Ето какви заплати взимат руснаците

Евлалия Самедова, DW Последна промяна на 07 юни 2017 в 21:00 9196 8

Снимка pixabay

Кой в Русия печели най-много? Отговорът гласи: заетите в нефтогазовия бранш и работещите във финансовия сектор. Най-ниски пък са заплатите в леката промишленост и в селското стопанство. Поне това сочат данните на Руската статистическа служба.

По нейни данни, през март 2017 средната номинална месечна заплата в Руската федерация е била 38 600 рубли, което се равнява на около 610 евро. Най-високата заплата е регистрирана в района на Чукотка - става дума за 1460 евро. На второ място се нарежда Ямало-Ненецкият автономен окръг със средна номинална заплата от 1365 евро. Москва заема третата позиция с 1270 евро средномесечна номинална заплата. Най-ниско месечно възнаграждение получават жителите на Севорнакавказката област - 325 евро в Дагестан, 330 евро в Кабардино-Балкария и 335 евро в Ингушетия.

81 600 рубли - най-високата средна заплата

Що се отнася до заплатите по браншове: едни от най-ниските номинални месечни заплати получават заетите в селкото стопанство - близо 330 евро. От другата страна са руските финансисти, които получават средно по 1160 евро на месец. Още повече пари пък получават трудещите се в нефтогазовия бранш, както и работниците в енергийния сектор - съответно по около 81 600 рубли и 71 400 рубли. Най-ниско платени са заетите в текстилната и шивашка промишленост - там взимат по 15 800 рубли на месец.

Не само видът на професията, но и нивото на образование оказва влияние върху заплатата. Така например, ако средната месечна заплата на човек с висше образование съставлява 43 400 рубли, то хората с начално образование получават 23 800 рубли. Зебележително е, че завършеното средно образование носи само 2 000 рубли повече. Според статистиката, хората на възраст между 30 и 39 години получават повече от другите възрастови групи, а най-ниски заплати получават хората на възраст под 20 години.

Според последните проучвания, през последните години нивото на квалификация на руските работници расте. "Понастоящем делът на хората с висока професионална квалификация съставлява почти половината от всички заети в трудовия процес, а делът на хората с ниска квалификация или без такава е по-малко от една четвърт," четем в изследването на Руската статистическа служба.

И в Русия има промени

От 2000 година насам се е променила и отрасловата структура на трудовата заетост в Русия. Така например броят на хората, заети в селското стопанство, е намалял двойно. С 36 процента е намалял и броят на хората, заети в сектора на комуналните и социални услуги. Най-много работни места са възникнали в сферата на бизнес услугите, в гастрономията и финансовия бранш.

Впрочем, руските експерти изтъкват, че в близко бъдеще в страните с развита пазарна икономика търсенето на офис сътрудници ще намалее - заради "разпространението на съвременните компютърни технологии и автоматизацията в многобройни сектори". Същевременно се очаква да нарасне търсенето на специалисти, заети с обслужване на хората, главно медицински кадри. В това отношение обаче Русия рискува да изостане от съвременните тенденции. По думите на руския експерт Сергей Солнцев, властите не са склонни да инвестират в здравеопазването. "Затова и в този сектор заплатите са ниски, а и не се дават много пари за добро оборудване", изтъква той. Солцнев посочва още: "Това е избор на властите, за чиито приоритети ясно говори съотношението между държавните разходи за здравеопазване и разходите за отбрана. Заложените в бюджета разходи за отбрана за 2017 година надвишават 15 пъти разходите за здравеопазване."

Дойче Веле

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

10

Стефан

08.06 2017 в 12:18

Да, така изглежда. От тия, които са захванали да спасяват живота си от злите комунисти в чужбина, ама след 90-та:)) Преди това са получили от тях само имоти и образование, а после са получили задушаване от това, и са побегнали:)

"На" Чукотка, не "в". Това е географска област, не град.
Не съм. Нито имам пари да ида там с БТРите, трябват много. А Иначе момчетата ходят и там, и на Камчатка, и на много други места. Правят си разбронирани БТРи - кемпери, и се разхождат. И мене ме канят, ама е срамота((

38251

9

Denis Rizanov

08.06 2017 в 11:06

Да, и преди да учиш света къде как да живее, вземи да научиш

Стефане, остави го тоя и не се занимавай с него. Не го ли виждаш, че е от БЕГЛЕЦИТЕ.
:)

5461

7

Kara Kolio

08.06 2017 в 07:51

Кого лъжете оффци???
Народът ни не можете да го излъжете!
87% от икономическите ни емигранти са избрали РУСИЯ. Осемедесет и седем процента!
Всеки може да провери националната ни статистика. Но и без статистиката се знае, че няма семейство в България, което да няма емигрант в Русия. Икономиката ни се крепи на парите, които пращат нашите работещи в Русия.
Забележете колко ученици със златни медали от математическите олимпиади отиват да учат в Русия. 99%, деветдесет и девет процента.
Всички соросоиди имат дачи в Сочи, Севастопол и т.н.

Въобще лицемерието на еврогейовете е потресаващо!!!

22188

5

Стефан

08.06 2017 в 00:01

Да, и преди да учиш света къде как да живее, вземи да научиш поне къде трябва да стоят интервалите спрямо препинателните знаци, а също така и между думите и изреченията.

59993

4

Red or Dead

07.06 2017 в 23:30

ХАХАХАХАААААА.....ЙОНЧЕВ, днес направо избихте рибата:)))

Апропо, ГНОЙЧЕ ЗЕЛЕ знае ли какви са заплатите в 'европейска' България, да речем извън Софето, а КАКВИ са пенсиите на нашите родители, а........мамицата ви ЛИЦЕМЕРНА.....

Айде сегинка ми изтрий коментара и си лягай, дано поне спиш спокойно....

22188

3

Стефан

07.06 2017 в 23:09

О, ти си работил на Чукотка? Разкажи, интересно е.

Значи, там заплатите са по-високи от тука, но ти снизходително ги съжаляваш, така ли?
Завиждай мълчаливо, смешнико!

7855

2

Gaboff

07.06 2017 в 22:46

Браво на остатъците от Великия Съветски Съюз! Да са живи и здрави да си харчат „големите“ заплати(хеле чукчите и ненците) Боже,Боже?! Ама в западна Европа е пълно с руски беглеци недоволни от живота там,защо ли? Защото по статистика всичко е ОК ,но в действителност е пълна скръб.Тя и българската статистика казва едно ,ама българите продължават да бягат от страната си.Навремето Великата Лили Иванова имаше една песен„Не всичко е пари приятелю“ ,та и в „братската “ ни страна е същата ситуация.От лаф го докарват хората.