Интензивни боеве в южната част на Газа. СЗО е била принудена да отмени доставки

7-ма бронирана бригада в Хан Юнис е открила доказателства, че децата са били обучавани да използват оръжия в училищата

Кристина Минчева 08 януари 2024 в 13:19 1277 0

Оръжия

Снимка Израелски отбранителни сили/ Х

Намерени оръжия в детска стая

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщават за интензивни боеве в Хан Юнис в южната част на Газа, като военновъздушните сили са нанесли удари по около 30 цели на "Хамас" в района. 7-ма бронирана бригада в Хан Юнис е открила големи тайници с оръжия и доказателства, че децата са били обучавани да ги използват в училищата. В същото време Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че вчера е била принудена да отмени доставката на медицински консумативи в северната част на Газа, след като не е получила гаранции за сигурност, а международните групи за медицинска помощ казват, че увеличаването на израелската военна активност ги е принудило да спрат да работят в болницата Ал-Акса в Газа, предават израелски медии.

Военни действия

Според ЦАХАЛ поразените цели на "Хамас" в Хан Юнис са включвали подземни обекти, оръжейни складове и друга инфраструктура, принадлежаща на терористичната група.

Израелските отбранителни сили съобщават още, че войските на отряда на командосите "Мегалан" са забелязали група от повече от десет оперативни служители на терористичната групировка на площадка за изстрелване на ракети в Хан Юнис и са насочили удар с дрон срещу тях.

Също така в Хан Юнис войските на 55-та резервна парашутно-десантна бригада са идентифицирали агент на "Хамас", който е излизал от сграда, докато е събирал разузнавателна информация за силите. 

На други места в Газа, по време на операции за отваряне на пътища за преминаване на силите, войските на бригадата "Кфир" са открили кола, използвана от агенти на "Хамас", която е била пълна с оръжия.

В района Магази в централната част на Газа Израел е нанесъл въздушен удар върху оръжеен склад на терористичната групировка, където тя е съхранявала ракети с голям обсег.

В поле в централната част на Газа резервисти от 179-та бронирана бригада са открили шахта на тунел, в която е имало хиляди долари и оръжия, а по време на неотдавнашни операции на 7-ма бронирана бригада отново в Хан Юнис в Газа, войниците са убили няколко терористи и са открили големи тайници с оръжия и доказателства, че децата са били обучавани да използват оръжия в училищата.

"Силите извършиха широкообхватни претърсвания в района, при които откриха „експлозиви, оръжия, гранати, комуникационно оборудване и много разузнавателни документи“, казва армията.

В едно училище те са намерили тунел и доказателство, че децата са били обучавани да използват оръжия, включително играчки автомати Калашников и снимки на ученици, позиращи и с оръжията.

Отменената мисия на СЗО и  принудително спряната работа в болницата Ал-Акса в Газа

Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че вчера е била принудена да отмени мисия за доставяне на медицински консумативи в северната част на Газа, след като не е получила гаранции за сигурност.

Това е четвъртият път, в който СЗО трябваше да отмени планирана мисия за доставяне на спешно необходими медицински консумативи в болница Ал-Авда и централния аптека в Северна Газа от 26 декември насам.

„Изминаха 12 дни, откакто за последен път успяхме да достигнем северната част на Газа. Тежките бомбардировки, ограниченията за движение и прекъснатите комуникации правят почти невъзможно редовното и безопасно доставяне на медицински консумативи в Газа, особено на север“, пише СЗО в социалната мрежа X.

Доставката, планирана за вчера, според СЗО, е била предназначена да поддържа дейността на пет болници в северната част на анклава. В същото време в изявление екипът за спешна медицинска помощ (EMT) на Медицинска помощ за палестинците и Международния спасителен комитет казва, че израелската армия е хвърлила листовки, обозначаващи районите около болницата Ал-Акса в Газа като „червена зона“, което ги принуждава да прекратят работата си и да напуснат болницата.

Професор Ник Мейнард, хирург и клиничен ръководител на EMT, казва, че броят на ранените, докарани в болницата през последните няколко дни, е "ужасяващ".

Д-р Джеймс Смит, специалист по спешна медицинска помощ към EMT, споделя, че се страхува „за безопасността на хората в района, палестинския персонал, с който са работили, стотиците пациенти в болницата и хилядите разселени хора в болничен комплекс и близките лагери".

Местен лекар за спешна помощ в района добавя, че „наистина съм уплашен, защото през последните няколко дни те се приближават все повече и повече и вече няма безопасно място. Къде трябва да отидат хората, ако бъдат ранени?"

Благотворителната организация "Медицинска помощ за палестинците" и Международният спасителен комитет казват, че остават ангажирани с осигуряването на спешни медицински услуги в Газа "където е безопасно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки