Има напредък в преговорите за освобождаване на заложниците в Газа

Сделка позволява на заложниците да получат жизненоважни лекарства с рецепта, както и да се увеличави хуманитарната помощ в Газа

Кристина Минчева 15 януари 2024 в 15:47 1167 0

Заложници

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Молитва в синагогата за отвлечените от Хамас израелски и чужди граждани

Постигнат е напредък по време на новия кръг от преговори за освобождаване на израелските заложници, държани в Газа от "Хамас", твърдят източници, близки до преговарящите групи. Това означава край на месеците на застой и увеличава надеждите на роднините на държаните в плен, съобщава "Гардиън".

През последните дни се появиха нови подробности за сделка, която позволява на заложниците да получат жизненоважни лекарства с рецепта, както и да бъде увеличена на хуманитарната помощ в Газа.

В петък кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху потвърди споразумението, което трябва да влезе в сила тази седмица. В момента преговарящите с Израел и "Хамас" обсъждат как да доставят лекарствата и да увеличат хуманитарната помощ.

В дискусиите са участвали и представители на САЩ и Египет. Смята се, че Кайро предлага поредица от примирия и освобождавания, които биха довели до края на войната. "Хамас" по-рано заяви, че ще пусне всички заложници, ако Израел освободи хиляди палестински затворници.

Терористичната групировка отказа да обсъди искането на Израел за освобождаване на някои заложници в замяна на връщането на част от разселените палестинци в Газа, предава източник, близък до "Хамас".

Израелски официални лица отрекоха да е имало такова искане. Те твърдят, че си сътрудничат с ООН, за да позволят бъдещото завръщане на палестинците в Северна Газа.

Дипломат, информиран за преговорите в Доха, заяви, че убийството на висшия лидер на "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут преди две седмици е "повдигнало залозите" на преговорите, но не ги е провалило.

Фокусът остава прекратяване на военните действия и повече помощ за Газа в замяна на освобождаването на заложници, първоначално жени, възрастни и болни хора, добавиха те.

Около 240 души бяха взети за заложници от терористичната организация по време на нападението ѝ в Южен Израел на 7 октомври. След четиридневното примирие между Израел и "Хамас" бяха освободени 103 израелски заложници в замяна на 210 палестински затворници и прекратяване на огъня. Най-малко 130 души са останали в плен.

Семействата на заложниците искат от израелското правителство да предприеме повече действия за освобождаването на пленниците, които според тях са в лошо здравословно състояние.

Друг дипломат, информиран за преговорите в Катар, казва, че както "Хамас", така и Израел са показали готовност да разрешат доставките на лекарства.

„Продължават дискусиите с двете страни и с международни неправителствени организации", уточнява той.

Някои роднини на заложници призоваха Международния комитет на Червения кръст (МКМЧ) да ги посети, за да достави лекарства и да оцени състоянието им.

От МКМЧ отдавна настояват за достъп до заложниците, както и до палестинските затворници в Израел. Правозащитни организации изразиха тревога от неотдавнашните задържания на хиляди палестинци на Западния бряг и Газа и широко разпространените съобщения за тяхното малтретиране.

Източници, поддържащи връзка с "Хамас", съобщават, че групировката е готова да позволи на МКЧК да посети пленниците, но само ако има временно прекратяване на огъня.

Израелски официални лица вярват, че някои от заложниците в Газа са държани близо до висши лидери на "Хамас", за да се защитят от израелски въздушни удари, а роднини на пленниците организираха събития в Израел на 100-ия ден от пленяването на заложниците.

"Призоваваме всички навсякъде да окажат натиск, за да се осъществи сделка. Нуждаем се от народа на Израел, хората от света, да ни помогнат“, моли Даниел Лифшиц, чийто 84-годишен дядо Одед е бил отвлечен от дома си в кибуц близо до Газа на 7 октомври.

"Катарците поискаха от Израел да бъде по-креативен, да се опита да придвижи нещата напред за сделка, да разбере, че има голяма цена, която трябва да бъде платена. Всяка пауза [в битките] определено ще ускори преговорите“, коментира още Лифшиц, който е присъствал на преговорите в Катар.

Една от пречките за успеха на преговорите е разделението сред вземащите решения както в израелското правителство, така и в "Хамас". Израелският кабинет е дълбоко разединен между умерените, настояващи за сделка, и десните, които вярват, че военните усилия за пълното унищожаване на "Хамас" трябва да имат предимство. 

Високопоставени лица от терористичната групировка извън Газа и лидери, които се намират на територията, също имат различни възгледи за потенциално приемливи сделки.

След нахлуването на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври бяха убити 1200 души, предимно цивилни, а според данни на палестинското здравно министерство израелската армия е убила най-малко 23 968 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика