Военните не достигат, за сметка на това няма да им увеличат заплатите

Юлиан Христов 29 май 2017 в 11:41 7087 0

Военните не достигат, за сметка на това няма да им увеличат заплатите

Увеличение на заплатите на военнослужещите тази година няма да има. Под въпрос остава и намерението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов да вдигне заплащането от 2018 година.

В интервю за в. "Българска армия" той заявява, че за да се случи исканото увеличение на заплатата в армията, трябва да има актуализация на бюджета за тази година. Такава обаче не била предвидена. В същото време очакванията на МО за повече средства за догодина са попарени от финансовия министър Владислав Горанов. "Нашите усилия ще бъдат насочени към осигуряване на допълнителни средства за персонал в бюджета на МО за 2018 г., които да позволят увеличение на заплатите на военнослужещите", пояснява министърът.

На заседанието на правителството от 17 май исканията на военното министерство и МВР за увеличение на средствата не са предвидени в Средносрочната бюджетна прогноза за периода 2018 - 2020 г. Единственият вариант това да стане е при актуализацията ѝ през септември. На въпросното заседание финансовият министър заяви, че сигурността и отбраната остават приоритетни за правителството, но те били много "ресурсоемки": 

Когато говорихме за основните приоритети на правителството, отбраната и сигурността няма как да останат на заден план, но те са изключително ресурсоемки и ако дадем приоритет на пенсии, плюс отбрана със скоростта, с която вие искате това да се случва, означава сериозно ограничаване на други разходи и неглежиране на други политики.

Каракачанов държи на увеличението, тъй като така ще може да се попълнят вакантни длъжности във военните формирования и да се увеличи размерът на заплатите на военнослужещите. В момента недостигът от военни е близо 5 хил. 

Намеренията си да увеличи заплащането на военните Каракачанов изложи по време на посещение в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив, когато заяви, че според него редник трябва да получава 1000 лв. По време на посещението му командоси се оплакаха, че са принудени сами да си купуват екипировката, за да се подготвят за мисиите.

Както стана ясно миналата седмица "приоритетно" правителството има намерение да се откаже от проекта за купуване на нов изтребител. Премиерът Бойко Борисов заяви, че "изтребителите ни са последен приоритет", като обясни, че съветските МиГ-29 могат да бъдат ремонтирани и у нас. Вместо това той смята, че трябва да бъдат купени нови кораби и сухопътни машини. 

На този фон бъдещето на идеята за връщането на наборната служба, която военният министър лансира в първите дни от мандата на правителството, се оказва все по-неясно. Преди дни Каракачанов поясни, че е водил разговор с финансовия министър за това колко ще струва на бюджета връщането на наборната служба, но въпросът не бил актуален "със сегашния бюджет". По думите му по-важно е да се говори за военното обучение в училищата и за доброволната военна служба.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews