Украйна.

2073

6

Johnny B Goode

08.11 2022 в 13:45

Никой не му пука за тебе, свиквай.

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

08.11 2022 в 12:11

Дори в изявленията на зеления днес се усеща промяна :)

345

2

Джендо Джедев

08.11 2022 в 07:48

Матрьошките отчаяно се надяват помощта за Украйна да секне. Е, да ги успокоя - няма. Просто трябва да прочетат статията докрай. Ама те нали са писатели... :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки